Gordon, Jokić i Mekgi (©AFP)
Gordon, Jokić i Mekgi (©AFP)

Nagetsi ozbiljno shvatili Jokićevo nezadovoljstvo, ovo je sad tim s većom širinom

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.03.21. | 08:20

Denver konačno obezbedio srpskom asu dostojne saigrače koji treba da mu pomognu da se dostigne prošlogodišnji nivo

U američkoj kulturi postoji izraz: “Srećna žena, srećan život (Happy wife, happy life“).

Ako bi se ova izreka u prenesenom značenju iskoristila na relaciju Denver Nagets - Nikola Jokić, niko u tom odnosu nije srećan, jer je prva zvezda tima nezadovoljna. U danu kada se zatvara NBA pijaca, Nikola Jokić je posle onih “-24“ u Torontu govorio o “neprofesionalnom ponašanju“ njegovih saigrača koji su čekali da budu trejdovani, što je u kancelarijama rukovodećih kadrova Denvera probudilo nemir. Ako Jokić koji, prema svim dostupnim statistikama, nosi ceo tim na svojim leđima onda mora da dobije adekvatan tretman i saigrače koji mogu da isprate njegovu MVP formu.

Izabrane vesti

20.00: (2,55) Olimpijakos (14,5) Fenerbahče (1,60)

Denver je želeo da napravi nešto veliko na tržištu. Denver je napravio nešto veliko na tržištu! Dovođenjem Džavala Mekgija i Arona Gordona Nagetsi sada ponovo izgledaju kao ozbiljan kandidat za visok plasman u plej-ofu, možda i konferencijsko finale, koje bi posle onakve prošle sezone trebalo da bude minimum.

Negde se u međuvremenu izgubila ta nit, a Denver zbog odlazaka Džeramija Grenta i Mejsona Plamlija pati. Jeste Nikola Jokić podigao lestvicu na visine dostojne budućeg najkorisnijeg igrača NBA lige, ali ni takav as nikako ne može da drži celu franšizu sam. Pogotovo ne u situaciji kada svi pretendenti za šampionski prsten imaju dve, tri ili više vrhunskih opcija kao nosioce igre.

Džamal Mari uglavnom drži nivo, a osim Jokića i njega Denver realno nema stabilnu opciju na koju može da se osloni. Majkl Porter Džunior je znatno podigao napadački kvalitet i uzima više šuteva, ali još nema potrebnu rutinu da bude Denverov “treći čovek“, dok je u odbrani tek odnedavno počeo da diže kvalitet. Vil Barton je nekim čudom preživeo kraj prelaznog roka, iako je bio zreo da ode. Baš u pomenutom porazu od Toronta šutirao je 0/8 iz igre, mada mu je mart bio vrlo dobar. Ali to mu je prvi stabilni mesec otkako je sezona počela i zato je teško računati na njegov učinak u kontinuitetu. Pol Milsap radi što može, mada su ga godine stigle, dok su Geri Heris i Džamajhal Grin solidni igrači uloge i to je to.

Zbog toga će osveženja u vidu Džavala Mekgija i Arona Gordona mnogo značiti Denveru i Nikoli Jokiću za ostvarivanje zacrtanih ambicija. Pre svega Denver je vratio ono što je izgubio kada su Grent i Plamli otišli, a za to klub nije dao mnogo. Gotovo ništa. Herisa su morali da odstrane iz tima, dok je Ajzea Hartenštajn i pored mladosti gotovo nevažan faktor. Dva buduća pika druge runde za Mekgija takođe, zato što onaj iz 2027. nije zaštićen, dok je iz 2023. zaštićen do 46 pozicije. Pobedom može da se smatra to što je za Gordona uz Herisa otišao samo jedan pik prve runde, dok za Ar Džej Hemptonom neće biti mnogo prolivenih suza, mada on nije ni dobio pravu šansu da se dokaže.

S Mekgijem Nagetsi ne samo da su dobili na preko potrebnom iskustvu pod košem, već i efekat igrača koji je u tri od poslednje četiri godine branio boje šampionskog tima. S Golden Stejtom 2017. i 2018, pa Lejkersima 2020. godine. Mekgi bi trebalo da bude zadužen da uzme Jokićeve minute koje treba da provede u odmoru, ali pre svega treba da donese određenu zaštitu reketa. Povratnik u Denver (nastupao od 2012. do 2015. godine) beleži 1,2 blokade po utakmici i teoretski bi trebalo da poboljša defanzivni učinak ekipe. Nagetsi su sada na jedanaestoj poziciji po broju dozvoljenih poena u reketu (48,8). Njegov defanzivni efekat u šampionskoj sezoni Lejkersa je bio na zadovoljavajućem nivou, to se očekuje od njega i sada. Neće tako da ispravi sve ono što ne valja u defanzivnoj taktici Nagetsa, ali napraviće određene korekcije kao igrač s klupe.

U Klivlendu je za 33 utakmice imao prosek od osam poena i 5,2 skoka, ali je problem bio u tome što nije dobijao više minuta u kontinuitetu. Svakako će biti uticajniji od Hartenštajna od koga Denver nije dobio mnogo, tako da neće imati težak posao. Njegov pravi doprinos timu mogao bi da se oseti kada počne doigravanje.

Aron Gordon (©AFP)Aron Gordon (©AFP)

Najveće je pitanje – šta će Nagetsi dobiti s Aronom Gordonom? Jedan od najatraktivnijih košarkaša današnjice definitivno ne živi ovu sezonu punim plućima iako je na 14,6 poena (37,5 odsto za tri), 6,6 skokova i 4,2 asistencije, što može da izazove sumnju u kvalitet odluke donete iz kancelarija odgovornih klupskih ljudi. Ali ako mu Majkl Meloun pogodi žicu, moglo bi da bude spektakularno.

Navijači Denvera već zamišljaju njegovu saradnju s Jokićem i lepršavim asistencijama kojima će srpski as da “hrani“ nekadašnjeg vicešampiona verovatno najspektakularnijeg takmičenja u zakucavanjima poslednjih godina.

Osim poteza koji podižu adrenalin Gordon zbog svojih 25 godina još ima određeni prostor za napredak. Melounu daje mogućnost da proširi broj kombinacija na krilu sa Bartonom i Porterom jer može da igra i trojku i četvorku, što je dobra stvar i za Pola Milsapa. Zavisno od izbora petorke, Meloun može Gordona da uklapa na više načina. S prelaskom nekadašnjeg studenta Arizone, Denver je na papiru dobio atletskog defanzivca koji će u odigravanju moći da se juri s Kavajem Lenardom i Lebronom Džejmsom, kako je to Džerami Grent radio u prošlogodišnjem plej-ofu. Gledajući fizičke i atletske predispozicije, Gordon je i te kako dobra alternativa Grentu.

S Gordonom pik’n’rol igra biće još izraženija, s tim što će sada on biti na strani igrača koji će da se otvara iz bloka kako bi dobijao upotrebljive lopte od Jokića. Gordon je u Orlandu znao da bude igrač s loptom u rukama koji pokušava da proigra saigrače, što nije dalo neki zapaženi rezultat. S Jokićem kao alfom i omegom tima ta ideja definitivno otpada.

Ono čega se američki stručnjaci već sada plaše jeste kako će Denver uspeti da zadrži Gordona kada mu na leto 2022. istekne ugovor. Kroz trejd Denver je unapred sačuvao više od 4.000.000 dolara razlike za sledeću godinu kada se poredi ono što Gordona čeka (16.400.000 dolara) i ono što je Herisu trebalo da bude isplaćeno (20.500.000 dolara). Kako su Jokić i Mari već na maksimalnim ugovorima, mada se za momka iz Sombora već neko vreme pominje da bi naredne godine mogao da potpiše supermaksimalni ugovor, ako bude ponovo izabran u startnu petorku NBA lige. Kako igra to neće biti problem. S tim na umu dolazi i Porterov status pošto bi sledeći ugovor trebalo da se aktivira od sezone 2022/23. Kako tu uklopiti Gordona? To još niko ne zna.

Denver je sa ovim trejdovima dobio šansu da iskoristi uspone i padove Klipersa i trenutnu poziciju Lejkersa da se popravi na tabeli i eventualno pojuri Finiks, dok je Juta trenutno jako daleko sa šest pobeda više. Nagetsi na papiru imaju bolju startnu petorku i dužu rotaciju nego prošle godine, što daje razlog za optimizam.

Samo još da Majkl Meloun posloži sve kockice, a Nikola Jokić zadrži svoj ritam...



tagovi

Denver NagetsNikola JokićDžaval MekgiEron GordonNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara