Milija Mrdak (©MN Press)
Milija Mrdak (©MN Press)

Milija Mrdak: Već sam podigao jedan trofej u Partizanu, ali ne planiram da mi to bude poslednji

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.02.23. | 08:08

Kapiten crno-belih odbojkaša pričao je za Mozzart Sport o predstojećem finalu Kupa, povratku u Srbiju, periodu u Vojvodini, inostranoj karijeri...

Već na startu sezone Milija Mrdak je ponosno stajao na terenu sa peharom u rukama. Bolji početak novog mandata u Srbiji i u voljenom Partizanu nije mogao ni da sanja. Dobio je kapitensku traku i veoma odgovornu ulogu, ali i čast da prvi dodirne svaki trofej koji ekipa zajedničkim snagama osvoji.

Na njegovu sreću, nije morao mnogo da čeka da bi doživeo taj poseban osećaj. Crno-beli su takmičarsku godinu otvorili trijumfom protiv višestrukog šampiona naše zemlje Vojvodine u finalu Superkupa, a četiri i po meseca kasnije će u duelu sa istim rivalom pokušati da dođu i do Kupa.

Izabrane vesti

Ub je domaćin finala i u ženskoj i u muškoj konkurenciji. Odbojkaši će u nedelju od 16.30 otvoriti program, a njihove koleginice će borbu započeti u 19 časova.

"Publika može da očekuje zanimljivu i kvalitetnu utakmicu. Znamo ih dobro, igrali smo više puta ove sezone. Pobedili smo ih u Superkupu, na tom meču je bio dobar nivo odbojke. Utakmica u prvenstvu nije pravi pokazatelj, jer su neki igrači bili povređeni. Sada se sve svodi na jedan duel i njega će dobiti tim koji bude imao više želje, bude pokazao karakter i smirenost u ključnim trenucima. Jasno je da obe ekipe znaju da igraju odbojku", ispričao je na početku intervjua za Mozzart Sport kapiten Partizana Milija Mrdak.

O Vojvodini se već sve zna. To je tim koji drži vodeću poziciju u prvenstvu i glavni je favorit da uzme duplu krunu.

"Kvalitetna su ekipa, imaju dugačku klupu. Sve su manje-više iskusni igrači, neki su i reprezentativci - znamo šta možemo da očekujemo. Odlični su na servisu i na bloku, imaju sličan sistem igre kao i mi. I jedni i drugi spadamo u klubove sa višim blokom, tako da smatram da će nijanse presuditi. Svakako verujem u moje saigrače i u pobedu. Posle dužeg vremena smo svi treneru na raspolaganju, to je dobar znak, jer smo veći deo sezone imali problema sa povredama".

Zoran Gajić uručuje trofej Miliji Mrdaku (MN Press)Zoran Gajić uručuje trofej Miliji Mrdaku (MN Press)

Nada se Mrdak da će crno-beli, koji brane trofej u Kupu osvojen prošle godine, imati veliku podršku sa tribina dvorane na Ubu, mada ima jednu zamerku...

"Pozvao bih publiku da dođe u što većem broju. Šteta što Savez ne funkcioniše na nešto višem nivou, pa da se organizuje finale na neutralnom terenu u nekoj velikoj hali, gde bi moglo da stane mnogo ljudi. To bi onda bio pravi spektakl. Ali, svaka čast Ubu što je jedini od ove četiri ekipe želeo da organizuje".

Uz Vojvodinu, Partizan je u Srbiji trenutno klub sa najboljom formom. U 2023. izabranici Bojana Janića ne znaju za poraz, tačnije poslednji put su napustili teren pognutih glava u večitom derbiju 17. decembra. Posle toga vezali su osam pobeda - sedam u ligi i jednu u Kupu. Trenutno zauzimaju drugu poziciju sa skorom 13-4. Novosađani na vrhu imaju učinak 16-1.

"Kad pogledam sve što smo do sada prikazali mogu da kažem i da jesam zadovoljan, a i da nisam. Prelako smo ispuštali bodove protiv ekipa koje su na papiru realno slabije od nas. Dolazilo je do opuštanja, olako smo shvatali neke protivnike i za to smo kažnjeni. Dobro je pa smo se vratili u neki pravi ritam, verovali smo da možemo. Ređaju se pobede, trenutno smo drugi, ali u nastavku nas čekaju samo derbi mečevi. Ako želimo da budemo ozbiljan tim i ostanemo pred plej-of u vrhu, sve te utakmice treba da dobijemo".

Milija je već igrao u Partizanu - bilo je to od 2013. do 2015. Posle toga je promenio pet inostranih klubova, pa prošlog leta odlučio da se vrati u crno-beli tabor.

"Sve se to izdešavalo iz porodičnih razloga. Nisam se pokajao nijednog trenutka, stvarno nemam nekih zamerki... Potpisao sam na jednu godinu, zasad sam ovde i ne pravim nikakve planove za budućnost. Kada se završi sezona videću šta dalje".

Povratak u klub iz Humske ocenio je kao dobar potez, a za to su u velikoj meri zaslužni trener i saigrači.

"Bojana sam znao površno samo iz reprezentacije jer sam nekoliko puta bio pozivan na treninge. Sada smo se bolje upoznali, pozitivno me je iznenadio, odličan je trener, unosi mnogo energije i očigledno dobro utiče na ekipu. Ja sam tu među starijima zajedno sa Bjelicom i Kapurom. Trudimo se da pričamo sa ostalim momcima, da ispravljamo sa njima neke stvari na kojima smo mi grešili kao mladi. Stvarno je ceo tim skladan, baš je jednom Kapur rekao da nema igrača za koga bismo rekli da je bolje da nije tu zbog lošeg karaktera. Svi su sjajni momci, moram da ih pohvalim i želim im da takvi ostanu. Atmosfera je veoma bitna, posebno pred ovakve mečeve kao što je finale Kupa. Lep je osećaj kada krećem na trening i to je sigurno veliki plus".

(MN Press)(MN Press)

Kada se priča generalno o stanju u srpskoj odbojci - svi povratnici govore kako su finansije bolje nego nekada. Isto mišljenje ima i Milija.

"Ne isplati se za malo veće pare ići od kuće negde u inostranstvo. Očigledan je napredak u tom segmentu... Liga je dobra, ima mnogo igrača starijih koji su se vratili. Ja stvarno nisam mnogo pratio utakmice dok sam bio preko granice, tako da nisam znao baš šta da očekujem. Ali, održava se neki nivo".

Mrdak će u nedelju izaći na megdan klubu koji je napustio pre jedne decenije. Dres novosadskog tima nosio je od 2009. do 2013. godine.

"Slobodno mogu da kažem da je to bio ubedljivo najslabiji period Vojvodine u ovom veku - i kad je organizacija u pitanju, uslovi... Bilo je nekoliko finala, ali daleko od ovog današnjeg stanja. Ja sam bio dete, imao sam 18 godina kada sam stigao. Nije baš sve bilo pozitivno".

Profesionalni put je započeo u Kraljevu, a upravo je iz Ribnice prešao u Vojvodinu. Posle toga se na jednu sezonu preselio u Italiju, a onda stigao u Partizan...

"Tada smo mi - mlađi igrači bili nosioci igre. Sada je kod nas ipak spoj mladosti i iskustva, neka kombinacija. Igrali smo u tom prvom mandatu neka finala, ali nije bilo trofeja. Kad sam se vratio, to se promenilo. Na početku ove sezone sam već podigao jedan pehar, a ne planiram da mi to bude poslednji. U igri smo za još dva".

Kad pogleda dosadašnju inostranu kilometražu koju je prešao, jedno mesto mu je ostalo u posebnom sećanju.

"Izdvojio bih možda Benfiku, to je klub koji je na visokom nivou i može da se poredi sa bilo kojim najvećim svetskim kolektivom. I u Nemačkoj bih rekao da je liga bila veoma dobra. U suštini sam zadovoljan, išao sam u klubove u koje sam želeo i bilo mi je lepo. Moglo je naravno i bolje da prođe, ali i gore", zaključio je Milija Mrdak u razgovoru za Mozzart Sport.

FINALE KUPA SRBIJE

26. februar

Odbojkaši

16.30: Vojvodina - Partizan

Odbojkašice

19.00: Ub - Jedinstvo Stara Pazova


tagovi

OK VojvodinaOK PartizanMilija MrdakBojan Janić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara