Patrik Mahoms (©AFP)
Patrik Mahoms (©AFP)

Mahoms ne gubi u septembru, počinje era Meka Džonsa u Petriotsima, Sejntsi domaćini Pekersima na Floridi

Vreme čitanja: 8min | ned. 12.09.21. | 08:57

Prva nedelja NFL šampionata donosi pregršt derbija, a najzanimljivije će biti u Kanzasu, Bafalu, Bostonu i Džeksonvilu

Ako se po jutru dan poznaje očekuje nas fantastična sezona u NFL-u. Na premijeri se očekivala lagana pobeda Tampa Beja, ali je branilac krune tek dve sekude pre kraja uspeo da slomi otpor Dalas Kaubojsa. Naredna dva dana igraju se preostalih 15 utakmica prvog kola, a epicentar uzbuđenja biće u Kanzasu, Bafalu, Bostonu i Džeksonvilu.

Čifsi su ove sezone prvi favoriti za titulu. Dvostrukom uzastopnom učesniku Superboula daju se nešto veće šanse od branioca krune Bakanirsa da vrate u svoje vitrine trofej Vinsa Lombardija. Već na startu spektakl na Erouhedu, danas (22.25) stiže Klivlend, za koga stručnjaci "preko bare" smatraju da će biti najveći rival četi Endiju Rida u Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC) za plasman u Superboul koji je na programu sredinom februara u Los Anđelesu.

Izabrane vesti

22.25: (1,45) Kanzas Siti Čifs (14,0) Klivlend Brauns (3,10)

Biće to sudar dva fantastična tima koji su prošle sezone igrali u polufinalu plej-ofa AFC, kada je Kanzas na mišiće uspeo da slomi otpor žilavih Braunsa (22:17). Tim iz Ohaja se tokom dve sezone pojačao u odbrani (stigao Džedevajn Klauni iz Tenesija), dok se u napadu vraća Odel Bekam posle teške povrede i operacije ligamenta kolena. Ono što ne ide u prilog gostima je da Patrik Mahoms ne gubi u septembru. Čudesni kvoterbek Čifsa otkad je starter (prvu sezonu grejao klupu Aleksu Smitu) nikada nije poražen u prvom mesecu šampionata.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE KANZAS DA BUDE ŠAMPION NFL-a JE 6,00

Prošle sezone učesnik Superboula (debakl u Tampi – 9:31) pojačao je ofanzivnu liniju sa Orlandom Braunom iz Baltimora i Džoom Tunijem iz Nju Inglanda, a vratio se i Loran Duverni Tardif posle jednogodišnjeg stažiranje u bolnici (OVDE pročitajte zanimljivu priču garda koji je završio medicinu). Loša protekcija Mahomsa bila je ključ poraza od Bakanirsa u borbi za Lombardijev trofej početkom februara ove godine u Tampi. U napadu nema više Semija Votkinsa koji je pojačao Baltimor. Promena u odnosu na protekli šampionat je što je vođa odbrane Kris Džons sa pozicije tekla prebačen na defanzivnog enda i biće velika opasnost po Bejkera Mejfilda, kvoterbeka Braunsa.

Nik Čab (©AFP)Nik Čab (©AFP)

Domaćin će da osloni na pas igru, na ruku Mahomsa i hvatače Tajrika Hila i tajt enda Trevisa Kelsija, dok će Klivlend da pokuša trčanjem da parira solidnoj, ali ne elitnoj odbrani Kanzasa. Nik Čab i Karim Hant, najbolji tandem raning bekova, imaće zadatak da troše vreme i donesu iznenađenje na Erouhedu. Od Mejfilda se očekuje da napravi korak više u odnosu na prošlu sezonu. Nije bio loš, ali se očekuje više od prvog pika na draftu 2018. godine.

Za Čifse je pod znakom pitanje je igranje odličnog sejftija Tajrona Matjea. On je preležao virus korona, nije trenirao sedam dana, pa je pitanje da li će moći da igra na premijeri novog šampionata. Tradicija kaže kec, ali ako je iko spreman da pomrsi račune favoritu onda je to Klivlend. U odbrani Braunsa očekuje se da dominiraju dvojica asova, nekadašnjih prvih pikova na draftu, starosedelac Majlis Geret i novajlija Džedevajn Klauni.

Bafalo je jedan od timova koji bi mogao da ugrozi Čifse u AFC-a. Prošle sezone su Bilsi sa Džošom Alenom stigli do finala konferencije, ali nisu mogli da pokore Erouhed. Kvoterbek Alen je dobio blokbaster ugovor od 258.000.000 dolara na šest godina, drugi najveću i istoriji, posle onog Patrika Mahomsa iz prošle godine (503.000.000 za 10 godina). Imaće Bilsi danas (19.00) veliki ispit protiv Pitsburga. Stilersi na papiru imaju jednu od tri najbolje odbrane lige. Igraće i velika zvezda Stilersa Ti Džej Vot koji je propustio veći deo pripremnog perioda nezadovoljan što nije dobio novi ugovor. Dva dana pred start sezone, navijači tima iz Pensilvanije konačno mogu da odahnu. Sjajni „pes rašer“, jedan od najboljih u ligi poslednje tri sezone, potpisao je četvorogodišnji ugovor na 112.000.000 dolara. Srušio je rekord Džoa Bose iz Los Anđeles Čardžersa po godišnjoj zaradi na poziciji defanzivnog enda. Uz novajliju Melvina Ingrama (stigao iz Los Anđeles Čardžersa) i oporavljenog lajnbekera Dejvina Buša, sejftija Miku Ficpatrika, Čelični imaju defanzivu koja je kadra da zaustavi prošle sezone eksplozivan napad sa Alenom i Stefonom Diksom.

19.00: (1,40) Bafalo Bils (14,0) Pitsburg Stilers (3,35)

Napad Stilersa opet će da predvodi legendarni Ben Rotlisberger. Hvatači su ostaLi isti, tu su i dalje Džu Džu Smit-Šuster i prošlogodišnji ruki Čejs Klejpul, ali je novina raning bek. U toj ulozi biće ruki prve runde ovogodišnjeg drafta Najdži Heris. Ta pozicija je bila "rak rana" Pitsburga prošle sezone. Majk Tomlin, dugogodišnji trener gostiju, veruje da će ove sezone napad biti mnogo bolji. Bilsi igaju na svom terenu, imaju ulogu favorita, ali čelična odbrana Ptisburga može da zaustavi domaćina.

Počinje era Meka Džonsa u Nju Ingland Petriotsima. Kem Njuton je prošlost Nju Inglanda, verovatno i lige, a mladi ruki u pripremnom periodu uspeo je da pobedi Super Kema i bude prvi kvoterbek slavne franšize koju je proslavio Tom Brejdi. Trener Bil Beličik ove sezone ima bolji, raznovrsniji napad, a igra trčanjem sa Dejmijanom Herisom, rukijem Ramondrom Stivensenom i veteranom Džejmsom Vajtom trebalo da bude glavno oružje.

22.25: (1,60) Nju Ingland Petriots (14,0) Majami Dolfins (2,55)

Odbrana je pojačana za povratnika Dontu Hajtauera i Kajla van Noja, kao i skupo plaćenog lajnbekera iz Balitmora Meta Džudona. Majami dolazi na Foksborou s mladim timom koji je imao neznatne promene u odnosu na prošlu sezonu. Nema više veterana Rajana Ficpatrika, pa će vođa napada da bude Tua Tagovailoa, prošlogodišnji ruki koji se nije proslavio u debitantskoj sezoni. Od njegovog napretka mnogo toga zavsi u igri Dolfinsa kojima je malo falilo da se prošle sezone dokopaju plej-ofa. Za Dolfins neće igrati najveće pojačanje između dva šampionata, risiver Vili Fuler koji ima još dva meča suspenzije iz perioda kada je branio boje Hjuston Teksansa. Očekuje se neizvesna utakmica, a blagu predost dajemo Petriotsima.

Eron Rodžers (©AFP)Eron Rodžers (©AFP)

Nju Orleans je ostao bez Drua Brisa, koji je otišao u zasluženu penziju, a novi vođa napada Sejntsa postao je Džejmis Vinston koji je dobio šansu u odnosu na Tajsoma Hila. Tim iz Luizijane je ostao tokom sezone bez mnogo igrača, "seleri kep" je bio u debelom minusu. Problem za Sejntse je taj što će na početku šampionata da budu izgnani iz svog grada. Naime, Nju Orleansu preti opasnost od tornada Ira, pa će večeršnji (22.25) prvi meč sezone protiv Grin Beja da bude odigran u toploj Floridi, u Džeksonvilu. Za Nju Orlenas prvih šest mečeva zbog povrede neće igrati prvi risiver Majkl Tomas. Pekersi su imali dosta turbulencija poslednjih meseci na relaciji franšiza – Eron Rodžers. Nesuglasice su „ispeglane“, pa će superstar i ove sezone da vodi Siraše iz Viskonsina. Sve osim plasmana u Superboul bio bi neuspeh za tim s Lembo filda. Ekipa je ostala na okupu. Rodžers je od oružja u napadu dobio veterana Rendala Koba koji se vratio u Grin Bej posle dve sezone u Dalasu i Hjustonu. Prva meta ostaje fenomenalni risiver Devonte Adams. Eron Džons i Ej Džej Dilon mogli bi da bude ubitačan tandem raning bekova ove sezone.

22.25: (2,55) Nju Orleans Sejnts (14,0) Grin Bej Pekers (1,60)

Problem za Rodžersa mogla bi da bude nova ofanzivna linija. Najbolji centar lige Kori Linsli je otišao u Los Anđeles Čardžerse, a prvih šest utakmica u timu neće biti jednog od najboljih levih teklova lige Dejvida Bahtijarija. U proteklom šampionatu su Pekersi u trećem kolu dobili Sejntse u Nju Orleansu, a i sada imaju ulogu favorita.

San Francisko je favorit u Detroitu protiv tužnih Lajonsa kojima mnogi prognoziraju sezonu bez pobede. Džo Barou vodiće napad Sinsinatija. Oporavio se od teške povrede kolena, ali videćemo koliko će tim iz Ohaja moći s prvik pikom na draftu 2020. godine. Ne daju im se velike šanse. Minesota sa Kirkom Kazinsom ima ulogu favorita u današnjem meču (19.00).

Biće zanimljivo videti kvoterbeka Sema Darnolda u debiju u dresu Karoline baš protiv Džetsa koji su ga početkom godine trejdovali u tim iz Šarlota. Lepa prilika za osvetu. Pantersi će u ovom šampionatu biti jači za najplaćenijeg raning beka lige Kristijana Mekefrija koji se oporavio od povrede.

Jedan od najboljih risivera u prethodnoj deceniji, Hulio Džons, debitovaće danas (19.00) za Tenesi proitv nepredvidive Arizone. Rajan Ficpatrik imaće revolveraški obračun u Vašingtonu protiv Džastina Herberta, prošle sezone senzacionalno dobrog ofanzivnog rukija godine u dresu Los Anđeles Čardžersa.

19.00: (1,80) Vašington Fudbol tim (13,0) Los Anđeles Čardžers (2,20)

Sijetl je slabiji nego proše sezone. Otišli su neki bitni odbrambeni igrači – Ki Džej Rajt i Šekil Grifin. Sve zavisi od Rasela Vilsona i napada Sihoksa. Imaće gosti težak zadatak u Indijanapolisu proitv granitne odbrane Koltsa na čelu sa Darijusom Lenardom, najplaćenijim lajnbekerom lige. Iako je pre početka sezone operisan, Karson Venc će voditi napad domaćina protiv čete Pita Kerola. Nekada drugi pik na draftu je početkom godine trejdovan iz Filadelfije i zameniće Filipa Riversa koji završio karijeru.

19.00: (2,55) Indijanapolis Kolts (14,0) Sijetl Sihoks (1,60)

Vežite se, polećemo...Očekuje nas mnogo uzbuđenja večeras u prvom kolu. I ove sezone mečeve NFL šampionata možete da gledate na Sport Klubu.


tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalKanzas SitiKanzas Siti ČifsPatrik MahomsSijetl SihoksPitsburg Stilers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara