Nemanja Živković i Jovica Nikolić (©Starsport, ©Rastko Šurdić/Mozzart sport)
Nemanja Živković i Jovica Nikolić (©Starsport, ©Rastko Šurdić/Mozzart sport)

Kreće SEHA liga: Voša i Partizan autsajderi, Vesprem favorit za odbranu krune

Vreme čitanja: 5min | pet. 04.02.22. | 08:44

Mečom Vardar – Nekse u Skoplju danas (18.00) počinje 11. sezona u regionalnom takmičenju. Novosađani starosedeoci, crno-beli se vraćaju posle osam godina

Vreme je za SEHA ligu. Posle Evropskog prvenstva za rukometaše u Mađarskoj i Slovačkoj, vraća se klupska sezona širom Starog kontinenta. Mečom u Skoplju, u dvorani Jane Sandanski, Vardar – Nekse, danas (18.00) počinje 11. sezona u regionalnoj ligi. Ove godine, 10 klubova iz sedam zemalja igraće za titulu.

Srbija će imati dva predstavnika, osmostrukog uzastopnog šampiona Vojvodinu i vicešampiona Partizan. Tron od prošle sezone brani moćni mađarski gigant Vesprem. Postoje najave da bi se naredne sezone u ligu mogli da se uključe najbolji rumunski i ruski klub Dinamo iz Bukurešta i Čehovski Medvedi. Rekorder po broju kruna je Vardar sa pet.

Izabrane vesti

Sistem takmičenja se menjao, sezona je skraćena usled virusa korona. Vesprem i Meškov Brest uključiće se u plej-ofu gde će igrati svih osam ekipa iz grupne faze. U prvoj fazi takmičenja, timovi su podeljeni u dve grupe sa po četiri tima. U Grupi A igraće Tatran iz Prešova, Zagreb, Partizan i Eufarm Pelister iz Bitolja, dok su u Grupi Bi Vardar, Nekse, Motor iz Zaporožja i Vojvodina.

Najbolje dve ekipe u obe grupe plasiraće se direktno u četvrtfinale plej-ofa, dok će timovi koji budu trećeplasirani i četvrtoplasirani da se bore u baražu za mesto među osam najboljih.

Vojvodina je trebalo u sredu da otvori sezonu u dvorani na Slanoj bari, ali je meč sa ukrajinskim šampionom Motorom odložen za maj zbog virusa korona u redovima tima iz Zaporožja. Srpski klubovi odavno ne predstavljaju značajan faktor u Evropi, pa i u SEHA ligi.

18.00: (1,50) Vardar (8,50) Nekse (3,15)

Vojvodina je ispala od švajcarskog Kadetena iz Šafhauzena u kvalifikacijam za Ligu Evrope, dok je Partizan stao u šesnaestini finala Evrokupa od rumunskog Baja Marea. Novosađani imaju ubedljvo najjači tim u Srbiji poslednjih godina, nemaju dostojnog rivala. Ove sezone bi crno-beli mogli da se umešaju u borbu za tron i ugroze Novosađane.

Boris Rojević i rukometaši Vojvodine (©RK Vojvodina)Boris Rojević i rukometaši Vojvodine (©RK Vojvodina)

Lale imaju iskusan sastav kojim rukovodi mladi stručnjak Boris Rojević. Već nekoliko godina, perjanice tima su veterani, nekadašnji reprezentativci naše zemlje, golman Svetislav Verkić i srednji bek Nemanja Pribak. Letošnje pojačanje iz Slovenije je nekadašnji levi bek Vardara Gregor Ocvirk. U timu je reprezentativac Srbije Mladen Šotić, koji je igrao u Segedinu za Orlove prošlog meseca. Nada srpskog rukometa, desni bek Jovica Nikolić zbog povrede nije mogao da pomogne timu Tonija Đerone, ali se oporavio. On će od leta da brani boje nemačkog bundesligaša Veclara.

Prvi deo Superlige Vojvodina je završila sa 11 pobeda i iznenađujućim porazom od Crvene zvezde u Šumicama. Lale su bile lideri Grupe A, pa će na proleće da se bore za titulu u ove sezone jačem šampionatu Srbije.

Partizan se vraća u SEHA ligu posle osam godina. U sezoni 2013/2014 crno-beli su imali skor 2-16. Pobeđeni su samo Metalurg iz Skoplja i Lovćen sa Cetinja. Nekadašnji reprezentativac naše zemlje Nenad Maksić ima drugi mandat u Humskoj. Posle dve sezone u Kataru, bivši desni bek Crvene zvezde i Partizana, gde je i završio igračku i počeo trenersku karijeru, vratio se u redove crno-belih.

Nenad Maksić (©MN Press)Nenad Maksić (©MN Press)

U prvom delu Superlige, Partizan je jedini bio bez poraza – 12 pobeda i dva remija, bio je učinak beogradskog tima. Malo je falilo da se izbaci rumunski Baja Mare. Maksić ima mlad, talentovan sastav, potpomognut sa nekoliko iskusnijih rukometaša. Najstariji igrač je nekadašnji srpski reprezentativac Aleksandar Stojanović (38) koji ima bogato iskustvo igranja Lige šampiona za Vardar, Celje, Kopar i Kadeten Šafhauzen. Nemanja Živković je ove sezone opet u crno-belom dresu posle epizode u niškom Železničaru i Slovenj Gradecu.

Od mlađih snaga tu su golman Andrej Trnavac, bekovi Đorđe Pisarić, Nikola Ivanović, Stefan Petrić, Uroš Kojadinović, koji je sa 67 golova najbolji strelac crno-belih u dosadašnjem toku Superlige. Na levom krilu je Aleksa Maksić, sin trenera crno-belih. Rukometaši Partizana počinju takmičenje u ponedeljak, kada na Banjici stiže Pelister iz Bitolja.

Vesprem je prvi favorit za odbranu krune u SEHA ligu. Prioritet tima Momira Ilića je borba za titulu u Ligi šampiona. Imena Petra Nenadića, Omara Jahije, Rasmusa Laugea, Kentina Maea, Matea Lekaija, Manuela Štrleka, golmana Rodriga Koralesa i Vladimira Cupare ulivaju strahopoštovanje kod rivala.

Vardar više ne igra veliku ulogu u Evropi. Posle ere ruskog biznismena Sergeja Samsonenka, skopski gigant je pao. Na početku sezone trener je bio Veselin Vujović, ali posle serije poraza u najjačem klupskom takmičenju, zamenio ga je krajem prošle godine španski stručnjak David Davis, proteklih godina trener Vesprema. Od nekadašnjih trofejnih igrača koji su u Skoplje doneli dve titule šampiona Evrope ostali su rusko levo krilo Timur Dibirov i pivotmen Stojanče Stoilov. Uz vremešnog čuvara mreže Borka Ristovskog, braću Nokas, Anta Gadžu, to je ekipa koja može da se umeša za vrh u SEHA ligu.

Beloruski prvak Meškov iz Bresta svake godine ulaže dosta u tim. Posle Manola Kadenasa i Raula Alonsa, Španac je opet na kormulu. U pitanju je Danijel Gordo. Naredne sezone stižu srpski srednji bek Lazar Kukić i reprezentativac Španije Augustin Kasado. Ima Meškov ozbiljnog rivala u otadžbini, SKA Minsk. Preskočiće grupnu fazu SEHA lige, a u plej-ofu može daleko. Posle Vesprema je najveći kandidat za titulu.

Zagreb je godinama član Lige šampiona. Ne može više najbolji hrvatski klub da se nosi sa evropskim gigantima, a izgubio je primat i u regionu. Na klupi tima je Ivica Obrvan koji je i selektor Bosne i Hercegovine. Pored mladih, talentovanih igrača, nekadašnji šampion Evrope je u svoje redove vratio proteklog leta Ivana Čupića, iskusni desno krilo koje je i na nedavnom završenom Evroskom prvenstvu bio jedan od najbojih igrača Kauboja.

Ivan Čupić (©Reuters)Ivan Čupić (©Reuters)

Nekse iz Našica je drugi hrvatski klub. Godinama se dosta ulaže u ovaj tim iz Slavonije. Hrvoje Horvat, sadašnji selektor Hrvatske udario je temelje kluba, a na klupi ga je nasledio Branko Timše. Boje ovog kluba brane reprezentativci Hrvatske Halil Jaganjac i Marin Jelinić.

Tatran iz Prešova je godinama najbolji tim u Slovačkoj. Dugo je na klupi ovog kluba nekadašnji selektor Hrvatske Slavko Goluža. Osim reprezentativaca Slovačke, u ekipi je i nekoliko stranaca - Nuno Santos, Pedro Pačeko, Giljerne Linares de Souza, Serhio Lopez Gardija i Pavel Kabaljero Ernandez.

Eufoarm Pelister iz Bitolja s klupe vodi hrvatski stručnjak, još jedan bivši selektor Kauboja, Željko Babić. Za ovaj tim igra i nekadašnj srpski reprezentativac, specijalista za odbranu Nemanja Obradović, a tu je i iskusni hrvatski levi bek Stipe Mandalinić. U bivšoj Jugoslaviji, Bitolj je važio za najteže gostovanje. Pune tribune su uvek u ovom gradu koji živi za rukomet.

Motor iz Zaporožja godina igra Ligu šampiona. Pogotovo je nezgodan na svom terenu. Padali su i evropski giganti u Ukrajini. Najbolji domaći igrač je levi bek Dmitro Horiha, a tu su i Belorusi Baris Pukhoski, Ivan Maroz, Litvanac Jonas Truhanovičijus i Hrvat Luka Šebetić

SEHA LIGA – 1. KOLO

GRUPA A

Ponedeljak

17.30: Partizan – Eufarm Pelister

Odloženo: Zagreb – Tatran Prešov

GRUPA B

Petak

18.00: (1,50) Vardar (8,50) Nekse (3,15)

Odloženo: Vojvodina – Motor Zaporožje



tagovi

RK VojvodinaRK PartizanVespremRK VardarRK Meškov BrestSEHA ligaSEHANenad Maksić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara