U osminu finala sa prve ili druge pozicije: Povratak Milutinova i poljski kvartet bez jake klupe

Vreme čitanja: 7min | čet. 08.09.22. | 08:32

A tamo... Biće nešto jasnije posle sudara Hrvatske i Ukrajine u ranim popodnevnim časovima

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Poslednji dan grupne faze Evrobasketa doneće nam i konačni rasplet u Grupama C i D, odnosno ko će na koga u osmini finala kontinentalnog takmičenja koje je dosad premašilo i unapred velika očekivanja. Srbija je na poslednjem ispitu u praškoj školi košarke, četiri recke su upisane i ostaje još samo jedan odgovor za peticu - idemo li u osminu finala sa prve ili druge pozicije?

Izabrane vesti

Odgovor na to dobićemo nešto pre 23 časa, kada Srbija i Poljska zatvore program u O2 Areni. Dosadašnjih 12 utakmica Grupe D ponudile su određeni kvalitet i prevashodno neizvesnost za protivnike Srbije jer smo samo mi imali taj benefit da vidimo sve pobede do poslednjeg kola. Nama je sada ostalo da potvrdimo ono što smo svi i te kako znali pre nego što je turnir počeo - da smo klasa za konkurenciju u Pragu.

21.00: (1,03) Srbija (28,0) Poljska (12,0)

Svetislav Pešić je još posle Izraela govorio o tome da se "Srbija nalazi tamo gde želi da bude uoči vrhunca grupne faze", pa tako zavisimo isključivo od sebe jer sa pobedom osminu finala dočekujemo sa prvog mesta. To nas dovodi do teme potencijalnih rivala u osmini finala. To mogu da budu Hrvatska, Italija ili Ukrajina. U Grupi C je situacija potpuno zamršena i čvor će se razmrsiti posle meča Hrvatska - Ukrajina. U slučaju da se napravi krug tri ekipe, najbolju situaciju ima Ukrajina koja se pred Hrvatsku oslanja na koš razliku +11. Hrvatska je na -5, Italija je na -6, s tim što su Azuri već dobili Kockaste i izgubili od Ukrajine, te nemaju mogućnost da poprave učinak u krugu. Pobeda je svakako obaveza za izabranike Đanmarka Poceka, nezavisno od ishoda prve utakmice dana u Milanu.

Ako bi prvu fazu završila sa svih pet pobeda i zatim slavila i u osmini finala, Srbija bi u sledećoj rundi išla na boljeg iz okršaja Francuske i Turske. To je sve što treba da znate pred ludilo poslednjeg dana.

U taboru Srbije nisu se preterano opterećivali kalkulacijama, niti razmišljanjima ko bi na koga mogao u Berlinu. To samo potvrđuje da trijumf nema alternativu večeras, iako se u stručnom štabu razmišlja o tome ko bi i u kojoj varijanti mogao da nam bude takmac za četvrtfinale. Da se ne bi previše gubilo vreme oko tih stvari, pogotovo jer će do početka meča sa Poljskom slika biti jasnija, košarkaši Srbije iskoristili su slobodan dan da prošetaju ulicama sunčanog Praga, da popiju kafu u obližnjim restoranima, a neki su čak išli na turističke vožnje brodom po Vltavi. Nemanja Nedović je nosio poseban steznik za list, iako je šetao normalno što je dalo određenu dozu optimizma da možda nije gotovo za povratnika u Crvenu zvezdu. To je kasnije potvrdio i selektor rečima da se "sprema plan Nedovićeve rekuperacije" na kojem radi lekarski tim Srbije na čelu sa prof. dr Draganom Radovanovićem.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 16 parova. Da li možeš bolje?

Još malo dobrih vesti Pešić je doneo najavom da će Nikola Milutinov dobiti prve minute na Evropskom prvenstvu kako bi uhvatio zamajac za Berlin, a postoji verovatnoća da se Vanja Marinković vrati u sastav. Večernji trening u O2 Areni imao je izmenjenu formu u odnosu na protekle dane. Nosioci igre radili su oporavak kroz fitnes, dok su se oni sa slabijom minutažom rastrčali kako bi držali optimalni tonus. Srbija će i u danu utakmice imati šuterski trening u pomoćnoj dvorani u trajanju od 50 minuta oko podneva. Uz adekvatnu video analizu i taktičku pripremu Orlovi će posle ručka i odmora izaći na megdan sa Poljskom.

Vodeća trojka Poljske – Ponitka, Balcerovski i Sloter (©FIBA Basketball)Vodeća trojka Poljske – Ponitka, Balcerovski i Sloter (©FIBA Basketball)

Tokom poslednjeg obraćanja novinarima u Pragu, Nikola Kalinić i Marko Gudurić priznali su da nisu mnogo pratili našeg poslednjeg rivala, odnosno da ih tek čeka brifing od stručnog štaba. No, kvaliteti Poljske su manje-više poznati. Tvrdo jezgro tima čini tandem Ponitka - Sloter, dok su odmah iza njih Aleksander Balcerovski i Mihal Sokolovski. Prisustvo Ponitke i Slotera značajno je podiglo kvalitet ekipe i to se najbolje vidi kroz utakmice u Pragu. Nije ih bilo u prvoj fazi kvalifikacija za Mundobasket zbog čega je Poljska ispala i završila u pretkvalifikacijama za Evrobasket 2025. godine, što je selektoru Igoru Miličiću bio jasan znak da mora da vrati dvojicu najuticajnijih igrača u svlačionici i precrta ideju velike smene generacija u kojoj mesta nije bilo za mnoge prvotimce starije od 30 godina.

Sloter je prvi strelac ekipe sa 14,3 poena na 44,7 odsto iz igre, odnosno 5,2 pogotka na gotovo 12 ispaljenih lopti. Amerikanac sa poljskim papirima jedini je čisti šuter u ekipi što može da bude veliko opterećenje protiv ekipe sa velikim defanzivnim kvalitetom demonstriranim protiv Finske koja se najviše oslanja na šut. Sloter je dosad pogađao respektabilne tri trojke po utakmici na 40 odsto preciznosti. Zbog toga što je jedno od glavnih oružja svog tima organizaciju je prepustio mahom Ponitki koji najviše ima loptu u svom posedu. Beleži 6,5 asistencija, ali i 12,5 poena na nešto manje od 43 odsto iz igre uz 3,8 ubačenih lopti i 8,8 pokušaja. Kao dvojac sa najvećim reprezentativnim i internacionalnim iskustvom primarni cilj srpske odbrane biće da se njihov učinak što više neutralizuje.

Drugu kolonu popunjavaju Balcerovski i Sokolovski. Njihove role zaintrigirale su poljsku javnost jer pružaju igre iznad očekivanih i prava su podrška Sloteru i Ponitki. Balcerovski je iskočio kao neko koga ima u svim fazama igre, ima dobru komunikaciju sa svojim glavnim distributerima lopte, koristi visinu i fizikalije da se zagradi i donese sekundarne napade kroz ofanzivne skokove ili napravi putanju do koša, a uspeo je da se profiliše i kao sekundarni kreator iz pozicija oko reketa. Drugi je košgeter tima sa 13,3 poena, treći skakač i asistent sa 4,8 pokupljenih i tri podeljene lopte, što ga statistički čini najkorisnijim igračem Poljske sa indeksom 17.

Sokolovski je posebno oduševio sunarodnike zalaganjem jer igra turnir karijere. U duel sa Srbijom ulazi posle 24 poena u pobedi nad Holandijom gde je bio među najčešće fauliranim igračima zbog čega je izveo čak 11 slobodnih bacanja i bio precizan sedam puta. U prve tri utakmice imao je 3/4 sa penala. Takođe, jednini je igrač Poljske uz Slotera i Jakuba Garbača koji pogađa više od jedne trojke po meču. Jednu i po na skoro četiri pokušaja.

Nije samo njegov napadački učinak, pokazao se kao vođa iz senke, neko ko ima veliko srce i ne plaši se duela, niti da podigne temperaturu kada je to potrebno. On je odmah uz Balcerovskog po učinku sa 13 poena, pet skokova i 3,3 završna dodavanja, za koeficijent 15.

Možda i najveći problem Poljske je taj uski krug igrača sa poenima u rukama. Pa čak ni oni nemaju kontinuitet koji garantuje 10, 15 ili 20 poena. Sokolovski je u tri meča pre 24 poena Holandiji skupio zbirno 28 poena, Sloter i Ponitka su prikupili tek 11 poena zajedno protiv Holandije uprkos tome što su imali više od 22 minuta na terenu što je tek nešto manje od dosadašnjeg proseka. Balcerovski zapravo ima najbolju formu u Poljskoj jer je u protekla dva kola imao 17 i 16 poena. Doduše, nije protiv sebe imao centre ni blizu kvaliteta Nikole Jokića.

Selektor Miličić je iz drugog plana uspeo da izvuče solidne partije krilnog centra Arona Cela protiv Izraela, odnosno beka Garbača protiv Holandije. Ostali se nisu preterano isticali. Cel je kao veteran pokazao šefu struke koliko je pogrešio što se u kvalfiikacijama za Mundobasket lako odrekao starijih igrača, mada njegova uloga je u ovom sastavu više savetodavna i ima psihološku težinu.

To svakako ne menja ono što je suština - Srbija želi peticu za kraj polugodišta i da se u berlinski razred preseli sa odličnim uspehom.

EVROBASKET DANAS

14.00: (1,05) Finska (27,0) Holandija (10,0)

14.15: (1,55) Hrvatska (14,5) Ukrajina (2,70)

17.00: (10,0) Estonija (27,0) Grčka (1,05)

17.30: (1,70) Češka (14,5) Izrael (2,30)

21.00: (1,90) Velika Britanija (hendikep 18,5) Italija (1,90)

21.00: (1,03) Srbija (28,0) Poljska (12,0)

*** Kvote su podložne promenama

OSMINA FINALA

10. septembar

(1) Nemačka - Crna Gora

(2) Španija - Litvanija

(3) Slovenija - Belgija

(4) Turska - Francuska

11. septembar

(5) Grčka - D4

(6) D2 - C3

(7) C2 - D3

(8) D1 - C4



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022Nikola JokićVasilije MicićMateuš PonitkaAleksander BalcerovskiNikola KalinićVladimir LučićEj Džej Sloterkošarkaška reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara