Bojan Janić (©MN Press)
Bojan Janić (©MN Press)

Janićeve metode podizanja: U jednom trenutku sam rekao igračima da me je sramota što sam njihov trener

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.02.23. | 10:54

Mladi stručnjak odigrao veliku ulogu u pobedi odbojkaša Partizana protiv Vojvodine u finalu Kupa Srbije

Govorilo se godinama da Bojan Janić ima potencijal da postane odličan trener. Pored odbojkaškog znanja, skretao je pažnju zbog neverovatne energije koju zna da prelije na ceo tim. Uspevao je uvek da pronađe zajednički jezik sa igračima, da ih motiviše, da ih ubedi da mogu i više od realnog...

Sve to stoji, ali kad se podvlači crta - zna se šta pokazuje da li je neko rođen da bude veliki trener ili ne. Rezultat - ili ga napraviš ili ne. Ili osvajaš trofeje ili ostaneš u grupi osrednjih. U ovom trenutku nekadašnji reprezentativni primač servisa ima 40 godina i tri osvojena trofeja u trenerskom odelu.

Izabrane vesti

Prošle godine u ovo vreme nije imao nijedan. Sanjao je da oseti kako je to kada se tvoji puleni raduju, a ti stojiš iza njih ponosno. Sigurno da je drugačiji osećaj kada brineš o 12 ili više momaka, učestvuješ u njihovom razvoju i napretku, a onda ih gledaš kako iskreno slave jer su nagrađeni za sve što su radili godinama - nego kada si u ulozi jednog od njih.

Došao je u Partizan da pomogne u teškom trenutku, uložio je mnogo u rad sa odbojkašima u koje možda neki nisu ni verovali... Jedva se odrekao igračkih patika, jer nije mogao da se otrgne od želje koja ga je obuzimala da i dalje bude u terenu. Kad se i definitivno odlučio za trenerski poziv, fokusirao se da napravi tim po svom ukusu.

Prvi trofej osvojio je prošle godine u Lajkovcu - bio je to veoma emotivan trenutak za njega. Pamtiće 6. mart 2022. kao jedan od važnijih datuma u životu. Već u oktobru stigao je drugi, a sinoć i treći. U biografiji mu stoje dva Kupa Srbije i jedan Superkup. Možda će neko reći da to nisu glavna takmičenja, što jeste tačno. Ali deluje da je Janić spreman da napravi i taj još jedan korak i da će kad-tad u vitrinama imati i prvenstvo Srbije.

Ono što peharima ove sezone daje još veću vrednost jeste to što su osvojeni protiv ekipe koja vlada srpskom odbojkom. Vojvodina je teren pognute glave napustila u Superkupu, a četiri i po meseca kasnije doživela je isti scenario i u Kupu Srbije. Iako i dalje bez sumnje Novosađani koji su šestostruki uzastopni šampioni Srbije, imaju na papiru najkvalitetniji tim, zna se da za neke pobede ipak treba nešto više...

Bili su izabranici Slobodana Boškana u sjajnom naletu u poslednje vreme, ali su sinoć nagazili na minu zvanu Partizan.

"Pre svega čestitke Vojvodini, sjajna su ekipa, možda i bolji od onoga što su pokazali. Ali i mi smo sjajna ekipa, imamo dve pobede protiv lokomotive srpske odbojke kao što je Vojvodina. Ušli smo sa mnogo grešaka, posle smo se malo smo poboljšali, ali to je normalno za finale. Pobedili smo i presrećan sam", rekao je trener Partizan Bojan Janić posle finalnog meča na Ubu.

Crno-beli su gubili sa 0:1 i 1:2, a na kraju su slavili veoma ubedljivo u taj-brejku (15:7).

"Kad bih uzeo statistiku i gledao to samo sa trenerske strane, mogao bih da kažem da nismo igrali dobro, da nije bila lepa utakmica, ali koga to briga sad kad se osvoji trofej", izgovorio je Bojan, pa pokušao da zaustavi suze. "Nešto me je emocija 'pukla'. Srećan sam zbog ovih momaka. Karakter u petom setu je pokazan, ne jednom, nego više puta ove sezone. Uvek kažem da je svaki poraz trenerov, a svaka pobeda igrača. Mislim da je sada to još više izraženo. Naravno, mi smo svi davali energiju i uputstva, ali igrači su izneli sve i kapa dole njima".

Na tajm-autima je moglo da se zapazi koliko je Janić bio iznerviran kada je njegova ekipa bila u zaostatku. Znao je da igrači mogu više, bio je svestan da je rival ranjiv i da šanse za pobedu postoje.

"Možda se sve promenilo posle onoga što sam im rekao… Ili nije. Rekao sam im da me je sramota što sam njihov trener. Izvukli su se, da nisu, bilo bi svašta".

Očigledno da je pogodio u žicu sve redom. Počev od najstarijeg i najiskusnijeg Novice Bjelice, preko kapitena Milije Mrdaka, Alekse Bataka, Danijela Gruveusa, Luke Tadića, Dušana Petrovića, Milorada Kapura pa do Alekse Mandića, Ignjata Dopuđa, Petra Popovića, Stefana Jankovića, Dušana Đorđevića, Vidaka Cvetkovića i Matije Matića.

Za sada, u ovoj sezoni Partizan ima skor 2/2 kad je raspodela trofeja u pitanju. Više ni tripla-kruna ne deluje tako daleko... A ko bi verovao da će doći takvo vreme, posle sezone 2016-2017 kada su crno-beli ispali u Prvu ligu?

Bojan Janić sigurno jeste, pa baš zato na njegov račun idu velike zasluge, iako ih uporno prebacuje ka igračima...


tagovi

Bojan JanićOK PartizanOK Vojvodinakup srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara