Janis Adetokunbo (Foto: fiba.basketball)
Janis Adetokunbo (Foto: fiba.basketball)

Kad "grčki bog" stvori umetničko delo klanjaju mu se i najveće zvezde

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.09.22. | 14:38

Dan za pamćenje na Evrobasketu u znaku NBA titana

Šesti dan Evropskog prvenstva u košarci ostaće zabeležen u istorijskim knjigama. Ljubitelji igre pod obručima bili su svedoci nekih od najupečatljivijih individualnih izdanja od kad se organizuju smotre evropskih selekcija. Nikola Jokić je sa indeksom korisnosti 46 potpisao najbolju partiju na turniru. Di Bost izjednačio rekord Aleksandra Đorđevića po broju ubačenih trojki na jednoj utakmici (devet). Luka Dončić je prepravljao večne liste slovenačke reprezentacije sa 36 poena i 10 asistencija u trijumfu nad Nemačkom, dok je Janis Adetokunbo brojao do 41 protiv Ukrajine. Na šampionatima Starog kontinenta samo 10 igrača je ostvarilo bolji košgeterski učinak.

Ostavio je iza sebe as Milvoki Baksa i Pau Gasola. Ispred su ostale samo legende evropske košarke poput čuvenog Nikosa Galisa, Dorona Jamčija, Dirka Novickog... Na vrhu neprikosnoveni Edi Teraz (63 poena protiv Albanije 1957. godine), u ravni sa Janisom - Aleksandar Đorđević (41 poen u borbi za zlato protiv Litvanije 1995. godine). Njegov nastup protiv Ukrajine bio je treći najefikasniji u istoriji grčke reprezentacije. Uz pomenutog Galisa (46), jedino je još Jorgos Kolokitas izbrojao više poena (43). Ušao Adetokunbo je u probrano društvo.

Izabrane vesti

Posle još jedne partije u kojoj je jednom rukom pridržavao čitav tim na ramenu, drugom zatrpavao koš rivala, svojevremeno dvostruki uzastopni MVP NBA lige istakao je da je stvorio umetničko delo.

"Trudim se da ne ocenjujem svoje nastupe, već samo da izađem na parket, zabavim se i ako mogu stvaram umetnost. Svaka utakmica je drugačija. Kada god kročim na parket, proživljavam novo iskustvo. Ponavljam, mislim da se nikada nisam osećao ovako uzbuđenim da istrčim na parket sa saigračima. Ne znam da li je to zato što od 2019. godine nismo bili zajedno. Možda zbog načina na koji me trener Itudis motiviše ili jednostavno uživam u društvu saigrača. Uzbuđen sam svaki put kad dobijem šansu da kročim na teren sa njima i štručnim štabom koji imamo", rekao je Janis Adetokunbo posle izdanja za anale.

U sudaru sa Ukrajinom mu nisu cvetale ruže od starta, kao ni čitavoj grčkoj selekciji koja je bila u zaostatku posle 20 minuta,. Na pauzi se nešto promenilo. Dimitris Itudis je posle trijumfa održao motivacioni govor i na kraju otkrio da su dešavanja iz svlačionice odigrala ključnu ulogu u preokretu.

"Budućnost je pred nama, a ona kaže da nas čeka slobodan dan, a potom i tim koji izuzetno voli da trči i šutira (Estonija, prim. aut). Spremite se mentalno. Ne kao za običnu utakmicu. Stvaramo očekivanja za sebe, ljude koji nas podržavaju, čitavu zemlju i ne možemo da izađemo na teren bez svrhe. Budite spremni jer je veoma važno. Moramo da izađemo na teren i napravimo šou. Sviđa mi se šta se desilo tokom poluvremena i to moram posebno da akcentujem", rekao je Itudis svojim igračima.

Ostaće misterija šta je pokrenulo Helene, ali Janis je po povratku sa odmora kao ljuta zver leteo po Mediolanum forumu. Prodorima ostavljao bez daha i po ko zna koji put pokazao da je jedan od najboljih na svetu.

Poklonio mu se i slovenački as Luka Dončić. Iako mu je par sati kasnije prišao jako blizu. Sa 36 poena i 10 skokova protiv Nemačke postao je tek treći igrač sa više od 35 poena i 10 uhvaćenih lopti na jednoj utakmici Evrobasketa u 21. veku. Pre njega su to izveli Dirk Novicki i Pau Gasol. Postavio je i rekord državnog tima, sa vrha večne liste svrgnuo Gorana Dragića i njegovih 35 poena u finalu prethodnog Evropskog prvenstva protiv Srbije. Posle sinoćnog performansa zvezda Dalasa može da se pohvali da nijedan njegov zemljak nije bio efikasniji na kontinentalnim šampionatima.

Ipak, kada su ga novinari litvanskog BasketNews portala upitali ko će na kraju turnira moći da se podiči sa najviše poena na jednoj utakmici, bio je jasan.

"Janis. Zašto? Zato što je on Janis Adetokunbo", kratko je pojasnio Luka.

Svestan je i Dončić da je "grčki bog" - kako je dobio nadimak u SAD - visoko postavio lestvicu. Niko ne može da bude imun na njegov atleticizam. Da nađe rešenje za čoveka koji pretrči teren u par koraka. Iako ga ne krasi šut sa distance, ima više nego dovoljno oružja u arsenalu da svakog protivnika učini bespomoćnim.

Povrh svega, izuzetno je motivisan da obraduje čitav grčki narod. Oseća da mu je ostao dužan.

"Ne znam koliko daleko ovaj tim može da dogura, ali trudimo se da napredujemo svakim danom. Dešava se da se opustimo kada slavimo. Takva nam je kultura, odmah pomislimo da smo najbolji. Postanemo nadmeni. Bio sam u takvoj pozicjii ranije. Kao na Svetskom prvenstvu 2014. Dobili smo prvih pet mečeva u grupnoj fazi i onda izgubili sa 25 razlike u prvom eliminacionom. Stvorili smo neke veoma dobre stvari sa ovim timom, ali i dalje napredujemo i povezujemo se kao tim. Na to moramo da ostanemo fokusirani. Samo Bog zna šta će se desiti. Da ja znam, pa ne bih ni igrao", ističe Janis i još jednom pokazuje koliko je sazreo kao igrač. Stasao u istinskog lidera, što je dokazao i osvajanjem NBA prstena sa Milvokijem.

Može li do apsolutnog rekorda? Teško. Da može dodatno da popravi plasman na večnoj listi to je valjda svima jasno. Ispunjava sve preduslove da nastavi sa ispisivanjem istorijskih knjiga zlatnim perom. U NBA se zaustavio na 52 poena. Baksima doneo titulu sa ravno 50 u šestoj utakmici velikog finala protiv Finiksa. Protiv Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket pre samo desetak brojao do 40. Čini se da je motivisan kao nikada do sad da posle osvajanja šampionskog prstena okači i zlatnu evropsku medalju oko vrata.


tagovi

Janis AdetokunboLuka DončićDimitris Itudiskošarkaška reprezentacija GrčkeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara