(©VK Radnički)
(©VK Radnički)

Najteži ispit i najlepši meč u Ligi šampiona: Radnički nema šta da izgubi protiv Pro Reka

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.12.22. | 14:20

"U Italiji i Barseloni treba da pokažemo potencijal i odigramo rasterećeno", kaže Uroš Stevanović za Mozzart Sport

Iskoristio je kragujevački Radnički prednost domaćeg terena u prva dva kola Lige šampiona. Sakupio je četiri boda - utisak bi bio još bolji da je u gradu na Lepenici pao i Vuljagmeni - i sve potkrepio dobrim rezultatima u Jadranskoj ligi i srpskom šampionatu. Radnički rasterećen ulazi u završnicu prvog dela sezone, a večeras u Italiji protiv Pro Reka (21.00) nema šta da izgubi.

Slavni italijanski klub sačuvao je okosnicu, dvostruki uzastopni šampion Evrope je među glavnim favoritima za tron, ako ne i glavni. Sandro Sukno je godinu dana iskusniji, i dalje na raspolaganju ima zvezde poput Gerga Zalankija, Frančeska di Fulvija, Đakoma Kanelu, ali od ove godine i talentovanog Matea Jokija Gratu, kao i Andreu Fondelija. I kada se sve sagleda, Kragujevčani zaista nemaju šta da izgube, mogu da igraju za svoju dušu, a iz takvog pristupa neretko ume da proistekne iznenađenje.

Izabrane vesti

Trijumf Radničkog ne bi bio iznenađenje, već senzacija. Pro Reko se već jednom okliznuo ove sezone, položio je oružje protiv Olimpijakosa i na taj način ispucao normu. Na prste jedne ruke mogu da se prebroje sezone kada zabeleži više od jednog poraza. Upozorenje je stiglo aktuelnom prvaku uoči duela sa srpskim vice šampionom sa kojim je sparingovao dva puta u poslednjih nekoliko meseci.

Cilj kragujevačkog kluba je da se plasira na završni turnir Lige šampiona i okuša sreću početkom juna na Novom Beogradu, rezultati su tu, ne i igra. Trener Uroš Stevanović nije u potpunosti zadovoljan načinom na koji igra njegov tim, jer dosta oscilira. I to prati Kragujevčane duži vremenski period.

„Definitivno veći iskorak u odnosu na prošlu godinu nismo napravili, što se tiče individualnog napretka igrača i same igre. Možemo da se nosimo sa najboljim timovima u Evropi, a opet kada nismo na 80 odsto imamo problema i sa mnogo slabijim timovima od nas. To se vidi i kroz rezultate tokom celog toka ove sezone. To nas je pratilo i prošle sezone, prati nas i ove, i na meni i igračima je da to promenimo. Treba da budemo konstantniji u igri, da nemamo padove do kojih često dolazi u trećoj četvrtini. Rezultati kao rezultati, manje-više sve je kako treba. Prvi smo u domaćem šampionatu, u Ligi šampiona imamo četiri boda iz dve utakmice, što nije nezadovoljavajuće, ali smo propustili priliku da imamo šest. I to protiv Vuljagmenija, direktnog konkurenta za Fajnal-ejt smo ispustili pobedu. Nismo zadovoljni igrom, ali ulazimo u kraj prvog dela sezone, gde želimo da u domaćem prvenstvu zabeležimo pobede, a gostovanjima u Ligi šampiona da pristupimo rasterećeno. I u Reku i u Barseloni, i da pokažemo potencijal“, počeo je Uroš Stevanović razgovor za Mozzart Sport.

Veruje strateg kragujevačkog kluba da do toga dolazi zbog samozdadovoljavanja, a svestan je i da ima zasićenja, jer se ekipa nije previše menjala. Letos je angažovan samo Nemanja Vico.

„Neshvatljivo je da protiv Vuljagmenija vodimo posle prve dve četvrtine 5:1, a protiv Hanovera 9:4, i da rezultati budu kakvi su bili. Tako je bilo i u duelu sa Zvezdom u Beogradu, vodili smo i doživeli drastičan pad. To proizilazi iz pristupa i samozadovoljavanja, pomislimo da je utakmica završena. Mi smo i dalje mlad tim, od iskusnijih su tu samo dvojica – Miloš Ćuk i Josip Vrlić. Ovi mlađi jednostavno još nisu sazreli i shvatili na koji način treba da se mnogo lakše završi utakmica, koja je praktično već dobijena. Da ne sme doći do opuštanja. Na tome moramo daradimo u budućnosti, kvalitet smo pokazali da imamo, ali rutinu i iskustvo nemamo“, kaže Stevanović i dodaje:

„Sigurno da ima zasićenja, i ja sam u nekim momentima video to. Pričali smo o tim stvarima, ali sa druge strane ne želim da mislim da je to jedan od glavni faktora naših padova. Sve su to mladi momci koji u suštini ništa nisu osvojili. Nemaju ni kluske međunarodne trofeje, ni medalje sa seniorskom reprezentacijom. Mislim da sebi ne bi smeli da dozvole, najviše zbog sebe, da budu zasićeni, nonšalantni, opušteni“.

Aleksa Ukropina (©MN Press)Aleksa Ukropina (©MN Press)

Kao klavne konkurente za plasman na završni turnir Lige šampiona Uroš Stevanović vidi splitski Jadran, te Hanover i Vuljagmeni sa kojima je srpski vicešampion već igrao.

„Ove godine nam je cilj da napravimo iskorak u Ligi šampiona i odemo na Fajnal-ejt. Borićemo se sa Jadranom iz Splita, Hanoverom i Vuljagmenijem za prolaz i četvrto mesto, mada mislim da ni Barseloneta nije ekipa kao što je bila. Za njih je osetni hendikep odlazak Granadosa, ali su i dalje jedan nivo više od nas. Kao što stoji konstatacija da je Radnički zasićena ekipa i da joj treba prokrvljenost, tako je i Barseloneta. Deset godina igraju zajedno, ali je to i prednost. Više prednost, ako i dalje imaju ambiciju, želju i volju. Što se drugih takmičenja tiče – naše ambicije su najveće. Koliko je realno da osvojimo i Superligu, i kup, i Jadransku ligu – to ćemo videti“.

Za kraj se strateg Radničkog dotakao i nedavno završenog drugog turnira Jadranske lige u kojoj je Radnički trijumfovao na svih pet utakmica.

„U sva tri takmičenja igramo sa ekipom koja je apsolutni favorit, kao i u Ligi šampiona. Govorim o Novom Beogradu. U jednu ruku nam to olakšava posao, a u drugu otežava. Osvajanje trofeja je uvek ambicija u kom god takmičenju da igramo. Igrači su na to naučeni u mlađim klupskim i reprezentativnim uzrastima. U Jadranskoj ligi jesmo napravili dobru podlogu, ali je još mnogo posla pred nama. Igramo turnir u Šapcu protiv Šapca, takođe i u Splitu protiv Jadrana. Iskorak za plamsan na Fajnal-for Jadranske lige je napravljen, ali daleko od toga da je to gotovo. Kakva će biti raspodela između Novog Beograda, Radničkog, Juga i Jadrana, to ćemo videti. Ove četiri ekipe su po sadašnim rezultatima 90 odsto na završnom turniru, nadam se da ćemo biti bolje plasirani“, zaključio je Uroš Stevanović razgovor za Mozzart Sport.

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO:

GRUPA A

Utorak

18.00: (1.10) Vuljagmeni (13.0) Dinamo Tbilisi (9.00)

19.00: (1.05) Barseloneta (16.0) Hanover (12.0)

19.00: (9.00) Jadran Split (13.0) Olimpijakos (1.10)

21.00: (1.05) Pro Reko (16.0) Radnički (12.0)


GRUPA B

Sreda

19.00: Ferencvaroš - Marselj

19.30: OSC Budimpešta - Špandau

19.45: Novi Beograd - Jug

20.30: Breša - Sabadelj



tagovi

VK RadničkiPro RekoLiga šampiona u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara