Odbojkaši Srbije (©CEV)
Odbojkaši Srbije (©CEV)

Srbija kreće u napad na olimpijsku vizu, koja se čeka još od 2012. godine

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.09.23. | 16:10

Odbojkaši su poslednji put deo najveće sportske planetarne smotre bili u Londonu

Olimpijske igre u Riju su prošle bez njih, nije ih bilo ni u Tokiju, a propuštanje turnira u Parizu predstavljalo bi već predugačak post. Odbojkaši Srbije u subotu od 06.00 časova kreću u pohod na olimpijsku vizu koju čekaju još od 2012. godine. Imaće veoma teške prepreke u Tokiju, ali veruju da će uspeti da ih preskoče i rezervišu mesta na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri narednog leta.

Prvi protivnik Kolakovićeve čete je selekcija Turske, a posle se ređaju Tunis, Egipat, Finska, Japan, Amerika i Slovenija. Osam ekipa će se boriti za dva mesta koja garantuju plasman na Olimpijske igre. Za one koji ne budu uspeli da izbore vizu kroz kvalifikacioni turnir, ostaće još jedna šansa... Naredne godine u junu biće određeno još pet učesnika preko svetske rang liste, prednost će imati kontinenti koji do tada ne budu imali kvalifikovane reprezentacije. Posle toga će se ređati najbolji timovi sa liste.

Izabrane vesti

Odbojkaši Srbije su ove godine već imali dva takmičenja. Prvo Ligu nacija u kojoj su u foto-finišu ostali bez Fajnal-ejta, a onda i Evropsko prvenstvo na kome su zaustavljeni u četvrtfinalu. Za naciju kao što je naša - oba rezultata nisu predstavljala uspeh, ali ukoliko bi izborili vizu sigurno da bi se ova godina pamtila po lepom.

Selektor Igor Kolaković je u Japan poveo iste igrače koji su bili i na Evropskom prvenstvu. Na raspolaganju su mu dizači Vuk Todorović i Aleksa Batak, korektori Dražen Luburić i Aleksandar Atanasijević, primači servisa Uroš Kovačević, Marko Ivović, Miran Kujundžić i Pavle Perić, libera Milorad Kapur i Miloš Krsteski, srednji blokeri Marko Podraščanin, Petar Krsmanović, Nemanja Mašulović i Aleksandar Nedeljković.

Najteži rivali čekaju Srbiju na kraju kvalifikacionog turnira, ali svakako ni protiv Turske na premijeri se ne očekuje da bude glatko i jednostavno. To je ekipa koja poslednjih godina veoma napreduje, predvodi je sjajni Adis Lagumdžija i sigurno da neće biti lak zalogaj ni za jednog favorita.

Kolakovićevi momci će biti favoriti u mečevima sa Tunisom, Egiptom i Finskom, a posle toga će juriti zlata vredne pobede protiv najjačih rivala - Japana, Amerike i Slovenije. Trijumf protiv Turske trebalo bi da bude pravo zagrevanje za sve što čeka ekipu u nastavku.

"Po treninzima koji mogu biti indikatori, mislim da smo spremni za početak turnira", rekao je selektor Srbije Igor Kolaković. "Protivnik nam je Turska, koja na otvaranju može da bude težak rival. Osetili smo njihovu snagu na prijateljskim mečevima koje smo igrali u Istanbulu, pre Evropskog prvenstva. Mislim da je cela ekipa prebrodila probleme zbog vremenske razlike i da smo spremni za taj duel. Sjajna stvar je što smo još u nedelju mogli da dođemo ovde, da se na pravi način aklimatizujemo. Važno je da kvalifikacije otvorimo dobrom igrom i pobedom. Ono što mene najviše okupira jeste pitanje ko da startuje protiv Turske... Mislim da su svi dostigli približan kvalitet i mogu ravnopravno da igraju. To će nam značiti za ceo turnir jer ćemo moći da rasporedimo i snagu i kvalitet na sve protivnike".

(CEV)(CEV)

Poslednji zvanični međusobni obračun Srbija i Turska imale su u osmini finala Evropskog prvenstva 2021. godine kada je naša selekcija slavila - 3:2. Ovog leta odigrale su dva prijateljska duela - oba je pobedila protivnička četa - jednom je bilo - 3:2, a na drugom - 3:1.

U subotu neće početi samo takmičenje u Tokiju, već i na još dve lokacije. Pored turnira na kome će učestvovati Srbija, igraće se još dva u Kini i Brazilu. U grupi A će se za dva mesta koja vode na Olimpijske igre boriti reprezentacije Brazila, Kube, Češke, Nemačke, Irana, Italije Katara i Ukrajine. U grupi C igraće Argentina, Belgija, Bugarska, Kanada, Kina, Meksiko, Holandija i Poljska.

KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OLIMPIJSKE IGRE

30. septembar

06.00: Srbija - Turska

1. oktobar

06.00: Srbija - Tunis

3. oktobar

06.00: Srbija - Egipat

4. oktobar

06.00: Srbija - Finska

6. oktobar

12.25: Japan - Srbija

7. oktobar

09.00: SAD - Srbija

8. oktobar

09.00: Slovenija - Srbija


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.Igor Kolaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara