Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Srbin uskoro u NFL-u? Da, moguće je

Vreme čitanja: 6min | sub. 19.12.20. | 07:45

Ko je Ilija Krajnović koji "preko bare" krči put do lige i sporta koji su privilegija Amerikanaca?

Za Amerikance je fudbal, za ostatak sveta je američki fudbal. Ako se tako zove, onda ga igraju samo Amerikanci? Nije daleko od istine. Ovaj sport jeste privilegija Jenkija. Nije kao u košarci (NBA), bejzbolu (MLB) ili hokeju (NHL) gde i igrači sa drugih kontinenata imaju bitne uloge, a često su i zvezde franšiza.

Naravno, u Srbiji na pomen Aleksa Smita i njegove bogate karijere (radi se o nekadašnjem prvom piku na draftu 2005. godine, sadašnjem kvoterbeku Vašingtona, pre toga San Franciska i Kanzasa) kažemo da je Srbin, ali nije baš tako. Radi se o igraču koji ima naše korene, njegov pradeda se sa 12 godina doselio u SAD početkom prošlog veka (OVDE pročitajte opširnu priču o čudesnom povratku na teren Aleksa Smita posle 17 operacija), ali kvoterbek Vašingtona je ipak američki produkt.

Izabrane vesti

Zvezda NFL-a u protekloj deceniji bio je Rob Ninković, Superboul šampion sa Nju Ingland Petrotsima. On je hrvatskog porekla. Komšije se hvale i korenima legendarnog trenera Petriotsa Bila Beličika koji ima dalmatinske krvi i koji je prijatelj Dina Rađe. Takođe, i Pit Kerol, trener Sijetla, ima hrvatsko poreklo...

Pre četiri godine su Minesota Vajkinzi u šestoj rundi drafta izabrali nemačkog risivera Morica Beringera, ali osim kampa, treninga, nije uspeo da se izbori za ugovor u najjačoj ligi američkog fudbala – NFL-u.

Jedan momak iz Zrenjanina krči put do američkog sna. Zove se Ilija Krajnović. On je pre nekoliko dana potpisao ugovor sa prestižnim koledžom u Bostonu. Američki mediji, posebno lokalni iz ovog grada u državi Masačusets naširoko su se bavili srpskim igračem koji igra na poziciji ofanzivnog linijaša koja je iz godine u godinu sve traženija u NFL-u.

Krajnovićeva priča je neverovatna. Američkim fudbalom bavi se manje od dve godine, a već je dospeo na ovaj koledž koji je poslednjih godina davao igrače za NFL. Primera radi, u prošloj draft klasi s Bostona je u NFL došao raning bek Ej Džej Dilon koji brani boje Grin Bej Pekersa. Najpoznatiji igrači koji su nekada branili boje koledža koji sada pohađa Krajnović, a koji su sada aktivni u najjačoj ligi su Met Milano, lajnbeker Bafalo Bilsa, Džastin Simons iz Denver Bronkosa, Entoni Kastonco iz Indijanapolis Koltsa. Najpoznatiji NFL igrač u ovom veku koji je potekao sa koledža u Bostonu bio je Luk Kikli, dugogodišji lajnbeker Karoline Pantersa. On je godinama bio jedan od najboljih obarača u NFL-u. Sa timom iz Šarlota je stigao i do Superboula, a proteklog leta je pomalo neočekvano u 29. godini odlučio da okači kopačke o klin.

Vratimo se na Krajnovića i njegovog puta do prestižnog koledža koji predstavlja dobru osnovu za dalju karijeru. Američkim fudbalom počeo je da se bavi u martu prošle godine. Odigrao je sezonu u Drugoj ligi Srbije, a potom i juniorsku ligu Srbije za ekipu Banat Buls. Bavio se odbojkom, vaterpolom, MMA, košarkom, fudbalom... Bio je omladinski reprezentativac u odbojci, ali se na američkom fudbalu zadržao i to na nagovor starijeg brata Jovana, koji je igrao na poziciji defanzivnog enda.

Posle završetka juniorskog takmičenja u Srbiji, Ilija Krajnović odlazi na kamp kod Brendona Kolijera iz čuvene akademije PPI Recruits. Put ga dalje odvodi u Berlin na probu sa Polom Aleksanderom, bivšim trenerom ofanzivne linije Sinsinati Bengalsa i Dalas Kaubojsa. Treneri su bili oduševljeni fizičkim predispozicijama Krajinovića.

"Da je ovaj klinac rođen u Sinsinatiju, već bi bio označen kao regrut sa pet zvezdica. Važio bi za najboljeg ofanzivnog linijaša u zemlji i o njemu bi apsolutno svi pričali", hvalio je Pol Aleksander, čovek koji je imao veliki uticaj na karijeru momka iz Kleka.

Srpski ofanzivni linijaš ne krije da puca visoko, na NFL.

"Moj san je da igram u NFL-u. Ništa drugo me ne zanima osim toga da postanem prvi srpski igrač u NFL-u“, istakao je Krajnović.

Ovu godinu proveo je na IMG akademiji na Flroridi. Skauti sa Bostonskog koledža dugo su ga pratili, a pre nekoliko dana stigao je i potpis. Amerikanci, kao Amerikanci, sumnjičavi su prema Evropljanima, pogotovo u njihovom sportu, ubedljivo najpopularnijem u SAD-u. Uglavnom za Srbina kažu da je nepoznanica, da nema mnogo iskustva, ali da ima potencijal da napravi mnogo. Potencira se da se bavio boksom, rvanjem, da je fiziči besprekoran, ali taj dragulj mora da se izbrusi.

Stručnjaci mu predviđaju tešku adaptaciju na strogi fakultetski program u Bostonu, ali smatraju da bi mogao da bude veliko iznenađenje u godinama koje predstoje. Za klasu brucoša na koledžu u Bostonu kaže se da je najbolja u istoriji Bostona. Glavni trener je Džef Hofli. On kaže da je bilo mnogo problema da se u uslovima pandemije korona virusa regrutuju novi igrači za koledž i da je komunikacija bila uglavnom preko Zoom aplikacije.

Orlovi, kako je nadimak fudbalera iz Bostona, ocenjuje se kao klasa koja obećava, a među njima je i Ilija Krajnović.

"Sav taj rad i trud za ovaj momenat. Sva ta odricanja. Ustajanje u pet, znojenje i krvarenje na treninzima, padanje na nos od umora, pa posle toga u školu, pa opet na trening. Bilo je vredno svake sekunde. Sezonu smo započeli kao broj jedan i završili je kao broj jedan u celoj Americi. S ponosom mogu da kažem da smo osvojili Nacionalno prvenstvo i time ušli u istoriju kao prvi tim koji je to uradio na IMG Akademiji. Od 17.000 srednjih skola, mi smo broj jedan. Želim svima da se zahvalim na podršci i što su bili tu uz mene. Sada je vreme da idemo korak dalje“, napisao je Krajnović prošlog meseca na svojoj Fejsbuk stranici.

Taj korak dalje je Bostonski koledž. Amerikance Ilija podseća izgledom na Roba Gronkovskog, legendarnog tajt enda koji se proteklog leta vratio iz penzije i posle skoro decenije u Nju Inglandu, osvojena tri Superboula sa Petriotsima, preselio kod Toma Brejdija u Tampa Bej Bakanirse.

Lokalni mediji iz Bostona prenose da su regrutovani igrači iz 10 država SAD, a tu je, kako kažu, i intrigantan igrač iz Srbije. Boston koledž je tri puta osvajao konferencijsku titulu ACC u fudbalu. Zanimljivo, za ovaj koledž je igrao košarkaš Nikola Popović koji je ove godine potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom, pa je prosleđen u FMP iz Železnika. Bio je član mlade reprezentacije Srbije do 17 godina koja je osvojila bronzu na SP 2014, dok je sa selekcijom do 18 godina bio peti na EP 2015.

Ljubitelji američkog fudbala u Srbiji za nekoliko godina bi mogli da gledaju Krajnovića u dresu nekog od NFL timova. Put do toga je trnovit, ali momak iz Kleka živi American Dream.


tagovi

Ilija KrajnovićNFLNFL liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara