Tom Brejdi navikao na titule (©AFP)
Tom Brejdi navikao na titule (©AFP)

Kralj sporta - Tom Brejdi: Neuništivi as osvojio sedmi Lombardijev trofej, a Tampi vratio pehar posle 18 godina

Vreme čitanja: 7min | pon. 08.02.21. | 04:10

Magični kvoterbek prestigao Majkla Džordana po broju titula. Peti put je postao MVP Superboula. Raspad sistema Kanzasa, Mahoms očajan, dobio je lekciju od 18 godina starijeg kolege. Bakanirsi slavili sa ubedljivih 31:9 u 55. Superboulu. Blistavo veče veterana, Roba Gronkovskog i Antonija Brauna u prvom poluvremenu i raning beka Leonarda Forneta u nastavku utakmice

Gde je Tom Brejdi, tu je trofej. Onaj najveći u SAD-u, pehar Vinsa Lombardija težak oko tri kilograma, vredan 25.000 dolara. Neuništivi as ušao je u 44. godinu, posle dve decenije je napustio Nju Ingland i otišao u toplu Floridu i odmah u debitantskoj sezoni doneo Bakanirsima titulu, drugu u istoriji posle premijerne kada je na kormilu bio Džon Gruden 2003. Tampa je na krovu Amerike, Tampa je šampion. Ušla je u istoriju kao prvi tim koji je osvojio krunu na svom stadionu. Tom Brejdi je još jednom potvrdio da NFL nije imao veću zvezdu, da je s pravom G.O.A.T. Najveći ikada.

U 10. meču za trofej stigao je do sedme krune, podigao lestvicu koja dugo neće biti srušena. Verovatno će opet da usledi onaj njegov odgovor „Sledeći“, na pitanje koji mu je najvredniji trofej u karijeri. I naredne sezone, Tom Brejdi pun motiva ide ka odbrani titule. U 55. Superboulu pregažen je Kanzas, prošlogodišnji šampion, sa 31:9 (7:3, 14:3, 10:3, 0:0). Na terenu je postojao samo jedan tim – Tampa Bej Bakanirsi. Brejdi je odigrao meč iz udžbenika, doktorski, pokazao da je on sistem, da je rođeni pobednik koji vuče saigrače napred, čini ih boljim. Svu su stali uz njega. Bili su Bakanirsi autsajderi i u Nju Orleansu protiv Sejntsa, i u Grin Beju protiv Pekersa, a i u Superbolu veće šanse su davane šampionu Kanzasu, ali... Čifsi nisu postali prvi tim posle 16 godina koji je odbranio titulu. Nisu ponovili uspeh Nju Inglanda iz 2005. godine.

Izabrane vesti

Brejdi je u prethodnih šest osvojenih Superboulova pobedio na malu razliku, a sada nije bilo nikakve dileme. Već početkom poslednje deonice meča videlo se da nema spasa za Čifse, da pehar narednih godinu dana ostaje na stadionu Rejmond Džejms u Tampi.

Čifsi su delovali kao raštimovani orkestar. Poveli su sa 3:0, a onda je usledio brodolom. Mahoms ništa nije mogao, brutalna odbrana Tampe ga je zaustavila. Probao je neku magiju da izvede, ali nije imao ni pomoć saigrača koji su ispuštali lopte kad god je bilo gusto.

Dominirala je Tampa u prve dve četvrtine, razbila favorizovane Čifse. Posle 30 minuta, Bakanirsi su imali prednost +15 – 21:6. Radili su šta su hteli domaćini u napadu. Tom Brejdi je kao i pre dve nedelje na Lembo fildu odigrao doktorski prve dve četvrtine. Imao je 16 uspešnih dodavanja iz 20 pokušaja, za 140 jardi, a bacio je tri tačdauna. Odbrana prošlogodišnjeg osvajača Superboula motrila je na Majka Evansa i Krisa Gadvina, a iz drugog plana delovali su veterani, Rob Gronkovski i Antonio Braun.

Brus Erijans sa peharom Vinsa Lombardija (©AFP)Brus Erijans sa peharom Vinsa Lombardija (©AFP)

Popularni Gronk je protiv Pekersa pretprošle nedelje u finalu Nacionalne fudbalske konfrencije (NFC) imao samo jednu akciju, a sada je postigao dva tačdauna. Bakanirsima je pomogla i nedisciplinovana odbrana Čifsa koja je poklonila rivalu čak 95 jardi (skoro ceo teren). To je negativni rekord za poluvreme u istoriji mečeva za Lombardijev trofej kada su kazne u pitanju. S druge strane, odbrana Bakanirsa je napravila samo pet jardi kazne u prvih 30 minuta igre.

Čifsi su poklonili drugi tačdaun na meču četi Brusa Erijansa, kada su napravili prekršaj kod šuta za fild gol sredinom druge červrtine. Umesto 10:3 za Tampu, bilo je 14:3. Brejdi je kaznio dosadašnje šampione, a popularni Gronk je bio neumoljiv, lako je pobedio svog čuvara za drugi vezani tačdaun na šest i po minuta pre kraja drugog perioda igre.

Patrik Mahoms, taj čudesni kvoterbek Čifsa koji je proteklog leta potpisao ugovor na 10 godina za 503.000.000 dolara, bio je očajan, pogotovo u prvom poluvremenu. Imao je samo devet uspešnih dodavanja iz 19 pokušaja, za mizernih 67 jardi. Kod rezultata 14:3 u finišu, Čifsi su imali dobar napad, ali je stao u crvenoj zoni. Kiker Harison Batker je šutirao za drugi fild gol na meču, smanjio na 14:6, ali su ostavili nešto više od minut Brejdiju.

Užasnu taktiku je spremio Endi Rid u finišu poluvremena, uzimao tajm-aute, pokušavao da dobije loptu, srljao je iz greške u grešku. Jedno dugo dodavanje Brejdija ka Evansu i „pas interfirens“ od strane kornerbeka Čifsa Brilenda bio je dovoljan da se Tampa približu novom tačdaunu. Na osam sekundi pre kraja Antonio Braun postiže tačdaun za velikih 21:6 posle 30 minuta. Pre toga je novi prekršaj napravila odbrana Kanzasa, ovaj put sejfti Tajron Matje.

Mahoms je bio loš u prve dve četvrtine, ali i saigrači su bili indisponirani. Tajrik Hil na startu meča nije uhvatio čistu loptu u end zoni Bakanirsa, a ispuštenu loptu imao je i najbolji tajt end lige Trevis Kelsi u važnom trenutku za svoj tim. Brejdi u prethodnih devet Superboulova nikada nije uspeo da poentira u prvoj četvrtini, sada je i tu granicu probio. Treba dodati da su domaćini propustili šansu za tačdaun, kada su išli na četvrti za jard, ali raning bek Ronald Džons nije uspeo da probije "zid" Čifsa.

Tom Brejdi i Rob Gronkovski (©AFP)Tom Brejdi i Rob Gronkovski (©AFP)

Očekivao se odgovor Kanzasa u nastavku, ali je prvi napad u trećoj četvrtini završio samo do fild gola i tri poena. Kad god je trebalo, na trećem daunu, Mahoms je bio zaustavljen od brutalne odbrane tima s Floride. U prvom napadu za Tampu u trećem periodu igre, opet je proradila konekcija Brejdi – Gronk, a sjajno trčanje od više od 30 jardi imao je Leonard Fornet, za velikih +19 – 28:9. U narednom napadu je Mahoms bacio prvu presečenu loptu, tek treću u plej-ofu u karijeri. Ruki sejfti Vinfild ju je uhvatio, a Bakanirsi su stigli do tri poena za +22 – 31:9, na tri minuta od kraja trećeg perioda igre.

Pokušao je Mahoms u poslednjoj četvrtini, ali kvoterbek Kanzasa, MVP prethodnog Superboula, nije uspeo da dođe do tačdauna, ni da ublaži poraz. U poslednjem napadu, Mahoms je bacio i drugi presečeni pas, za košmarnu noć prošlogodišnjeg šampiona. Zaustavljena je nova imperija Čifsa koja je pretila da dominira ligom narednih godina. Brejdi je stao na put četi Endija Rida. Veliki Tom sada je prestigao po broju titula Majka Džordana, velikog košarkaškog maga. Postao je tek drugi kvoterbek koji je sa različitim timovima stigao do titule. Pre njega je to uspelo Pejtonu Meningu sa Indijanapolis Koltsima i Denver Bronkosima. Tampa nije imala slabo mesto, a velike zasluge idu na adresu Toda Boulsa, defanzivnog koordinatora Bakanirsa koji je otupeo oštricu do ovog meča brutalnog napada Čifsa.

(©AFP)(©AFP)

Osim Brejdija kome je ovo sedma titula, Rob Gronkovski je stigao do četvrte, a ostalima je ovo prva kruna. Trener Brus Erijans je sa Pitsburg Stilersima osvojio dva Superboula, ali ne kao glavni trener. Ovo mu je debitantska kruna kao glavnog trenera u drugoj sezoni sa Bakanirsima. Sa 68 godina je postao najstariji stručnjak na NFL tronu. Vratio se 2019. godine iz penzije posle dugo godina u Arizona Kardinalsima.

Tom Brejdi je završio meč sa prebačenih 201 jardi, 21 uspešnim dodavanjem iz 29 pokušaja. Imao je tri tačdaun pasa i to sve u prvih 30 minuta. Leonard Fornet je istrčao 89 jardi i imao još 46 posle četiri hvatanja. Gronkovski je imao dva tačdauna za ukupno 67 jardi, Braun tačdaun i 22 jarda, a Majk Evans je stigao do 31.

Kod Kanzasa, Patrik Mahoms je imao više bačenih jardi od Brejdija – 270, ali bez tačdauna, s dve presečene lopte. Imao je jedva 50 odsto uspešnih dodavanja – 26/49. Jedini vredan pažnje kod Čifsa bio je Trevis Kelsi sa 133 jardi. Mahoms je odigrao prvi meč u karijeri, a da nije bacio tačdaun. Tampa je sedmi tim u istoriji koji je iz "vajld kard" runde stigla do pehara. Brejdi je proslavio titulu s decom i prelepom suprugom, brazilskom manekenkom Žizel Bundšen.

Zanimljivo da je Tampa kao grad dobila drugog šampiona. Pre Bakanirsa najbolji su bili hokejaši tima sa Floride koji su osvojili NHL trofej proteklog leta, a i bejzbol tim je stigao do velikog finala MLB-a gde je poražen od Los Anđeles Dodžersa. Malena Tampa, grad od 335.000 stanovnika, preuzeo je primat koji je nekada držao Boston koji je imao velike šampiona u Petriotsima, Bruinsima, Red Soksima i Seltiksima.

Šou na poluvremenu imao je kanadski pevač pod pseudonimom „The Weeknd“. On je platio iz svog džepa 7.000.000 dolara za scenski spektakl. Inače, nije toliko poznat u Evropi, ali je u Severnoj Americi zvezda. Naredne godine, 56. Superboul igraće se u Los Anđelesu na velelepnom stadionu „So Fi“.

NFL – 55. SUPERBOUL (TAMPA BEJ)

Ponedeljak

Tampa Bej Bakanirs – Kanzas Siti Čifs 31:9 (7:3, 14:3, 10:3, 0:0)



tagovi

američki fudbalNFL ligaNFLSuperboulKanzas Siti ČifsTampa Bej BakanirsTom BrejdiPatrik Mahoms

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara