Maks Ferštapen (©Reuters)
Maks Ferštapen (©Reuters)

E, sada je gotovo: Odbijene Mercedesove žalbe, Ferštapen je prvak sveta

Vreme čitanja: 2min | ned. 12.12.21. | 20:20

Holanđanin zvanično šampion

Gotovo je! Velikog preokreta za zelenim stolom neće biti. Maks Ferštapen je zvanično novi šampion sveta u Formuli 1, prvi put u karijeri.

Mercedes je podneo dve žalbe na dešavanja u poslednjem krugu trke u Abu Dabiju, u kojem je Ferštapen obišao Hamiltona i ispred nosa mu skinuo šampionsku krunu i stavio je na svoju glavu. Više od dva sata trajao je pretres tih spornih trenutaka, ali konačna odluka je glasila – sve ostaje kako je ostvareno na stazi.

Izabrane vesti

Obe Mercedesove žalbe su odbijene i Maks Ferštapen je zvanično proglašen za šampiona takmičarske 2021. godine, kao pilot Red Bula. Kao što se Luis Hamilton odmah pomirio sa ishodom trke u kojoj je sve imao u svojim rukama i dozvolio da mu titula isklizne, tako će morati i direktor Mercedesa Toto Volf da prihvati poraz za ovu godinu i da već počne pripreme za sledeću.

Trka u Abu Dabiju je imala neverovatan tok, bila je jedna od najdramatičnijih u Formuli 1 u poslednjih 20 godina. Ferštapen i Hamilton su u poslednju trku ušli bodovno poravnati i onaj ko bude bolje plasiran došao bi do titule. Holanđanin se izborio za pol poziciju, ali ga je Britanac obišao odmah na početku trke.

Imala su dvojica vozača „kratak spoj“ na prvom zavoj, gde je po oceni javnosti Hamilton zaslužio da bude kažnjen, ali se to nije dogodilo. „Osveta“ ga je stigla na samom kraju trke, kada je Ferštapen pola kruga pre cilja prestigao sedmostrukog prvaka sveta i prvi prošao preko ciljne linije.

Tačka na sezonu je stavljena i za zelenim stolom, slavlje Crvenog bika i Maksa Ferštapena može da počne.


tagovi

Formula 1Maks FerstapenLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara