©Reuters
©Reuters

Red Bulov najbliži rival: Može li Ferari da svrgne Maksa sa vrha?

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.03.24. | 16:15

"Siguran sam da je samo pitanje vremena kada ćemo staviti Red Bul pod još veći pritisak. Uveren sam da će naš trenutak doći." rekao je Šarl Lekler.

Sezona 2024. uveliko je počela, a nakon dva trkačka vikenda iz kojih je Red Bul izašao sa maksimalnim brojem poena, polako se formira poredak koji bi mogao da nam nagovesti šta nas čeka u nastavku sezone.

Maks Verstapen, ušao je u ovu sezonu kao trostruki svetski šampion, a osvajanjem pol-pozicije i pobedama na prve dve trke sezone pokazao je da nema nameru da prestane sa dominacijom. Takođe, u obe trke se njegov timski kolega Serhio Peres našao na drugom mestu, što je Red Bulu donelo dve duple pobede iz dva trkačka vikenda.

Izabrane vesti

Ipak, čini se i da je njihov ovogodišnji bolid RB20 još jedno u nizu remek-dela glavnog dizajnera Ejdrijana Njuija zajedno sa ostatkom šampionske ekipe.

Međutim, Ferari je taj koji se do sada pokazao kao njihov glavni rival, budući da su na obe trke uspeli da se popnu na treći stepenik pobedničkog postolja.

Za razliku od prošle sezone kada su se već iz prve trke povukli zbog mehaničkog problema na bolidu Šarla Leklera, a zatim u trećoj trci u Australiji ostali bez ijednog poena, italijanska ekipa se sada nalazi na pravom putu. Iako je očigledno da im nedostaje još nešto kako bi u direktnom okršaju zapretili Red Bulu, tim iz Maranela je prilično optimističan o svojim mogućnostima.

Šef Ferarija Frederik Vaser je objasnio da se nalaze na potpuno drugačijem mestu u odnosu na prošlu sezonu, kada nijedno doneto unapređenje nije pomoglo da se nađu u vrhu.

Gledajući na razliku između Red Bula i svog tima nakon dve trke, Vaser je rekao:

"Sada, ne želim da budem pesimističan, jer je bio dobar vikend i moramo da budemo optimistični i da uživamo u ovim trenucima, ali očigledno je da je Red Bul i dalje ispred", započeo je Vaser, pa nastavio:

"U kvalifikacijama su oko 2 ili 3 desetinke brži od nas, a u trci još malo više. Ali teško je proceniti jer ne znamo da li daju svoj maksimum. Ipak, osećaj je pozitivan jer znate da ako napravite korak, možete izvršiti dodatni pritisak nad njima. Kada smo bili sekundu iza njih, bilo je beskorisno, ali sada sa dobrim startom možemo da budemo blizu, možemo da se borimo. Mislim da je za njih obilaženje bilo prilično lako u Džedi jer su imali bolju maksimalnu brzinu - to je bila odluka - ali u nekim okolnostima mi ćemo imati druge prilike", zaključio je Francuz.

Tim iz Maranela već ima planove za unapređenje bolida SF-24, novi delovi stižu već za narednu trku u Australiji, a Vaser je zadovoljan činjenicom da, za sada, ne postoje problemi koje bi trebalo popraviti, već samo osnova koja će se nadograđivati.

"Nisam uopšte fokusiran na šampionat, ali mislim da smo osvojili oko 45 poena (u stvari 49), a prošle godine nakon tri trke smo imali 25 (u stvari 26). Važno je imati dobar start. Takođe, mislim da je činjenica da je auto, ne bih da kažem lak za vožnju, i u svakom slučaju nema veze sa performansama, ali mislim da je lakše voziti današnji auto nego onaj od pre godinu dana. To je dobra osnova za unapređenje, jer je auto za vozače jednostavniji za razumevanje, tako da je lakše shvatiti šta treba poboljšati, a u ovoj situaciji je to korak napred za nas", rekao je Vaser.

Jedna, a možda i najočiglednija razlika u odnosu na prošlogodišnji bolid SF-23 je slabija potrošnja pneumatika. Ferari je prošle sezone mogao da se bori za pol-pozicije zbog vrlo dobrih pojedinačnih krugova, dok je u trci zbog visoke degradacije guma bilo potpuno drugačije. Ipak, da su rešili ovaj problem videlo se već na predsezonskom testiranju sredinom februara, kada je najbolji trkački tempo imao njihov Karlos Sains.

Međutim, francuski šef je objasnio da treba poraditi i u ostalim aspektima.

"Dobre performanse stižu sa svih strana, a nikad nije da imate jedan metak od pet desetih delova sekunde u autu", kazao je Vaser.

"Ako želimo da ih sustignemo, moramo da napredujemo u svakom pogledu. To je bio naš pristup i prošle godine i na kraju se isplatilo. Napravili smo pristojan korak ali moramo da nastavimo da radimo u svakoj oblasti. Aerodinamika je svakako ključ. Imamo nove delove u pripremi, ali siguran sam da ih imaju i svi ostali. Najbitnija stvar je doneti unapređenja kojima možete upravljati na automobilu, i mislim da smo u tom smislu prošle godine uradili dobar posao", zaključio je Vaser.

Iako je razlika na finišu trke u Džedi između prvoplasiranog Verstapena i trećeplasiranog Leklera bila nešto veća od 18 sekundi, Monačanin je siguran da je Ferarijev napredak u odnosu na prošlu sezonu znak da bi u budućnosti mogli da ugroze Red Bul.

"Bila je pozitivna trka. Mislim da činimo male korake u pravom smeru", započeo je izjavu Lekler, pa nastavio:

"Kada se osvrnem ka poslednjih šest, sedam meseci, mi smo tim koji je najviše napredovao i polako smanjujemo zaostatak. On je još uvek dosta veliki, ali ako nastavimo da radimo ovako, siguran sam da je samo pitanje vremena kada ćemo staviti Red Bul pod još veći pritisak. Uveren sam da će naš trenutak doći. Ne znam šta Red Bul ima u džepu po pitanju unapređenja, ali to će definisati kada ćemo tačno moći da im pariramo", rekao je samouvereno.

Još jedan pokazatelj napretka Ferarija bi, pored dva plasmana na podijum, mogao da se primeti i u trci novajlije Olivera Bermana. Britanac je minulog vikenda u Saudijskoj Arabiji pozvan da zameni Sainsa par sati pred početak trećeg treninga, posle kog su usledile i kvalifikacije na izuzetno uskoj stazi u Džedi. Iako je mladi Berman prethodnog dana vozio trening i kvalifikacije u šampionatu Formule 2 na istoj stazi, imao je pred sobom ozbiljan zadatak. Izvesno je da nije bilo lako adaptirati se na bolid Formule 1 u tako kratkom vremenskom roku, a naročito sa ogromnim pritiskom pod kojim se našao osamnaestogodišnji Britanac.

Sa 11. pozicije na startu, do sedme na finišu trke, Berman je došao pomoću očigledno izuzetno brzog bolida Ferarija, kao i uz odličnu strategiju kojom je nadmudrio iskusnije kolege - Landa Norisa i Luisa Hamiltona. Iako je prema sebi bio pun kritika, za najmlađeg vozača u istoriji Ferarija svi su imali samo reči hvale. "Pitanje je trenutka kada će (za stalno) doći u Formulu 1", govorio je o Bermanu Lekler, njegov timski kolega za jedan vikend.

Prvu narednu priliku za suprotstavljanje Red Bulu Ferari će imati narednog vikenda, od 22. do 24. marta, kada se na stazi Albert Park u Australiji nastavlja šampionat Formule 1.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara