Stefan Dodić (©EHF)
Stefan Dodić (©EHF)

Ko je Stefan Dodić, čudo iz Vranja, MVP Evropskog prvenstva?

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.07.22. | 06:13

Iako ima samo 19 godina, srednji bek Orlića već je prošao sito i rešeto u karijeri. Kao klinac svaki dan putovao iz rodnog grada do Skoplja na treninge. Od ovog leta je igrač vicešampiona Starog kontinenta, Kjelcea, najmlađi je strelac u istoriji Ligi šampiona, najmlađi debitant u SEHA ligi...

Rukometni stručnjaci složni su u oceni da nema talentovanijeg igrača u Evropi od portugalskog čuda od deteta, desnog beka lisabonskog Sportinga Fransiska „Kika“ Mote da Koste. On ima samo 17 godina, ove sezone je pravio dar-mar u Evropi u tandemu sa dve godine starijim bratom Martinom. Obojica su u idealnom timu juniorskog Evropskog prvenstva. „Kiko“ da Kosta je sa 58 golova najbolji strelac šampionata, ali slava pripada našem vunderkindu, Vranjancu Stefanu Dodiću.

Organizator igre Orlića izabran je za najkorisnijeg rukometaša na juniorskom Evropskom prvenstvu u Portugaliji, potvrdio je da bajke o njemu nije slučajno ispričane, da Srbija dobija igrača za narednih 15 godina. Momak koji ima samo 19 godina, rukomet već sada ima u malom prstu, svašta je prošao u karijeri koja je tek na početku.

Izabrane vesti

Nije slučajno godinama u notesima najboljih klubova Evrope. Najbrži je bio Kjelce, vicešampion Evrope. Od ovog leta, Dodić je rukometaš poljskog velikana, ali videćemo da li će odmah da bude gurnut u vatru u preskupi tim Talanta Dujšebajeva nakrcan zvezdama (braća Dujšebajev, Karačić, Remili, Morito...) ili je realnije da ode na pozajmicu, verovatno u Vardar, za koji je igrao poslednjih šest meseci.

Pre osam meseci na stranicama Mozzart Sporta mogli ste da pročitate put Stefana Dodića iz Vranja, Skoplja i Ohrida, do zvezdanih visina i ugovora sa moćnim Kjelceom. Srednji bek naše juniorske selekcije je kao klinac svaki dan putovao iz Vranja do Skoplja na trening. Stasao je u komšiliku. Nije za njega bilo nade u srpskom rukometu, pa ga je put vodio do komšiluka, u Makedoniju, čije je prvenstvo za dve klase kvalitetnije od našeg.

Dodić je već šest godina u Makedoniji, a iza sebe ima zanimljivu rukometnu avanturu. Srbin koji je roden 2003. godine, a čim je napunio 14 godina zajedno sa godinu dana starijim bratom Lazarom prešao je u makedonski Metalurg. Njih dvojica su u ekipi sa Autokomande prvo bili u pionirskoj konkurenciji, pa onda prešli u kadete.

Rođeni Vranjanci odlučili su da izgrade rukometni put u zemlji „gde večno sunce sja“, pa je Stefan, pošto se Lazar preselio u Skoplje, morao svakodnevno da putuje iz Vranja u prestonicu Makedonije samo da bi trenirao sa Metalurgom, a onda se vraćao jer ga je sutradan čekala škola. To sve je bilo kao učenik osmog razreda. Ujutru je išao u školu, a popodne trenirao.

Njega je obično otac vodio na trening, a kada nije mogao, poslao je nekog drugog da ga vrati kući ili odvede u školu.

Dodić je svakodnevno putovao oko 200 kilometara samo za trening i od samog početka pokazao veliku rukometnu ljubav, strast prema ovom sportu i podneo veliku žrtvu. Metalurg je prepoznao njegov talenat i vrednim radom od njega napravio vrhunskog sportistu.

Tokom boravka u Metalurgu, Dodić je ušao u istoriju evropskog rukometa. Sa samo 15 godina postigao je gol sa sedam metara u meču protiv Čehovskih Medveda i postao najmlađi strelac u istoriji Lige šampiona, a ujedno je i najmlađi igrač koji je igrao u regionalnoj SEHA ligi sa 15 godina i 221 danom.

Dok je gradio rukometnu karijeru u nekadašnjem šampionu Makedonije, Stefan Dodić je dobio poziv od selektora Srbije Tonija Đerone i uspeo je i u nacionalnom timu da ispiše rekorde. Postao je najmlađi strelac u istoriji reprezentacije i ujedno drugi najmlađi debitant u srpskom rukometu. Dobio je šanse prošlog januara u velikoj pobedi Srbije u Zrenjaninu protiv Francuske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Posle propasti Metalurga, Dodić je igrao za Ohrid, a poslednjih šest meseci je bio u Vardaru, šampionu Evrope iz 2017. i 2019. godine.

Stefan Dodić dobija laskavo priznanje (©EHF)Stefan Dodić dobija laskavo priznanje (©EHF)

Nije bio u planovima Tonija Đerone za EP u Segedinu proteklog januara, ali sjajne igre na ovom juniorskom Evropskom prvenstvu, laskava nagrada MVP-ija, sigurno će biti zamajac da ga možda već sledeće godine vidimo na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj.

Na njegovoj poziciji u taboru Orlova neprikosnoven je Lazar Kukić, a tu je i Đeronin „izum“ Đorđe Đekić. Taj tandem organizatora igre pojačaće u budućnosti Dodić. Vreme radi za njega, uz Miloša Kosa, bombardera iz Kozarske Dubice, našeg najboljeg strelca na Evropskom prvenstvu, bio je udarna igla selekcije Đorđa Teodorovića na upravo završenom šampionatu u Portugaliji gde su naše nade zablistale, osvojile bronzanu medalju, prvu u istoriji Srbije u mlađim kategorijama.

Tek će se čuti za Stefana Dodića.



tagovi

Stefan DodićEHFmuška juniorska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara