©Reuters
©Reuters

Pobeda Verstapena na Velikoj nagradi Kine

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.04.24. | 11:36

Holanđanin trijumfovao na 26. različitoj stazi

Maks Verstapen došao je ovog vikenda u Šangaju, na Velikoj nagradi Kine, do još jedne ubedljive pobede. Sa 14 sekundi prednosti nad drugoplasiranim vozačem, zabeležio je 58. pobedu u karijeri. Drugo mesto pripalo je Landu Norisu za volanom Meklarena, dok je treći kroz cilj prošao Serhio Peres u drugom Red Bulu.

Aktuelni šampion je odlično krenuo u trku za Veliku nagradu Kine, a dok je on predvodio karavan sa pol-pozicije, Fernando Alonso je uspešno napao njegovog timskog kolegu Peresa za drugo mesto. Međutim, već u petom krugu se Peres vratio ispred Španca. Zatim je i Noris sustizao Alonsa kad je ovaj već istrošio gume u odbrani od Peresa, a u 14. krivini sedmog kruga Britanac je došao na treću poziciju.

Izabrane vesti

Ferarijevi vozači imali su prilično lošu trku, a već na startu su ih obišli kako Džordž Rasel tako i Niko Hulkenberg. U narednim krugovima su uspeli da se vrate ispred vozača Hasa, a nešto više vremena im je trebalo da se ponovo nađu ispred Rasela.

Luis Hamilton koji je trku započeo sa 18. mesta nije imao dobar tempo na mekim pneumaticima, a već u 10. krugu prešao je na gume srednje tvrdoće. Do kraja trke, sedmostruki šampion se kako zbog odustajanja trojice vozača, tako i svojom vožnjom našao na devetoj poziciji.

Dvostruko stajanje Verstapena i Peresa dogodilo se u 14. krugu, dvojac Red Bula prešao je na tvrde gume, a u 20. krugu Maks se vratio u vođstvo.

U 20. krugu Valteri Botas je morao da parkira bolid zbog problema sa motorom, na stazi su prvenstveno istaknute žute zastave, a zatim i virtuelno vozilo bezbednosti. Kako redari u Kini nisu uspeli da pomere bolid Zaubera, na stazu je izašlo vozilo bezbednosti.

Priliku za promenu pneumatika iskoristili su Lekler i Hamilton, a u narednom krugu i Noris. Ova promena najviše je pogodovala upravo vozaču Meklarena koji je uspeo da se vrati ispred Leklera.

Maks i Peres su otišli na drugu promenu pneumatika kad je istaknuto vozilo bezbednosti, a to su učinili i Alonso i Rasel, kao i još nekoliko vozača van vodećih deset.

U 27. krugu trka je bila nastavljena, ali već na polovini kruga ponovo je bila prekinuta vozilom bezbednosti usled dva incidenta. U prvom incidentu učestvovali su Lens Strol i Danijel Rikardo, a vozač RB-a bio je primoran da se povuče iz trke zbog oštećenja. Krivcem za ovaj incident bio je proglašen Strol, a sudije su mu dodelile kaznu od 10 sekundi koju je odradio tokom promene pneumatika. Drugi incident je izazvao Kevin Magnusen, kada je u pokušaju obilaženja udario i okrenuo bolid Jukija Cunode koji je zbog oštećenja morao da stane pored staze. Magnusen je kao i Strol zaradio vremensku kaznu od 10 sekundi.

Novi restart dogodio se u 32. krugu, a Verstapen je ponovo bio zadužen da predvodi karavan.

Peres se mučio da sustigne Leklera u borbi za treće mesto, što je omogućilo Norisu na drugom mestu da se dovoljno odmakne i do kraja trke ostane na istoj poziciji. Tek u 39. se Peres našao ispred Leklera, čime je obezbedio plasman na pobedničko postolje.

Alonso u 44. krugu prelazi na novi set srednjih guma, a zatim je sa 12. mesta krenuo u poteru za poene. Stigao je dvostruki šampion do sedme pozicije, a šestoplasirani Rasel u Mercedesu bio mu je van dometa zbog velike vremenske prednosti. Međutim, Španac je najbržim krugom trke uspeo da obezbedi dodatni poen.

Poslednje mesto u poenima pripalo je Niku Hulkenbergu iz ekipe Hasa.

Osvajači poena na Velikoj nagradi Kine: Maks Verstapen, Lando Noris, Serhio Peres, Šarl Lekler, Karlos Sains, Džordž Rasel, Fernando Alonso, Oskar Pjastri, Luis Hamilton, Niko Hulkenberg.

Naredna trka na programu je za dve nedelje u Majamiju.


tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara