Sporna situacija iz druge utakmice finala (Skrinšot)
Sporna situacija iz druge utakmice finala (Skrinšot)

Da li su vaterpolu potrebni VAR i gol-lajn tehnologija?

Vreme čitanja: 2min | čet. 18.05.23. | 11:10

Spornih situacija je sve više i više...

U korak sa vremenom se mora da bi sport napredovao, novotarije su neizbežne. U veku tehnologije ništa se ne može bez video-provera i analiza. Sokolovo oko uveliko je sastavni deo tenisa, teže u belom sportu ka „isključiva“ ljudskog faktora – od 2025. godine neće biti pomoćnih sudija – u košarci je uveden čelendž, dok fudbalske sudije mogu da se oslone na gol-lajn tehnologiju i VAR.

A, na šta mogu arbitri u vaterpolu? Isključivo na golo oko. Ono često ume da prevari. Nezadovoljstvo kod igrača i trenera zbog suđenja raste iz godine u godinu, pravila i formati takmičenja se menjaju u hodu, ali deliocima pravde nikako da stigne neophodna ispomoć, kako bi lakše bile otklonjenje dileme.

Izabrane vesti

Spornih odluka bilo je u dobrom delu najvažnijih utakmica na najvećim turnirima prethodnih godina, a one su obeležile i finalnu seriju Superlige Srbije. Bez ikakve dileme: ni Crvena zvezda, ni Novi Beograd nisu u potpunosti zadovoljni sudijskim kriterijumom. Ipak, jedna odluka je posebno iziritirala crveno-bele...

Krajem trećeg kvartala, pri rezultatu 7:6 za Novi Beograd, uplivao je sa levog krila Ivan Basara i lobovao golmana. Poskočili su gledaoci na tribinama, počeli su i vaterpolisti Crvene zvezde da se raduju, ali promene rezultata nije bilo. Sudije su rekle da lopta nije prešla gol-liniju.

I zaista je teško oceniti da li jeste ili nije. Jer, za razliku od fudbala ili rukometa, gol-linija je u vaterpolu imaginarna. I neretko se dešava da golmani izvade loptu, a a arbitri većaju da li je ušla ili ne. Da postoji gol-lajn tehnologija – sve bi bilo daleko jednostavnije.

Video-tehnologija neophodna je vaterpolu da bi tenzije splasnule i timovi ne bi dovodili u pitanje maltene svaku sudijsku odluku. Takođe i da bi gledaocima sve bilo jasnije, jer trenutno nije štošta. Pravila se konstantno menjaju, podvodnih kamera nema na svim bazenima, zbog prelamanja vode mnogo toga se ne vidi, a VAR-a nema.

Ali, postoje naznake da bi u bližoj budućnosti mogao da postane sastavni deo vaterpola...

U Berlinu su tokom odmeravanja reprezentacija isprobali video-tehnologiju. Za razliku od košarke, gde treneri traže proveru određene situacije, u vaterpolu su sudije bile te koje signaliziraju da je potrebna analiza. Jedna od stvari je upravo uveravanje putem snimka da li je lopta prešla imaginarnu gol-crtu ili ostala na njoj. Takođe, arbitri su mogli da provere da li je napravljen „brutality“ faul.

Kada i ako video-tehnologija postane sastavi deo vaterpola – svima će biti lakše. Počev od sudija, pa preko timova, do gledaoca.




tagovi

vaterpoloSuperliga Srbije u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK Novi Beograd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara