Stanovnici Tampe slave novu krunu (©AFP)
Stanovnici Tampe slave novu krunu (©AFP)

Sportska prestonica SAD-a: Malena Tampa ima dva šampiona i vicešampiona

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.02.21. | 11:50

Bakanirsi najbolji u NFL-u, Lajtningsi u NHL-a, Rejsi umalo do krune u MLB-u, a ove sezone grad na Floridi dobio je i NBA ligaša, Reptorse, doduše samo privremeno

Kada kažete Florida pomislite na sunce, plaže, "džetseterski" Majami, možda i Orlando. Retko ko bi rekao na prvu loptu - Tampa Bej. Ovaj grad je po popisu iz 2011. godine imao samo 335.709 stanovnika. Za američke prilike gradić, provincija, ali sportski dinosaurus.

Tampa može da se pohvali da je centar američkog sporta. Od četiri najvažnije krune u četiri najpopularnija sporta – fudbal (što bi Evropljani rekli američki fudbal), bejzbol, košarka i hokej, ovaj gradić ima čak dva šampiona i vicešampiona.

Izabrane vesti

Tampa Bej Bakanirsi postali su drugi put u istoriji šampioni NFL-a posle trijumfa protiv Kanzas Siti Čifsa sa 31:9 u 55. Superboulu na stadionu Rejmond Džejms. Prva kruna u ovaj grad na Floridi stigla je 2003. godine, kada je glavni trener bio Džon Gruden, sadašnji učitelj Las Vegas Rejdersa. Tom Brejdi je u debitantskoj sezoni stigao do krune šampiona sa Bakanirsima, svoje sedme, odnosno petog priznanja za MVP Superboula.

Proteklog leta na krov SAD i Kanade popeli su se hokejaši Tampa Bej Lajtningsa koji su u velikom finalu bili bolji od Dalas Starsa sa 4:2 u seriji. Bila je to druga kruna u istoriji franšize. Premijerna je osvojena 2004. godine.

Uspeh je tim veći ako se zna da su skoro ceo plej-of igrali bez jednog od najboljih hokejaša današnjice, Kanađanina Stivena Stemkosa. On se posle više od šest meseci pauze zbog povrede vratio na led. Igrao je manje od tri minuta u trećem meču finalne serije, uspeo da postigne gol, ali je obnovio povredu i nije se više vraćao. Ipak, sa saigračima podigao je trofej, Stenlijev kup.

I bez njega napadački je Tampa briljirala. Odlični su bili Rus Nikita Kučerov, Kanađanin Brejdon Point i Čeh Ondrej Palat. Za MVP plej-ofa NHL lige izabran je Šveđanin Viktor Hedman. On je imao 10 golova i 12 asistencija u doigravanju.

Tampa ima i vicešampiona u bejzbolu, drugog po popularnosti sportu u Sjedinjenim Američkim Državama. Rejsi su protekle jeseni poklekli u velikom finalu plej-ofa MLB-a od Los Anđeles Dodžersa posle šest utakmica.

Ovaj grad na Floridi dobio je ove sezone i tim u NBA ligi, doduše samo privremeno zbog virusa korona. Šampioni iz 2019. godine Toronto Reptorsi svoje utakmice igraju u Tampi.

Nekada je grad sporta u SAD-u bio Boston koji ima slavne franšize, Nju Ingland Petriotse u NFL-u, Seltikse u NBA ligi, Bruinse u NHL-u i Red Sokse u MLB-u. Svi su oni osvajali šampionske pehare u ovom milenijumu. Sada je sportska prestonica SAD-a malena Tampa.



tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalTampa Bej BakanirsTampa Bej LajtningsTampa Bej LajtningNHL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara