"Majk Tajson"
"Majk Tajson"

Kako se postaje zver – život i priključenija Majka Tajsona!

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.01.14. | 14:07

O brutalnim batinama majke, surovim treninzima Kasa D’Amata i Ničeu, koji ni sam nije bio pri sebi

Majk TajsonDosta je bilo mržnje. Ali, na njoj je odrastao, njom su ga hranili i ona ga je odvukla na ivicu ambisa. I nije lako pobeći iz njenih kandži. To je ukratko siže potresnog intervjua Majka Tajsona uglednom britanskom dnevniku Gardijan u kojem se jedan od najčuvenijih boraca u istoriji boksa priseća početaka i svih prepreka na koje je nailazio.

Počevši još od ranog detinjstva i žestokih batina majke u problematičnom Bruklinu. Majke koja mu je i usadila prvo zrnce ludila u glavu. Ne samo zbog toga što je bile brutalno stroga. Jedna od najranijih uspomena datira iz sedme godine života...
"Sećam se njene tuče sa nekim tipom... Edijem... Varvarski. Edi joj je izbio zlatan zub, a Deniz (sestra, prim.aut) i ja smo vrištali. Ali, lukava je bila mama. Polila ga je lavorom ključale vode. Sad je on vrištao, leđa i lice su mu bili prekriveni plikovima. Ležao je na podu, sestra je upaljačem sterilisala iglu i bušila mu te plikove... Jedan po jedan", priseća se Tajson pre nego što zastane da analizira celu situaciju.

Izabrane vesti

Jer, ono što je usledilo je možda još neverovatnije... Edi se oporavio, ustao i otišao do prodavnice da Tajsonovoj majci kupi - alkohol?
"Vidiš, nagradio ju je. Zato sam i ja bio tako seksualnu nefunkcionalan", aludira Tajson na zatvorsku kaznu zbog silovanja te brojne druge probleme sa ženama.
"Odrastao sam gledajući žene kao jednake čak i u fizičkom obračunu. Ozbiljno sam ih shvatao. Nisam rastao pored uplašenih žena. Nisi smeo da zaspiš, jer bi te ubile. Sećam se majke: ’Bum, bum!’. Napadala je muškarce bez problema. Bilo je to nasilno okruženje... Ni sada ne volim da gledam u ćošak sobe. Još pamtim te batine. Tako je kad si traumiran klinac".

U ringuSpasenje je došlo u liku Kasa D’Amata, koji je Tajsona uveo u svet profesionalnog boksa. Ali, D’Amato nije bio profesor na kakve ste navikli.
"U njemu nije bilo srećnog mišića", priseća se Tajson.
"Želeo je da bude onaj o kojem svi pričaju. Da je živ ne bih smeo ni da pričam o tome. Rekao bih da je svetac, jer bi me u suprotnom ubio. Bio je zastrašujuć".

To ne tnači da ga je Tajson mrzeo. Naprotiv. D’Amatova slika i dalje je okačena u Majkovoj kancelariji. Ali, i D’Amatovo "obrazovanje" je bilo upitno.
"Kas me je naučio da reč ’ne’ izbacim iz rečnika ako želim da postanem svetski šampion. Ne znam koliko je to dobar savet u tim godinama. Jednom mi je, kad sam mislio da me nijedna devojka neće poželeti, zapretio bejzbol palicom. Rekao je da će batinama isterati žene iz mene".

Bilo mu je tada svega 14 ili 15 godina.
"Jedino što sam znao je da pobeđujem, da osvajam, da budem najbolji. Sve je kretalo od toga. Počeo sam da mislim da mi sve pripada. Pa i devojke. Tako sam bio programiran. Možete li da verujete da je me učio takvim stvarima? Mora da je preterao".

Učio ga je, doduše, D’Amato i o Ničeu, Dostojevskom, Napoleonu...
"Gledao sam kasnije neke svoje snimke iz tog perioda i mogu da kažem da verovatno tokom jednog perioda života nisam bio pri sebi. Ali, i Niče je bio lud. Rođen je 1844, umro 1900... A imao je seks samo jednom u životu i zaradio veneričnu bolest. Mislim, jeste on rekao neka duboka s...nja, ali čoveče... Bio je potpuno vam pameti".

Sada već 47-godišnji Tajson nada se da se s vremenom promenio. Letos se hvalio kako je "već" šest dana trezan, bez droge i alkohola... Nije poklekao u međuvremenu. Kaže da veliku zahvalnost duguje supruzi Kiki, koja ga je naučila značenju zahvalnosti.
"Da se nisam oženio bilo bi drugačije. Bio bih isti onaj nasilni dripac koji je znao samo kako da povredi nekoga... Sad sam se predao. Predao sam se višoj sili. Rekao sam: ’Pomozi mi. Ne mogu više. Vodi me’. Bog, ko god".

(FOTO: Action Images)


tagovi

Majk Tajsonboks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara