Aleks Smit (©Reuters)
Aleks Smit (©Reuters)

Feniks

Vreme čitanja: 10min | sre. 16.12.20. | 07:41

Bio je prvi pik na draftu 2005. godine. San Francisko ga je birao pre Erona Rodžersa, uvek je bio dobar, pouzdan kvoterbek, ali nikada elitni. Pre nešto više od dve godine imao je užasan prelom noge, sepsu, 17 operacija, lekari su preporučivali da mu amputiraju nogu. Sve zakone medicine je srušio. Vratio se na teren, bio je treći vođa napada Vašingtona na početku sezone, sada je prvi i vodi svoj tim do plej-ofa. Ovo je priča o Aleksanderu Daglasu Smitu, poznatijem kao Aleks Smit, kvoterbeku koji ima srpske krvi

Znate za priču o Feniksu, mitskoj ptici koja se ponova rađa iz sopstvenog pepela, simbolu izdržljivosti i sreće... Kobnog 18. novembra 2018. godine Amerike je zanemela – Aleks Smit je doživeo užasan prelom noge. U debitantskoj sezoni u dresu Vašingtona, tada Redskinsa (ove godine izbacili prezime iz naziva franšize) u koji je stigao posle trejda iz Kanzasa, dvojica defanzivaca Hjustona, od kojih je jedan "grdosija" od 130 kilograma, Džej Džej Vot, drugi je Karim Džekson, krenuli su ka kvoterbeku domaćeg tima koji je bežao, pokušavajući da izbegne obaranje. Nije uspeo, stigli su ga, brutalno "sekovali“, a desna noga je jednostavno pukla! Smit je ostao da leži na travi, dok su navijači na stadionu FedEks fild u prestonici SAD-a bili u neverici. 

Nosila su ubrzo došla, znalo se da se radi o teškoj povredi, prelomu potkolenice i fibule, povrede koja znači kraj sezone i višemesečni oporavak. Imao je tada Vašington dobar start, skor 6-3, bio je lider Istočne konferencije NFC-a. Kola za tim iz glavnog grada SAD-a su tada krenula nizbrdo, a i za Smita. Bio je to početak jednogodišnjeg pakla za iskusnog kvoterbeka.

Izabrane vesti

Ubrzo je operisan, ali već posle nekoliko dana, Smit dobija bakterijsku infekciju desne noge, nekrotizirajući fasciitis koji izaziva sepsu. Radi se o bakteriji koja jede meso, koja rezultira odumiranju delova mekog tkiva. Kod ove bolesti usled razmnožavanja bakterija nastaje oslobađanje toksina i enzima koji dovode do formiranja tromboze (zgrušavanja krvi) u krvnim sudovima, što ima za posledicu poremećaj u snabdevanju tkiva kiseonikom (hipoksija) i izumiranja (nekroza) mekih tkiva i fascije. Ta bolest se brzo širi, meso dobija crvenu ili ljubičastu boju, a posledice su i jak bol, groznica, povraćanje.

"Naš prioritet je da spasimo život Aleksu, a onda ćemo da se potrudimo da mu spasemo nogu. Sve preko toga je čudo“, bile su reči jednog od lekara koji je brinuo o teškom povređenom kvoterbeku.

Njegova supruga Elizabet Smit, nekadašnja čirlidersica Ouklend Rejdersa, u dokumentarcu ESPN-a pričala je o traumatičnim trenucima posle operacije kada su se stvari zakomplikovale, kada ni lekari nisu znali šta je krenulo po zlu.

"Aleks više nije Aleks. Prošlo je 57 sati otkako je moj suprug odvezen sa terena sa složenim prelomom desne noge na utakmici 11. nedelje, ali sada je sreda u ponoć i on nije samo povređeni fudbaler - on je pacijent koji gubi svest, dok lekari pokušavaju da shvate šta nije u redu. Naravno, samo želim da razgovaram sa Aleksom. Ali on nije tamo. Misle da ima krvni ugrušak, plućnu emboliju. Onda radimo kardiogram. Tokom cele noći, test za testom. Aleks ima groznicu, pritisak mu opada. Svi - medicinske sestre, lekari - svaka osoba je u ovoj sobi i čuje me kako pitam: ’Da li će sve biti u redu?’ Kažu: ’Samo treba da pronađemo koren problema’. Konačno, saznajemo da ima infekciju. Lekari mi kažu: ’Ima sepsu. To mu je u krvi. Ali ne znamo o kojoj se vrsti infekcije radi.’“, rekla je supruga kvoterbeka Vašingtona.

Gospođa Smit nastavlja sa potresnim svedočenjem.

"Jedan od Aleksovih hirurga-traumatologa, dolazi rano sledećeg jutra. Četvrtak je, Dan zahvalnosti. Kasnije će nam reći da je ušao jer nije mogao da spava. Znao je da nešto nije u redu. Odmotava zavoje sa Aleksove noge. Iako je ona bila odmotana samo nekoliko sati ranije. U to vreme to je izgledalo normalno, barem jednako normalno kao što izgledaju mesta posthirurških preloma. Ali, noga mu je crna. Žuljevi su ogromni. Jasno je da mu je infekcija u nozi. To sam mogla da vidim samo u ratnim filmovima, samo što je to sada moj suprug. To je moja najgora noćna mora“.

Posle nekoliko dana konačno je otkiveno šta je uzrok problema - bakterija nekrotizirajući fasciitis. Tada kreće borba da se spase Aleksova noga.

"Lekari imaju za zadatak da spasu Aleksov život i nogu. Kažu, ’Znate šta? Svakog dana ćemo mu uklanjati kožu, tkivo i mišiće, sve dok infekcija ne nestane, dok ne postanemo sigurni’. Noću sedim sa Aleksom, ne spavam, a oni ulaze sa olovkom, skalpelom. I pišu mu preko noge, na kraju ga odvedu u operacionu salu da mu zaseku butinu da vide da li se infekcija zaista tako visoko penje“.

Niko tada nije mislio o nastavku karijere. Život mu je bio u opasnosti. Lekari su mu savetovali amputaciju noge, iznad kolena, kao opcija posle koje bi se izvela transplantacija prenosa mišića iz levog kvadricepsa. Na sreću, nije se to dogodilo. Imao je posle početne operacije još 16, devet meseci je bio u bolnici. Hodao je uz pomoć fiksatora, nije mogao da ustane bez štaka. Pakao je trajao više od godinu dana.

Prva pobeda je ostvarena – spasena mu je noga, ali ko je još misli o fudbalu, to je tada bila nemoguća misija.

"Dok razmišljam o iskustvima iz proteklih 15 meseci, osećam se tako srećno. Imali smo toliku podršku porodice i prijatelja koji su nam pomogli, posebno oko dece. Provela sam mnogo noći u bolnici i sprijateljila sam se sa mnogim medicinskim sestrama. A lekari su bili neverovatni. Iskreno im je bilo stalo da spasu Aleksa. Bilo je dana kada smo svi bili slomljeni i dana kada smo se svi veselili i smejali“, priča gospođa Smit.

Međutim, Aleks nije odustajao, borio se i izborio da se vrati na teren. Posle skoro godinu dana uspeo je bez štaka da se osloni na noge, a sa suprugom posetio je saigrače na stadionu FedEks fild. Prošlu sezonu je propustio, malo ko je očekivao da će ikada više da zaigra fudbal ili kako mi Evropljani kažemo američki fudbal. On je vežbao i vežbao, sate provodio u teretani. Oporavak je bio težak, ali naznake da bi mogao da se vrati dogodile su proteklog leta.

Dobio je dozvolu od lekara da počne da trenira, ali ga je Vašington 27. jula ove godine stavio na listu povređenih igrača. Ipak, čudo se dogodilo mesec dana kasnije. Posle serije kontrolnih pregleda, njegov tim ga je aktivirao sredinom avgusta i dobio je dozvolu da počne da trenira u kampu sa ostalim igračima i da se spremi za novi šampionat koji je krenuo sredinom septembra. Ekipu je preuzeo iskusni stručnjak Ron Rivera koji je sa Karolinom stigao do Supeboula 2015. godine, ali je zaustavljen od strane Denvera i Pejtona Meninga.

Mnogi su mislili da je Smit tu samo da bude mentor mlađim kolegama, da bude motivacija saigračima, ali život piše romane. Počeo je sezonu kao treći kvoterbek. Mladi Dvejn Heskins je počeo šampionat, ali posle nekoliko loših utakmica i poraza, Rivera je brzo odustao od nekadašnjeg pika prve runde drafta i okrenuo se Kajlu Alenu, kvoterbeku koga je doveo iz Pantersa proteklog leta. Međutim, i on se ubrzo povredio. U petoj nedelji protiv Los Anđeles Remsa, Smit je ušao u finišu, kada se Alen povredio. Remsi su bili ubedljivi, slavili su sa 30:10.

Aleks Smit se vratio na teren ove sezone na meču protiv Remsa (©Reuters)Aleks Smit se vratio na teren ove sezone na meču protiv Remsa (©Reuters)

Na narednom meču početkom novembra na meču sa Džajantsima, Alen je doživeo tešku povredu, završio je sezonu, a Vašington nije imao kud, morao je uz vatru da ubaci rovitog Aleksa Smita, koji je do pre godinu dana bio na pragu da postane invalid, a sada je vođa napada u brutalnom sportu gde su povrede česte. Niko nije znao u kakvom se stanju nalazi iskusni kvoterbek, da li će moći da igra na potrebnom nivou. I ne samo da je Smit zaigrao nego je počeo da pobeđuje. Do tada očajan tim Vašingtona, koji je imao samo dve pobede, Smit je doveo do praga plej-ofa, što ni najveći optimisti nisu mogli da pretpostave na početku šampionata. Prvi meč kao starter posle 728 dana pauze je odigrao odlično, imao je 38 od 55 uspešnih dodavanja za čak 390 jardi, ali je njegov tim u neizvesnoj završnici poražen u Detroitu od Lajonsa (27:30). Posle tog poraza četiri vezane pobede za tim iz prestonice. Prvo je pao Sinsinati, pa Dalas, a onda i Pitsburg i San Francisko.

Aleks je postao pravi vođa, nije mnogo grešio, igrao je sigurno, ulio je snagu saigračima. Vašington sada ima skor 6-7 i na prvom mestu je najslabije divizije u NFL-u, istoku Nacionalne fudbalske konferencije (NFC), tri kola pre kraja ligaškog dela sezone. Četa Rona Rivere ima pobedu više od najbližeg pratioca, Njujork Džajantsa.

Smit je heroj u SAD, jedan je od najvoljenijih igrača u ligi, o njemu se pišu hvalospevi i motivacija je svima kako čelična volja može da pobedi sve nedaće. Pogotovo je velika pobeda bila pretprošle nedelje kada je Vašington slavio na Hajnc fildu protiv do tada nepobedivog Pitsburga (23:17). Smit je odigrao doktorsku utakmicu. Na tom meču kamere su zumirale stanje njegove noge, koja je krvarila, ali ga to nije omela da završi meč i dođe do velike pobede. Proteklog, 14. vikenda NFL šampionata, Vašington je pobedio prošlosezonskog finalistu Superboula San Franciska (23:15), a nažalost Smit se ponovo povredio, a utakmicu je završio Dvejn Heskins. Povreda nije teže prirode i Smit bi mogao da se vrati na teren već sledeće nedelje kada u prestonicu dolazi Sijetl sa Raselom Vilsonom.

Ono što se u našoj javnosti potencira je porekla Aleksa Smita. On ima srpske krvi. Njegov pradeda se početkom prošlog veka sa 12 godina preselio u SAD. Aleks je ponosan na svoje korene. Sa bratom Džošom i ocem Daglasom istetovirao je krst uz natpis na srpskom "otac" i inicijale tate, dede i pradede.

Aleks Smit je bio prvi pik na draftu 2005. godine. Izabrali su ga San Francisko Fortinajnersi. U toj klasi bio je i Eron Rodžers koji je napravio mnogo veću karijeru od Smitove. Sadašnji kvoterbek Grin Bej Pekersa je biran kao tek 24. Od rane NFL karijere Aleks je imao probleme sa povredama. Uvek se „preko bare“ smatralo da je dobar kvoterbek, pouzdan, lider, ali da nije elitni vođa napada koji može da odvede svoj tim do Superboula i šampionskog prstena. U sezoni 2011. godine je bio blizu. Vodio je svoj tim do skora 13-3 u ligaškom delu sezone. U prvoj rundi plej-ofa u NFC-u, Fortinajnersi su izbacili Nju Orleans Sejntse (36:32), ali su onda poraženi od Njujork Džajantsa posle produžetka (17:20). Sledeće sezone Smit je bio slobodan agent. Šuškalo se da će legendarni Pejton Mening put Kalifornije, ali se on odlučio za Kolorado i Denver Bronkose na nagovor generalnog menadžera Džona Elveja. Aleks je bio na pragu potpisa za Majami Dolfinse, ali je ostao u San Francisku, potpisavši trogodišnji ugovor za 24.000.000 dolara.

Tetovaža Aleksa Smita koja ga podseća na srpske korene Tetovaža Aleksa Smita koja ga podseća na srpske korene

Naredne sezone je dobro počeo, ali posle potresa mozga na meču sa Sent Luis Remsima na scenu je stupio Kolin Kapernik koji je tada bio senzacija na mestu kvoterbeka. Trener Džim Harbou je odlučio da i posle oporavka Smita šansu ukaže tada mladom kvoterbeku koj je doveo Fortinajnerse do Superboula, ali je u njemu poražen od Baltimor Rejvensa u Nju Orleansu. Karijera Kapernika od tada je krenula stranputicom, stigao je još do finala NFC-a naredne sezone sa San Franciskom, a onda se njegova zvezda ugasila. Smit je otišao u Kanzas Siti Čifse kod Endija Rida koji je tada počeo eru na Erouhedu. Za četiri godine tri puta je poveo Kanzas do plej-ofa, ali nije mogao dalje od polufinala plej-ofa AFC-a.

Poslednje godine na Erouhedu 2017. godine bio je mentor tada samo talentovanom Patriku Mahomsu, koji je bio 10. izbor Čifsa na draftu. Kada je Endi Rid video kakvog dragulja ima u svojim redovima, odlučio je da trejduje Smita posle poraza u prvoj rundi doigravanja od Tenesija na Erouhedu. Sve posle toga je istorija za Čifse koji su početkom godine osvojili trofej Vinsa Lombardija, a Mahoms je trenutno najbolji igrač lige, sportista sa najvećim ugovorom u istoriji. Letos je parafirao desetogodišnji ugovor za fantastičnih 503.000.000 dolara. Kanzas ima skor 12-1 ove sezone i najveći je kandidat za novi Superboul i šampionski pehar.

Aleks Smit je bio mentor Patriku Mahomsu (©AFP)Aleks Smit je bio mentor Patriku Mahomsu (©AFP)

I Mahoms često potencira koliko mu je u toj debitantskoj sezoni, kada je odigrao samo jedan meč, pomogao Smit da se prilagodi mnogo višem nivou fudbala u NFL-u od onog na koledžu. Iako nije bio u timu, bar koji procenat zasluga za titulu Čifsa iz Majamija februara ove godine i početku dinastije Kanzasa idu upravo Aleksu Smitu.

Smit je bio odličan na početku karijere u dresu Vašingtona. Užasna povreda i borba za život su ga dve godine odvojile od terena, ali Aleks je dobio drugu šansu u timu iz prestonice. I dalje živi „American dream“. Nema Vašington ekipu za velika dela, plasman u plej-of je verovatno maksimum za ovu sezonu. Nije ni Smit nikada bio na nivou Toma Brejdija, Pejtona Meninga, Drua Brisa, Erona Rodžersa... Posle svega šta je prošao postao je heroj Amerike, neko ko uživa simpatije svih navijača, saigrača, trenera...

Ima i svoju Fondaciju Aleks Smit koju je osnovao 2007. godine. Ona pomaže da talentovani đaci dobiju stipendije na prestižnim američkim koledžima. Početnu sumu koji je Aleks izdvojio je 500.000 dolara. Bostonski Globus je Smitovu fondaciju označio kao uzor dobrotvorne organizacije koja pravilno raspoređuje prikupljena sredstva.

Vratimo se na početak naše priče. Kao što se ptica Feniks rađa iz sopstvenog pepela, tako se Smit ponovo rodio ove sezone, ponovo je na terenu, ponovo pobeđuje.



tagovi

San Francisko FortinajnersEndi RidKanzas Siti ČifsVašington Futbol timAleks Smitamerički fudbalNFLNFL liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara