INTERVJU - Rade Zagorac: Ljudi, imam 23 godine i mogu još mnogo da napredujem!

Vreme čitanja: 7min | ned. 22.07.18. | 08:05

Jedina istina je da je bilo kontakata i interesovanja iz Zvezde. I pored velikog poštovanja za tu celu organizaciju, to ipak nije bila opcija za mene. Postoji neki kodeks, ja sam navijač Partizana od malih nogu i drago mi je da sam sada ovde, objasnio je košarkaš crno-belih

Za ljubitelje stripova Zagor je uvek bio jedan od glavnih heroja. Za navijače Partizana jedan drugi momak, kojem su nadenuli taj nadimak, bio je velika želja, prošle godine praktično na pragu potpisa u Humskoj, pa je otišao u Španiju, da bi šest meseci kasnije konačno stigao u Humsku i potpisao za klub koji navija od malih nogu. Rade Zagorac u Partizanu – zbog svega što se dešavalo prošle jeseni, pristalice crno-belih nisu verovale dok ovaj talentovani momak nije podigao šal i zadužio dres.

Dolazak jednog od igrača koji bi mogli da predstavljaju budućnost srpske košarke na neki način je označio i novi početak za Partizan. Crno-beli posle osvojenog Kupa Radivoja Koraća prošle sezone, imaju ambiciju da nastave put ka povratku u vrh domaće i regionalne košarke, a za to je potrebno da mogu da naprave i konkurentan tim.
“Ne mogu sad da kažem – konačno samo došao u Partizan. Jednostavno, sada su se stvorile neke okolnosti koje nisu postojale pre šest meseci i potpisao sam ugovor. Ne bih da upirem prstom sada u bilo koga zbog čega se to nije desilo prošle godine, niti, iskreno, želim da se vraćam na to”, rekao je Zagorac na početku razgovora za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Ovaj 23-godišnji krilni košarkaš potpisao je ugovor na dve sezone sa beogradskim crno-belima, jedna od okolonosti koje su se promenile u Partizanu u odnosu na prošlu jesen je i činjenica da je na mesto sportskog direktora došao Nikola Lončar.
“Do sada sam ga poznavao samo kroz igračku karijeru, ali sam pre nedelju dana razgovarao sa njim i jasno je da je to čovek koji dolazi iz jednog drugačijeg okruženja i da je veoma ambiciozan. Ljudi u upravi deluju sposobni da vrate Partizan na pravo mesto, što naravno ne znači da mislim da je ona prethodna slabo radila”.

Samo jedan trofej osvojen u prethodne četiri godine jasno govori o tome da je Partizan morao da menja nešto. Prošle sezone krenulo se sa jednim konceptom, koji je potom promenjen kako je ona odmicala, ali ako je domaći kup bio uspeh, onda ispadanje u polufinalu plej-ofa Superlige i peto mesto na Jadranu svakako moraju da se smatraju neuspesima.
“Partizan prethodnih nekoliko godina, osim tog kupa, nije uspeo da osvoji trofeje, a navijači su navikli na to. Zbog toga je negde i bilo logično da dođe do određenih promena u ekipi, da se krene u formiranje novog tima i verujem da ćemo biti uspešni u narednom periodu i doneti rezultate koje ovaj klub zaslužuje”.

Ono što je svakako pozitivna okolnost i za Zagorca i za Partizan je što on već poznaje deo novih saigrača, a imao je priliku i da radi se Nenadom Čankom u Megi. Upravo iz tih razloga ne bi trebalo da problem sa adaptacijom u igračkom smislu.
“Veoma mi je drago što je Vanja produžio ugovor. Tu je i Sani Aranitović sa kojim sam igrao u Megi, nažalost imao je niz pehova sa povredama, ali ne treba zaboraviti da on i dalje igra u mlađim kategorijama reprezentacije. Poznajem i Alekseja Nikolić. Naravno, tu je i Markus Pejdž kojeg ne znam lično, ali sam gledao neke njegove utakmice. Radio sam i sa trenerom Čankom dok je bio pomoćnik Dejana Milojevića u Megi imali smo zaista dobar odnos”.

S obzirom na status supertalenta koji je imao još u mlađim kategorijama, Zagorac je uvek bio interesantan brojnim klubovima. I nije tajna da je u prethodne dve godine pokušala da ga dovede i Crvene zvezde. Od toga nije bilo ništa, a ovaj košarkaš bez mnogo uvijanja ali na vrlo miran i iskren način objašnjava šta se dešavalo.
“Jedina istina je da je bilo kontakata i interesovanja iz Zvezde. I pored velikog poštovanja za tu celu organizaciju, to ipak nije bila opcija za mene. Postoji neki kodeks, ja sam navijač Partizana od malih nogu i drago mi je da sam sada ovde. Zbog svega toga jedva čekam da počne sezona i da istrčim na teren i veoma sam uzbuđen da vidim kako će to sve da izgleda”.

Navijači tradicionalno imaju velika očekivanja, ali zbog cele sage oko njegovog dolaska u Partizan stiče se utisak da su u slučaju Zagorca ona dodatno uvećana. Činjenica je da je Zagorac imao i određenih problema sa povredama prošle sezone, ali kaže je u javnosti po tom pitanju stvorena pogrešna slika.
“Ne osećam neki dodatni pritisak, mada je svakako drugačije kada igraš za velike klubove kao što su Partizan i Zvezda. Treba se navići na novu situaciju. Zaista se ne plašim očekivanja navijača. Sa druge strane, smeta mi što se u delu javnosti stvorila priča kao da sam ja već sada rekonvalescent. Ljudi, imam 23 godine i još dosta prostora i vremena da napredujem u svakom smislu”.

U Partizanu svakako priželjkuju da Zagorac ponovi partije iz vremena kada je nosio dres Mega Leksa koje su ga i dovele do interesovanja NBA klubova. On je, uz Amerikanca Pejdža i Vanju Marinkovića, projektovan da bude jedan od oslonaca Partizana čiji igrači su poslednji put podigli pehar namenjen prvaku Jadranske lige pre pet godina.
“Ja da ne verujem da Partizan može da osvoji Jadransku ligu zaista ne bih dolazio u ovaj klub. I mogu to da kažem, a ne da koristim fraze tipa – daćemo sve od sebe, pa ćemo videti za šta će to da bude dovoljno. Partizan može i mora da pokuša da osvoji Jadransku ligu jer znamo da nam je svima cilj povratak u Evroligu”.

A titulu u regionalnom takmičenju ove sezone brani podgorička Budućnost koja se već silno pojačala. Tradicionalno, velike ambicije na Jadranu imaju Crvena zvezda i Cedevita, mada spisak kvalitetnih ekipa, prema mišljenju Zagorca, ne završava se na ovim imenima.
“Možda će nekima zvučati čudno, ali stvarno mislim da će Jadranska liga ove sezone biti jača nego ikad. Svi smo videli da se Budućnost pojačava, evo poslednjih dana i Zvezda je dovela nekoliko igrača. Cedevita je angažovala samo trenera, ali je Sito Alonso poznato ime i samo se čeka da počnu sa dovođenjem pojačanja. Dalje, tu je Mornar koji je prošle sezone bio četvrti, Igokea...”

Da se vratimo malo na boravak u Španiji. Zagorac je drugi deo sezone proveo u dresu Betisa. Klub iz Sevilje završio je kao poslednji na tabeli u ACB ligi i zajedno sa Bilbaom ispao u niži rang takmičenja. Srpski košarkaš odigrao je 14 mečeva, a prosečno je beležio 4,4 poena i 1,3 skoka. Sam kaže da to nije bilo blistavo, ali tvrdi da je nastup u Betisu imao neku vrstu lekovitog dejstva.
“Naučio sam nešto iz tog iskustva u Sevilji, iako gledajući okom statistike to nije bila uspešna epizoda. Ali, ja sam je doživeo kao period oporavka od onoga što mi se desilo sa Memfisom. Možda izbor kluba nije bio najsrećniji, ali i to je bilo uslovljeno prethodnim okolnostima. Ipak, video sam kakva je ACB liga, da je pogodna za napačku košarku, i zanimljivo, stalno se vrti jedan te isti krug trenera koji neguje taj stil”.

Zagorac je izašao na NBA draft u leto 2016. godine kada su ga kao 35. pika izabrali Boston Seltiksi, pa ga zatim trejdovali u Memfis. U leto 2017. godine igrao je u Letnjoj ligi za klub iz Tenesija, zatim potpisao ugovor koji je raskinut neposredno pred početak sezone. Zagorac kaže da je tu  bilo različitih okolnosti i da mu je teško pala ta odluka Memfisa.
“U Americi sam proveo sedam meseci. Ranije sam završio sezonu u Megi i nisam igrao domaću Superligu. Bilo je sjajno igrati tamo, doživeti to iskustvo, videti sistem rada i sve što on nosi. Zvuči pomalo kao anegdota, ali bukvalno do poslednjeg trenutka nisam znao da će me Memfis precrtati. Ali takav je bio splet okolnosti, mene je to pogodilo i oni su videli to, pa su kasnije pokušavali da pronađu neke načine da ipak ostanem sa nekim dvosmernim ugovorima. Međutim, propisi su bili jasni”.

Ipak, kada priča o ovoj temi Zagorac sada ne deluje kao neko ko je razočaran, već kao osoba koja ima jasno zacrtan cilj, a to je da jednog dana zaista zaigra u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.
“Postojala je čak neka opcija i za ovo leto, ali sam posle razgovora sa svojim agentom ipak odlučio da potpišem za Partizan. A NBA ostaje moja velika želja, kao i svakoga ko se bavi košarkom”

Ali, vreme je da se polako opet vratimo na tlo Starog kontinenta. Partizan će ove sezone u Evrokupu biti u verovatno najtežoj grupi – sa Asvelom, Valensijom, Turk Telekomom, Zenitom i Trentom. Prošle sezone crno-beli su se, suprotno tradiciji kluba, već na startu odrekli ozbiljnijih ambicija u ovom takmičenju i zabeleželi samo jednu pobedu. Ovaj put bi ipak trebalo očekivati bolji rezultat, ali...
“Grupa u Evrokupu nam je veoma teška, mada je još rano prognozirati s obzirom da klubovi još nisu kompletirali svoje sastave. Radi se o timovima koji već neko vreme igraju na određenom visokom nivou, Zenit, Valensija, ...a tu je i doskorašnji turski drugoligaš Ankara koja je već dovela četvoricu evroligaških igrača – Lendsberga, Redinga, Gebrijela i Štimca”.

Sve u svemu, nakon dolaska Zagorca i Pejdža, te produžetka saradnje sa Marinkovićem, izvesnog ostanka kapitena Novice Veličkovića i najave još nekih pojačanja, pre svega u reketu, ovog leta kao da postoji neka vrsta blage euforije kod pristalica Partizana. A to je nešto što se baš i nije dešavalo često u poslednje četiri godine.
“Vidim se da nešto dešava, dobro ide prodaja sezonskih ulaznica, navijači su uzbuđeni pred početak nove sezone i zato Partizan mora da iskoristi ovaj trenutak da uradi nešto veliko”, poručio je Zagorac.

U legendarnom stripu italijanskog maga Serđa Bonelija, Zagor je bio poznat kao Duh sa sekirom koji je uvek izlazio na kraj se negativcima posle velike borbe. A navijačima Partizana ostaje da se nadaju da će njihov novi glavni junak sa košarkaškom loptom, u sezoni koja dolazi, biti sposoban da povede crno-bele kroz sve opasne košarkaške avanture koje ih čekaju.

Foto: Starsport


tagovi

Rade Zagorac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara