Juniori Srbije (©EHF)
Juniori Srbije (©EHF)

Hrabri Orlići umalo do novog čuda: Loših prvih 20 minuta presudili Srbiji, u nedelju za bronzu

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.07.22. | 18:57

Španija dobila naše nade sa 32:29 (15:10) u polufinalu juniorskog Evropskog prvenstva za rukometaše u Portugaliji. Miloš Kos sa devet pogodaka najbolji pojedinac meča, zakazao Stefan Dodić

Pravila je čuda juniorska rukometna reprezentacija Srbije prethodnih dana u Portugaliji, pobedila favorizovane Nemce i Šveđane, ostvarila najveći uspeh u istoriji naše zemlje u mlađim kategorijama, ali nije mogla do finala Evropskog prvenstva. Španija je u polufinalu stala na put četi Đorđa Teodorovića - 32:29 (15:10).

Olićima ostaje borba za bronzu u nedelju (15.30) protiv Švedske, koju su naše nade već dobile na startu druge faze takmičenje. Portugalija je u dramatičnom finišu pobedila Šveđane sa 25:24 i igraće za zlato u nedelju od 18 časova sa komšijama, Španijom.

Izabrane vesti

Na krilima odlične igre u prethodnih sedam dana, nadali smo se da bi naše nade moglo do novog iznenađenja, ali Furija je bila superiornija, bolja, jača, brža... U svim elementima igre, mladi Španci su nadigrali našu selekciju. Krenula je Španija furiozno, već u 12. minutu imala velikih 8:1. Naš najbolji igrač Stefan Dodić nije imao dan u prvih 30 minuta. Tek u 36. minutu se upisao u listu strelaca. Jedini raspoložen bio je levi bek Miloš Kos koji je pogodio šest puta u prvom poluvremenu.

Bio je momak iz Kozarske Dubice jedini naš strelac do 16. minuta, kada je pivotmen Predović zatresao mrežu Španaca. Nekoliko promašenih zicera, dve stative desnog beka Stanisavljevića, nekoliko tehničkih grešaka, uticali su da prednost Španije bude konstantna od pet do osam golova. I kada smo izgradili dobre prilike za pogodak, na golu je briljirao golman Barselone Domeneh Roberto koji je sakupio devet odbrana za prvih 30 minuta. S druge strane, naši čuvari mreže, Zekić i Mrdović sakupili su četiri.

Napravila je Srbija +3 u finišu prvih 30 minuta, smanjila na - 5 – 9:14, imali smo napad za minus 4, ali nismo iskoristili, pa je Furija na odmor otišla sa pet golova viška (15:10).

U nastavku, Srbije postiže brza dva gola za minut, smanjila je na 15:12 i vratila se u život. Međutim, blesak je bio kratkog daha, Furija je odgovorila serijiom 4:0 za tri minuta, povela sa 19:12 i tu je već bilo jasno da će Orlići teško do preokreta. Imala je naša selekcija još dve šanse za priključak, kada je smanjila na samo -3 - 24:27 u 47. minutu. Zekić je odbranio u narednoj akciji, a u polukontri je junak meča, golman Roberto odbranio udarac našem levom beku Kosu. U tim trenucima, stao je napad Furije, Mrdović je odbranio sedmerac, a levoruki Stanisavjević je najavio dramu u finišu, postigao gol sa igračem manje u polju za 25:27. Ipak, najbolji igrač Španije, Agaraj je pogodio i opet vratio + 3 - 28:25.

U finišu, dva puta smo imali napad na samo -1, ali je dve greške napravio Stefan Dodić. Prvo mu je jedan Španac ukrao loptu, a u narednom napadu je novi rukometaš Kjelcea (prošlu polusezonu bio u Vardaru) napravio probijanje i to je bio kraj nadanja Srbije. Tasić je isključen pet minuta pre kraja, a posle gola iz kontre, kada je naš golman bio van igre, Furija je rešila pitanje pobednika - 30:27 u 57. minutu.

Hrabre naše nade ostavile su poslednji atom snage, ali loših prvih 20 minuta rešili su pitanje pobednika. Ostaje borba za bronzu, što bi bio veliki uspeh Orlića i najava renesanse srpskog rukometa.

Srpski juniori već posle prve faze i pet bodova u tri kola izborili su plasman i na Svetsko prvenstvo naredne godine.

POLUFINALE JUNIORSKOG EVROPSKOG PRVENSTVA ZA RUKOMETAŠE

SRBIJA – ŠPANIJA 29:32 (10:15)

SRBIJA: Mrdović (šest odbrana), Simić 3, Mirković 1, Tasić, Kos 9, Podunavac, Čabrilo, Stamenković 1, M. Dodić 1, S. Dodić 4, Predović 2, Barbatesković, Rogan 4, Stanisavljević 4, Šmigić, Zekić (pet odbrana)

ŠPANIJA: Roberto (12 odbrana), Aragaj 6, A. Martinez 6, Serano Rodrigez 4, Moreno Rodrigez 2, Soler 2, Mugisa 1, Reguar Masana 4, Parera Ibanjez 1, Lodos Garsija 5, Furundarena 1, Uruzola, Nijeto, Alvarez, Fernnadez, H. Martinez (dve odbrane).

JUNIORSKO EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – POLUFINALE (PORTUGALIJA)

Petak

Srbija - Španija 29:32 (10:15)

Portugalija - Švedska 25:24 (12:10)


tagovi

EHFmuška juniorska rukometna reprezentacija SrbijeStefan Dodić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara