Nemanja Nedović u OAKA areni (©Star Sport)
Nemanja Nedović u OAKA areni (©Star Sport)

Gde je Zvezda izgubila korak za Top 8: Bolne rane u Atini, Kaunasu, Minhenu i "kriptonit" Alba

Vreme čitanja: 5min | sub. 11.03.23. | 08:37

Ivanovićev sastav jeste slavio u Pireju, Tel Avivu i uzeo meru Efesu u sredu, ali...

Zvanično nije gotovo, ali ako se objektivno sagleda kompletna slika, od rezultata u ovoj sedmici do trenutnog zaostatka za ostalima, Crvena zvezda je porazom u Atini verovatno ugasila poslednji tračak nade za četvrtfinale Evrolige. Ako je za siguran prolaz u četvrtfinale po nekim računicama potrebno 18 pobeda, odnosno jedna više od polovine ukupnog broja utakmica, crveno-beli bi sada pa do kraja trebalo da dobiju sve. Što nije nemoguće, ali ni za očekivati.

Nije verovatno nikome u klubu lako, počev od Duška Ivanovića, do svih ostalih članova svlačionice, da to prevale preko usta, pogotovo ne posle šanse koja se ukazala "krvavo" izvojevanom pobedom nad Efesom u meču na potpuno suprotnom kraju skale nasuprot onom od sinoć. Ali to je u neku ruku bolna realnost.

Izabrane vesti

Teško je reći šta se dogodilo u Oaki posle 16 razlike na startu treće četvrtine. Kako je nestala ona varnica koja je zapalila ratnički mentalitet ekipe, zbog čega su u Atini Crvenu zvezdu najavili sa "nožem u zubima"? Ni prekaljeni stručnjak nije imao objašnjenje. U kameru držaoca televizijskih prava, onda i na konferenciji je rekao isto - ne zna zašto je Zvezda naprosto prestala da igra košarku.

O razlozima ne samo ovog, već i nekih poraza u protekle dve sedmice ne može da se govoriti bez dovoljno validnih informacija o stanju tima. Da li je došlo do zamora materijala zbog previše minuta na parketu, što je Ivanović protnuo kao razlog izostanka Nemanje Nedovića više od četvrtine i po u drugom poluvremenu govoreći o povredi srpskog reprezentativca? Da li su zbog istih stvari slabo odigrali praktično svi nosioci igre, pa je posledica toga ovo što se desilo ili je nešto drugo u pitanju - to zna samo ekipa.

Šest kola pre kraja, Crvena zvezda polako može da svodi račune devetog učešća u Evroligi tokom poslednjih deset sezona. Mada, to nikako ne znači da će Zvezda u preostalih mesec dana do spuštanja zavese igrati pro forme, već će ići da pobedi svakog do kraja. Samo ta spoznaja, da je u protekloj deceniji devet puta bila deo evropske košarkaške elite, po sebi je važna stvar. Navijači su ipak verovali u nešto više, posebno kada je Ivanović napravio čudo sa šest uzastopnih evropskih pobeda. Možda je ta serija u nekom dužem lancu analize dovela do preopterećenja sistema, u želji da se ostvare što bolji rezultati, pa se sada ostalo bez goriva i došlo do amplituda u formi kakve vidimo prethodnih mesec i po dana...

Kako bilo, Crvena zvezda je svoje šanse za četvrtfinale ispustila tamo gde je, navijačkim žargonom rečeno, trebalo da dobije. Iako nijedna pobeda, pogotovo u Evroligi kakva je ovogodišnja gde svako svakog dobija bez problema, nije unapred dodeljena, ni upisana. Daleko od toga. Ako bi, ipak, trebalo da se izdvoje porazi koji su realno udaljili ekipu od konačnog cilja onda su to, uz ovaj Panatinaikos još i onaj iz prvog dela sezone, kada je šef stručnog štaba još bio Vladimir Jovanović, te Alba i Bajern u protekle dve nedelje, a počelo je od Žalgirisa u januaru.

Staje verovatno navijačima knedla u grlu kada se sete šta su Ivanovićevi igrači propustili u Kaunasu. Na pet minuta do kraja Luka Vildoza je Crvenoj zvezdi dao velikih +7 (64:57), velikih za utakmicu sa tako malim brojem poena. A onda je sve stalo. Do isteka vremena samo je Nedović realizovao napad, dok je Žalgiris postigao 17 poena. Od toga je Edgaras Ulanovas ubacio devet, uključujući i dve trojke kojim je okrenuo rezultat i potvrdio vođstvo.

Alba u Beogradu je još jedna velika propuštena šansa. Posle vrlo dobrog prvog dela i vođstva koje je išlo do 13 poena, Alba je u nastavku pokazala zsšto je Zvezdin "kriptonit", te ubacila 48, a dozvolila 28 poena, 11 u poslednjoj četvrtini. Tada je pobedu kroz nekoliko serija učinila ubedljivom, vođena raspoloženim Maodom Loom. Šampionu Nemačke to je bio jedini trijumf u intervalu od deset kola, računajući i poraze od Žalgirisa i Virtusa u Berlinu.

U Minhenu se prošle nedelje desio scenario dosta sličan onom iz Kaunasa. Nedović je na pet minuta do kraja poentirao za +9 (75:66), posle čega je Bajern serijom 21:5 skroz okrenuo utakmicu i trijumfovao. Ekipa je skoro pet minuta bila bez poena, dok Vildoza nije dao šansu da se izbegne poraz. Fredi Gilespi je tada nadmudrio kompletnu centarsku liniju Zvezde i dominirao pod košem, dok su Kori Volden i Andreas Obst trojkama potvrdili totalni psihološki zaokret, a Nils Gifaj pred poslednji zvuk sirene ubacio hitac kojim je Bajern došao do boljeg međusobnog skora što je, potvrdio je to Andrea Trinkijeri kasnije, bio cilj. Na sve to se nadovezala i Cibona u Zagrebu, koja je nakratko poslužila kao šok terapija.

Pitanje je koliko će Panatinaikos moći da zabeleži pobeda do kraja sezone, ali se u sadašnjih devet nalaze dve protiv Crvene zvezde. Jučerašnjom su desetkovani Zeleni – bez Agravanisa, Gudaitisa i Bejkona – prekinuli niz od šest poraza, za prvenac novog trenera Hristosa Serelisa. Njegov prethodnik Dejan Radonjić je u svom Pioniru dao šestostrukom prvaku Evrope prvi evropski trijumf sezone baš protiv Zvezde.

Nekome će i poraz u drugom večitom derbiju ostati trn u oku, kao i slaba izdanja na ekskurziji po Italiji, pa i Bili Beron u Pioniru... Ma koliko god da su sada oblaci tmurni i crni, Crvena zvezda može da se pohvali i nekim izuzetnim partijama i pobedama. Dva puta je nadigran Makabi Tel Aviv, Nedović je navijačima doneo neviđenu radost trojkom uz zvuk sirene pred punom Štark arenom, vrhunski je odigrala i dobila Olimpijakos usred Pireja, imala u šaci Barselonu i verovatno bi taj meč dobila da su sudije videle Nikolu Mirotića kako gazi aut liniju. Monaku je ubačeno 92 poena u jednoj od evroligaških partija sezone ovog sastava, a na kraju je skinuta i kruna dvostrukom uzastopnom šampionu Evrope...

Kako često igrači znaju da kažu - vremena za tugovanjem nema, niti se za propuštenim šansama sada može žaliti jer ništa se neće promeniti. Crvena zvezda mora da gleda ka ponedeljku i petom večitom derbiju, a struka kako da psihički oporavi i pripremi ekipu za verovatno najvažniji meč do kraja prvog dela regionalnog takmičenja. Sa ili bez Nedovića, ostaje da vidimo...



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaDuško IvanovićNemanja NedovićFakundo KampacoLuka VildozaOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara