Košarkaši Srbije na treningu u hali “Maks Šmeling“ (©MN Press)
Košarkaši Srbije na treningu u hali “Maks Šmeling“ (©MN Press)

Domaćin podbacio, reprezentacijama nedovoljno vremena za rad

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.09.22. | 21:46

Italijani na vratima čekali da Srbija završi trening u dvorani "Maks Šmeling", dan ranije zbog nezaštićenog stakla rad mogli da posmatraju svi koji su u prolazu...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Ako je grupna faza Evropskog prvenstva za reprezentaciju Srbije i novinarske ekipe u Pragu bila sa tek minimalnim zamerkama, u Berlinu se problemi samo gomilaju.

Izabrane vesti

Nije domaćinu u Berlinu lako da se izbori sa problemima. U istom gradu, tačnije hotelu nalazilo se istovremeno 16 reprezentacija po prelasku iz gradova gde su se igrale utakmice po grupama. Kasnije su otpali Turci i Belgijanci i otišli su ubrzo pošto su izgubili, za njima će uskoro i Crnogorci, kao i poraženi iz duela Španije i Litvanije, koji možda dočekaju i nedelju jutro u glavnom gradu Nemačke.

Nedelja, 18.00: (1,20) Srbija (19,0) Italija (5,00)

Dok igrači sve glasnije pričaju o sudijama i spornom kriterijumu, tinja nezadovoljstvo zbog drugih stvari. Pošto su svi bili stacionirani na istom mestu, prve žalbe odnosile su se na nedostatak adekvatnog mira za ekipe, što je i te kako umelo da remeti dalje planove.

Takođe, Ognjen Jaramaz je posle treninga u Mercedes Benc areni ukazao da im je to jedini termin koji će do utakmice sa Italijom imati u glavnoj dvorani - logično, pošto se prva utakmica osmine finala igrala već od 12 u subotu - s tim da je satnica loše skrojena i u trening hali "Maks Šmeling".

Naime, srpski košarkaši su danas u dobili prostor za rad periodu od 16.40 do 17.55. Dvorana je udaljena 20 minuta vožnje i od hotela i od Mercedes Benc arene. U tih sat i petnaest minuta uključeni su zagrevanje, glavni deo treninga, pet minuta za otvoreni deo kada mediji mogu da snime video materijal za "pokrivalice" i "miks zona" koja se zapravo nalazi tik uz teren.

To je sve što jedna ekipa dobije na dan pred utakmicu. Srbija po planu može da ima još jedan trening u ranim jutarnjim satima na dan utakmice, ali je i dalje upitno da li će ga iskoristiti zbog potrebe da se igrači u potpunosti odmore i spreme za Italiju.

Svetislav Pešić (©MN Press) Svetislav Pešić (©MN Press)

Nedovoljno vremena za rad dovelo je Svetislava Pešića do toga da "ukrade" ono što je bilo namenjeno za improvizovanu konferenciju u hali, mada je novinarima bilo dozvoljeno da urade svoj posao u predviđenom roku. Italijanska reprezentacija je autobusom stigla po predviđenoj satnici, dok je Srbija još prolazila akcije za međusobni duel. Dok su naši obnavljali gradivo, Azuri su na vratima čekali da se trening završi, jer lufta između - nema.

Nemci jako vode računa o vremenu i ako se prodavnica zatvara, primera radi, u 20 časova, ne ostaje otvorena ni sekund duže. Isto je očigledno i sa terminima u halama. Sve u sekund, da se nijedan uzalud ne potroši.

Kada su naši završili, Italijani su preuzeli teren, dok je Pešić ispred timskog autobusa izašao pred novinare kako bi podelio očekivanja pred važnu utakmicu osmine finala, ali i udelio poneku kritiku... Zbog svega što se dešava, kako se može čuti, članovi nekoliko Federacija negoduju što domaćin nije obezbedio još minimum dve hale, kako bi se rasteretila gužva...

Problemi sa organizacijom nisu vezani samo za termine u halama. Primera radi, Slovenija je tokom dosadašnjeg turnira imala nekoliko pehova. Prvo vozač autobusa nije uopšte stigao pred hotel za utakmicu sa Litvanijom u grupi. Drugo, transfer do Berlina predstavljao je strašan logistički izazov. Prvo se odustalo od leta avionom koji im je organizovao domaćin zbog ranog poletanja (oko 9 ujutru, tim insistirao da igrači odspavaju duže kako bi odmorili prim. aut), potom je otpala varijanta dolaska brzim vozom zbog oluje u Kelnu dan pred put kada je pao sistem zbog čega se došlo avionom oko 20 časova.

Ubrzo zatim aktuelnom evropskom šampionu desio se još jedan peh i vezan je upravo za dolazak u pomoćnu salu. Naime, tokom Evropskog prvenstva svaka ekipa dobija svog atašea koji je tu da pomogne oko svega što je potrebno, a pre svega da se nesmetano završavaju stvari o kojima ne treba drugi da razmišljaju. Međutim, ataše zadužen za Sloveniju nije znao da objasni gde su svlačionice u trening hali u kojoj su već radili Francuzi, zbog čega su morali da se presvuku za rad ispred, dok su gledali šta radi srebrni tim iz Tokija. To je još jedan od problema koji je tokom subote delimično rešen.

Lučić i Ristić sa Marinovićem (©MN Press)Lučić i Ristić sa Marinovićem (©MN Press)

Hala ima stakla koja nisu “peskirana“ ili bar zaštićena nekim barijerama, tako da svako ko je u prolazu može da stane i gleda sve što se dešava unutra. Posle žalbi sa više strana, postavljene su određene blokade, ali ne na svim prozorima, pa su tako deca trening Srbije u subotu posmatrala bez problema. Srećom po naše, nije bilo drugih špijuna.

Tokom dana i novinari su imali žalbe na sporu internet konekciju (download brzina 1,23Mbps, upload 0,99Mbps), nedostatak konekcije "žicom" na svim mestima, ketering... Od kolega koji su bili u Kelnu čuli smo da je i tamo bilo propusta. Iz FIBA su spremno dočekali sve primedbe i obećali da će sve biti rešeno do nedelje ujutru.

Domaćin je ipak podbacio. I pitanje je zašto se nije razmišljalo logički, nego radilo mehanički...


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara