Počelo je martovsko ludilo Tijane i Maje, još jedna lekcija Gvidetiju i Egonu

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.03.23. | 15:07

Ezadžibaši je u spektakularnoj formi pred odlučujuće bitke u sezoni

Na kraju sezone će se podvlačiti crta i sabirati konačni utisci, ali prema ovom do sada što je viđeno, Ezadžibaši je postao bauk za Vakifbank kakav je on bio za njega prethodnih godina.

I u drugom prvenstvenom derbiju ove sezone, Ezadžibaši je očitao lekciju najvećem rivalu. Ovoga puta u gostima i opet sa makimalnih 3:0 (25:21, 28:26, 25:21).

Izabrane vesti

Tim novog srpskog selektora Đovanija Gvidetija je godinama bio nepremostiva prepreka za Tijanu Bošković i drugarice. Do početka ove sezone, Vakif je u gradskim derbijima imao seriju od šest uzastopnih pobeda, ali izgleda da se odnos snaga menja. Iako je Gvidetijev tim ove sezone savladao Ezadžibaši na SP za klubove, u oba prvenstvena derbija su Tijana, Maja i saigračice demonstrirale silu.

Ako se izuzme to SP, Ezadžibaši u ovoj sezoni računajući prvenstvo, kup i Ligu šampiona ima sve pobede! Skor: 29-0! Samo tri izgubljena seta u ligi u na 18 mečeva. Strašna serija...

Današnjom pobedom ekipa Ferhata Akbaša je praktično overila prvo mesto u ligaškom delu sezone i prednost domaćeg terena u plej-ofu. Dobile su svih šest prvenstvenih derbija protiv Vakifa, Fenera i Turkiš Erlajnza u ligi i preostalih osam kola u ligi protiv slabijih rivala bi trebalo da bude odrađivane posla. Što je lep benefit s obzirom kakve sve bitke čekaju Ezadžibaši u martu...

Što zbog rasporeda, što zbog prekida sezone uzrokovanog razornim zemljotresom u Turskoj, Ezadžibaši je u februaru odirgao samo dve utakmice i očigledno napunio baterije za derbi i nastavak sezone. Vakif je sa druge strane u istom periodu imao dve pobede i tri poraza, igrao plej-ofu za Ligu šampiona i očigledno da ima mnogo više problema u igri od Ezadžibašija.

Vakif skoro ni u jednom trenutku meča danas nije zakucao na vrata pobede. Gvideti je počeo meč bez prvog dizača Džansu Ozbaj da bi pojačao blok ali nije uspeo. Gošće su blistale od početka do kraja. Tijana Bošković je u prvom setu izdanjem za udžebnike pokazala u direktnom duelu sa Paolom Egonu zašto je najbolja odbojkašica sveta. Osvojila je 10 poena u setu, a ostatak tima je iz napada ukupno osvojio deset. Fantastična Hercegovka je u napadu imala neverovatnih 71 odsto! Kada je Vakif prvi put u setu zapretio i prišao na 18:19, Tijana je počela da ispaljuje bombe. Osvojila je šest od poslednjih osam poena Ezadžibašija u setu. Treba istaći i sjajnu režiju Maje Ognjenović koja je razigrala i srednjake pa se nije osetio slabiji učinak primača.

U drugom setu je viđena i najveća borba. Vodila se izjednačena borba i Vakif je posle jedne od retkih Tijaninih grešaka prvi stigao do set lopte. Maja je već u sledećem napadu ponovila akciju, Tijana prošla i Ezadžibaši je odličnim servisom Voronkove iskoristio treću set loptu.

Probao je Gvideti izmenama u trećem setu ali nije bilo rešenja. Držao se Vakif do sredine seta ali nije izdržao. Snažnim smečom iz zone odbrane, Tijana Bošković je na prvoj meč-lopti stavila tačku na derbi.

Kapiten Srbije je meč završila sa 23 poen, sjajnih 60 odsto u napadu i samo jednom greškom iz igre. Osim što je bila odlična na prijemu, Irina Voronkova je dodala i 11 poena, a srednjak Jasemin Guveli je osvojila osam poena. Paola Egonu je na drugoj strani bila najefikasnija sa 19 poena ali uz mnogo više grešaka od Tijane u ključnim momentima meča. Procenat u napadu joj je bio 44%. Gabi je dodala 15 poena.

Oba tima u narednom periodu očekuje serija bitnih i teških utakmica. Već u utorak se igraju četvrtfinala Kupa Turske, a Ezadžibaši odmah čeka derbi protiv Fenerbahčea. Sredinom marta su na programu mečevi četvrtfinala Lige šampiona u kojima Ezadžibaši igra protiv poljskog Rešova, a Vakif ima teži zadatak protiv Monce.


tagovi

Tijana BoškovićĐovani GvidetiPaola EgonuMaja Ognjenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara