Patrik Mahoms i Loran Daverni Tardif (©Reuters)
Patrik Mahoms i Loran Daverni Tardif (©Reuters)

Neobična NFL priča: Mahomsov "bodigard" privremeno prekinuo karijeru da bi spasavao živote

Vreme čitanja: 6min | čet. 06.08.20. | 08:12

Ofanzivni gard Kanzas Siti Čifsa Loran Daverni Tardif završio medicinu 2018. godine. Crveni dres šampiona zamenio za beli mantil

Glamur, novac, slava... Sve je to deo američkog fudbala, ubedljivo najpopularnijeg sporta u SAD-u. Ipak, postoje i primeri kada neko želi sve to da odbaci, da zarađuje višestruko manje, ali da sledi svoja ubeđenja i pomogne ugroženima. Primer ofanzivnog garda Kanzas Siti Čifsa, Lorana Davernija Tardifa pokazuje onu drugi stranu medalje, da jurnjava za loptom nije sve u životu.

Mogao je kao većina njegovim kolega da uživa u zarađenim milionima, da se brčka po plažama Maldiva, ali on se posle titule Kanzas Sitija Čifsa početkom februara u Majamiju u duelu sa San Franciskom (31:20) uhvatio u koštac sa korona virusom i zavšio u bolnici u Montrealu. Crveni dres šampiona zamenio je za beli mantil bar na godinu dana, a možda više i ne obuče uniformu Kanzas Sitija. Jedini je lekar koji je deo NFL-a, a četvrti u istoriji lige koji je uspeo da završi Medicinski fakultet. Pre dve godine je diplomirao na Univerzitetu Mekgil u Kanadi. Uporedo sa NFL karijerom uspeo je da se školuje i razbije predrasudu da obrazovanje i vrhunski sport ne mogu da idu zajedno.

Izabrane vesti

On je posle titule Kanzasa opisao kako se odlučio na ovaj korak, da se vrati prvobitnom životnom pozivu, medicini.

"Tri dana pred Superboul, novinar me je pitao šta mislim o virusu korona. Nisam znao mnogo o tome, samo ono što sam pročitao u novinama, video na televiziji da se pojavio u Kini. Želeo sam da se skoncentrišem na fudbal i veliki meč, najveći u mojoj karijeri. Dan posle proslave u Kanzasu, vratio sam se u Montreal. Imao sam i paradu u mom gradu, oko 4.000 ljudi je došlo da me pozdravi. Kada se sve završilo, 28. februara sam otišao sa devojkom Firencom na jedrenje na Karibima. Morao sam da dam sebi oduška posle naporne sezone. Tada su krenule vesti da se virus raširio, prvo u Južnoj Koreji, Iranu, zatim u Evropi i SAD. Znao sam da moram da se vratim ranije sa odmora, da moram da odem u Montreal. Setio sam se pitanje novinara pre Superboula. Tada je bilo govora o obaveznoj izolaciji na 14 dana. U avionu, kada sam se vraća, čuo sam svakakve priče, niko ozbiljno nije shvatio opasnost koja dolazi. Razmišljao sam... Ja sam bio privilegovan, nisam izgubio posao. Imam prijatelje sa fakulteta koji su bili na prvoj liniji fronta i rizikovali života da nas zaštite", napisao je Daverni Tardif u autorskom tekstu za Sport Ilustrejtid.

Loran Daverni Tardif (©Reuters)Loran Daverni Tardif (©Reuters)

Ofanzivni gard je govorio šta mu je prolazilo po glavi, kako je odlučio da stane u prve „borbene“ redove u borbi protiv korone.

"Tih 14 dana u izolocije bio sam zaštićen kod kuće. Pitao sam se kako mogu da pomognem. Obratio sam se Ministarstvu zdravlja i organima javnog reda. Sa terase sam gledao ljude u komšiluku koji idu na piknik, druže se. Ovo je virus, opasno je, bilo je frustrirajuće gledati to. Obratio sam se ljudima u Kanzasu. Oni su bili ponosni na mene što želim da pomognem, rekli su mi da će me podržati u odluci. Krenuo sam sa početnom obukom oko stavljanje zaštitnih odela, prošao obuke oko dezinfekcije jer je to najvažnija stvar u borbi protiv korone. Moj prvi dan u bolnici bio je 24. aprila. Neku noć pre toga sam se osećao nervozno, ali pozitivno, kao pre utakmice. Uredno sam spakovao sve: kreme, beli kaput, dodatne olovke, čak i drugi par cipela koje sam mogu da ostavim u svom ormaru, znajući da su čisti. Raspoređen sam u ustanovu za dugotrajno zbrinjavanje u blizini mog rodnog grada na Južnoj obali, koji je oko sat vremena udaljen od Montreala. Dok sam se vozio razmišljao sam o svom iskustvu. Pre šest godina sam propustio dnevnu zabavu u svojoj kući jer sam radio u bolnici na odeljenju intenzivne nege, pomažući na odeljenju hitne pomoći“, napisao je ofanzivni gard Kanzasa.

Tromesečno iskustvo rada u kovid bolnici uticalo je da 24. jula povuče radikalan potez. On je povukao nogu u NFL-u kada su u pitanju privremeni prekidi karijere zbog straha od virusa korona. Daverni Tardif je prvi igrač koji je iskoristio mogućnost da pauzira od godinu dana u NFL-u zbog straha od pošasti koja preti čovečanstvu. Posle njega je više od 60 igrača odlučilo da iskoristi ovu mogućnost, zamrzne ugovore na godinu i da ne igraju narednu sezonu koja kreće 10. septembra.

Daverni Tardif je u NFL od 2014. godine kada su ga Kanzas Siti Čifsi trejdovali u šestoj rundi kao 200. pika. U protekloj sezoni bio je veoma važna karika u titulu čete Endija Rida. Igrao je na poziciji desnog ofanzivnog garda, a glavni zadatak fudbalera na toj poziciji je da sačuva svog kvoterbeka. Daverni Tardif, koji je visok 196 centimetara i težak čak 146 kilograma, posao čuvanja Patrika Mahomsa je savršeno ispunjavao. Mladi as je imao odličnu protekciju u šampionskoj godini Čifsa.

Niko u redovim Kanzasa nije zamerio Daverniju Tardifu na odluci da propusti sezonu.

"Mislim da je sve iznenadila odluka, ali istovremeno moramo da je poštujemo. On je momak koji se nalazi na prvoj liniji i radi sa ljudima koji su bili zaraženi od virusa korona. Učinio je ono za šta je verovao da je najbolje za sve“, rekao je Mahoms posle odluke svog „bodigarda“ da pauzira u sezoni 2020/2021.

I Endi Rid, trener šampionskog tima, bio je ponosan na svog igrača.

"Doktori daju, oni ne uzimaju. Oni nas leče, žele nam najbolje. Loran poseduje tu osobinu. Mislim da je ovo sjajna odluka za profesiju koja će i u budućnosti biti još značajnija za ljudski rod. Moje srce je uz njega. Imao sam sjajan razgovor s njim. Svi igrači ga podržavaju. Srećan sam i ponosan", rekao je iskusni stručnjak.

On je rođen u Kvebeku, a prošle godine je dobio laskavu titulu viteza Nacionalnog reda u ovoj kanadskoj oblasti.

Daverni Tardif u dresu NHL tima Montreal Kanadijansa (©Reuters)Daverni Tardif u dresu NHL tima Montreal Kanadijansa (©Reuters)

Osim ofanzivnog tekla na ovaj potez se odlučio i prošle sezone startni raning bek Čifsa Demijen Vilijams, jedan od junaka Superboula u Majamiju ove godine. Kanzas je brzo reagovao na tržištu i doveo slobodnog agenta, Kelečija Osemelea, nekadašnjeg ofanzivnog garda Baltimora i Njujork Džetsa. On je potpisao jednogodišnji ugovor sa šampionom za 2.000.000 dolara.

Najkritičnija situacije što se tiče otkaza je u Nju Ingland Petriotsima. Čak sedmorica igrača, od toga tri startera, odlučili su se da pauziraju narednu sezonu, a najveća imena su lajnbeker Donta Hajtauer i sejfti Patrik Čang. Majami je ostao bez četvorice fudbalera. Od poznatijih igrača koji su odlučili da iskoriste ovo pravo tu su i Si Džej Mozli (Njujork Džets), Markiz Godvin (Filadelfija Igls), Star Lotulelei (Bafalo Bils), Edi Vanderdos (Hjuston Teksans), Majkl Pirs (Minesota Vajkings)... MVP 50. Superboula 2015. godine Von Miler bio je prvi igrač NFL-a koji je bio zaražen kovidom. On je priznao da se posle tog iskustva razmišljao da pauzira, ali da je svestan da je potreban timu.

U NFL svake godine se dodeljuje prestižno priznanje „Volter Pejton“. Ova nagrada dodeljuje se igračima za doprinos van terena, u humanitarnim aktivnostima. Dodeljuje se od 1970. godine, a sadašnji naziv dobila je 1999. po legendarnom igraču Čikago Bersa. Prošle sezone otišla je u ruke veterana Kalaisa Kembela, defanzivnom endu koji je igrao za Džeksonvil Džeguarse, ali je posle trejda ove godine završio u Baltimor Rejvensima. Možda Loran Daverni Tardif dobije ovo priznanje za narednu sezonu.


tagovi

NFLamerički fudbalNFL ligaKanzas Siti Čifs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara