Dragan Pešmalbek i Miloš Kos (©Reuters, ©Starsport)
Dragan Pešmalbek i Miloš Kos (©Reuters, ©Starsport)

Drastičan pad: Samo dvojica Srba ostala u evroeliti, Hrvata i Slovenaca koliko hoćeš

Vreme čitanja: 4min | sre. 20.03.24. | 13:30

Miloš Kos i Dragan Pešmalbek, uz trenera Momira Ilića jedini srpski predstavnici u nokaut fazi EHF Lige šampiona

Prethodnog vikenda dobili smo 12 selekcija učesnika rukometnog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta. Nažalost, Srbija je posle fijaska na Evropskom prvenstvu u Minhenu ostala bez šanse da se bori na kvalifikacionim turnirima, a sa prostora bivše Jugoslavije na najvećem sportskom takmičenju gledaćemo Hrvatsku i Sloveniju.

Orlovi su krenuli proteklog vikenda sa novim selektorom Borisom Rojevićem u novi četvorogodišnj ciklus, a cilj je Los Anđeles 2028, posle propuštenih Olimpijskih igara u Riju 2016, Tokiju 2021 i sada u Parizu 2024.

Izabrane vesti

Pogled na broj srpskih rukometaša koji igraju Ligu šampiona mogao bi da nam da odgovor zašto su tamo Hrvati i Slovenci, a nas nema. Boje Srbije u nokaut fazi Lige šampiona, odnosno Top 12 evrolite, braniće samo dvojica, a to su Miloš Kos iz Zagreba i Dragan Pešmalbek iz Vesprema, uz trenera ovog kluba Momira Ilića.

Nekada, finalni turniri Lige šampiona u Kelnu nisu mogli da se zamisle bez četvorice-petorice naših igrača, ali drastičan pad poslednjih godina. Taman kada smo pomislili da smo se približili Hrvatskoj i pre svega Sloveniji doživeli smo bolno prizemnjenje.

Primera radi, Hrvata u Ligi šampiona ima čak 23. Veliki broj je zbog prvaka našeg suseda Zagreba, odnosno 13 saigrača Miloša Kosa, ali i u ostalim klubovima vodeći igrači su izabranici novog selektora, Islanđanina Dagura Sigurdsona, kao što je as Kila Domagoj Duvnjak, jedan od najboljih strelaca najjačeg evropskog takmičenja, desno krila PIK Segda Mario Šoštarić, iskusni srednji bek Kjelcea Igor Karačić, Tin Lučin iz Visle Plock, a na golu poljskog vicešampiona je nekadašnji Kauboj Mirko Alilović.

21.10: (2,95) Monpelje (8,50) Pari Sen Žermen (1,55)

Koliko je Hrvatska jaka govori podatak da među reprezentativcima nema Luke Stepančića koji brani boje PIK Segeda. Prednost na desnom beku imaju Ivan Martinović i Luka Lovre Klarica.

Još je drastičniji primer Slovenije. Pre manje od dve godine, razbili smo je u baražu za Svetsko prvenstvo. Oba trijumfa su zabeležeili Orlovi pod vođstvom Tonija Đerone, prvo u Celju, a onda u revanšu u Kragujevcu. Većina čete Uroša Zormana, koji je tada bio na početku mandata selektora, i sada je u reprezentaciji. Ova selekcija je živnula posle Svetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj prošle godine, bila šesta na EP u Nemačkoj i izborila Olimpijske igre u Parizu, dok je Srbija, koja je bila samo jednu poziciju slabije plasirana od Slovenije na Svetskom prvenstvu (11. mesto), ostvarila veliki pad ove godine.

Čak 13 Slovenaca igraće u nokaut fazi Lige šampiona. Aleks Vlah je uzdanica Olborga, Dean Bombač PIK Segeda, Blaž Janc je u velikoj Barseloni gde nema cele sezone povređenog talentovanog srednjeg beka Domena Makuca. Miha Zarabec je godinama nosio dres Kila, a sada je u Visli, dok Staš Skube iz Monpeljea u jakoj konkurenciji na poziciji organizatora igre u Sloveniji nema mesta. U evroliti ostalo je mnogo više i rukometaša iz Bosne i Hercegovine, čak šestorica, dok nema među 12 najbojih ekipa Crnogoraca i Makedonaca.

Ovaj podatak o broju naših rukometaša u Ligi šampiona može da zabrine sve u srpskom rukometu, posebno novog selektora Borisa Rojevića. Javnost je gladna uspeha, ali pitanje je da li imamo kvaliteta da se narednih godina vratimo u svetski vrh, u Top 10 gde nas nema više od decenije, tačnije od evropskog srebra u Beogradu 2012.

Doduše, kada se pogleda Liga Evrope, optimizam se povećava jer su nosioci reprezentacije Srbije igrači iz klubova koji će se boriti za titulu u ovom takmičenju. Pre svega je tu branilac trofeja, nemački Fukse Berlin, za koje igraju Dejan Milosavljev i Mijajlo Marsenić i Dinamo Bukurešt Lazara Kukića i Vladimira Cupara. U konkurenciji za trofej je novi igrač Nanta Marko Milosavljević. Tu su još i Predrag Vejin i Mihajlo Radovanović iz hrvatskog vicešampiona Neksea.

Sledećemo sezone imaće sigurno više igrača u Ligi šampiona, što će biti dobro i za reprezentaciju koju u maju čeka baraž sa Španijom za Svetsko prvenstvo 2025. godine, a kreću i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2026.

RUKOMETAŠI SA EX YU PROSTORA U TOP 12 FAZI LIGE ŠAMPIONA

SRBIJA: Miloš Kos (Zagreb) i Dragan Pešmalbek (Vesprem)

HRVATSKA: Matej Mandić (Zagreb), Gabrijel Buvinić (Zagreb), Davor Čavar (Zagreb), Ivan Čupić (Zagreb), Niko Franković (Zagreb), Filip Glavaš (Zagreb), Jakov Gojun (Zagreb), Zlatko Horvat (Zagreb), Luka Lovre Klarica (Zagreb), Paolo Kraljević (Zagreb), Maksimilijan Molc (Zageb), Karpo Sirotić (Zagreb), Zvonimir Srna (Zagreb), Sandro Mestrić (Kjelce), Igor Karačić (Kjelce), Mirko Alilović (Visla Plock), Tin Lučin (Visla Plock), Miho Lovrić (Visla Plock), Leon Šušnja (Visla Plock), Marin Jelinić (PIK Seged), Mario Šoštarić (PIK Seged), Luka Stepančić (PIK Seged), Domagoj Duvnjak (Kil)

SLOVENIJA: Aleks Vlah (Olborg), Blaž Janc (Barselona), Domen Makuc (Barselona), Aljaz Pantjar (Zagreb), Aleks Kavčić (Zagreb), Matic Suholežnik (Zagreb), Staš Skube (Monpelje), Miha Zarabec (Visla Plock), Dean Bombač (PIK Seged), Matej Gaber (PIK Seged), Borut Mačkovšek (PIK Seged), Gašper Marguč (Vesprem)

BOSNA I HERCEGOVINA: Ante Grbavac (Zagreb), Adin Faljić (Zagreb), Filip Šarić (Barselona), Edin Klis (Zagreb), Marko Panić (Monpelje), Mirsad Terzić (Visla Plock)



tagovi

EHF Liga šampionaDragan PešmalbekMiloš KosVespremRK Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara