Sve je spremno za EURO 2024: Pada rukometni svetski rekord - 53.000 ljudi u Diseldorfu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.01.24. | 08:00

Glavni grad savezne države Severna Rajna Vestfalija i stadion Merkur Špil arena dočekaće selekcije iz Grupe A prvog dana šampionata

Rukomet je dvoranski sport broj 1 u Nemačkoj. U ovoj zemlji igra se najjače prvenstvo na svetu Bundesliga, najveći prestiž u ovom sportu je osvojiti popularnu Salataru, skoro podjednako važno kao i trofej Lige šampiona. Keln i Lankses arena su godinama domaćini završnog turnira Lige šampiona, kada je prava promocija rukometa, kada igla nema gde da padne, a samo 20.000 srećnika može da uživo gleda poslastice i spektakularne mečeve za istoriju.

Nemci mogu da se pohvale da imaju rukometnu publiku, da poznaju ovaj sport u dušu. Nema više avanture sa više zemalja organizatora, sve je sada na jednom mestu. Pun pogodak EHF-a. U sredu kreće Evropsko prvenstvo, a Nemačka se potrudila da ovaj šampionat bude nešto posebno i da podigne standarde za naredna takmičenja.

Izabrane vesti

U sredu se igraju utakmice Grupa A, Francuska – Makedonija (18.00) i Nemačka – Švajcarska (20.45). Između dve utakmice je zvanično otvaranje EP. Ono što je zanimljivo – pada rekord kada je u pitanju posećenost. Prvog dana šampionata igraće se na fudbalskom stadionu Fortune u Diseldorfu, u Merkur Špil areni, a biće više od 53.000 gledalaca. Karte su brzo planule još prošle godine, biće to spektakl koji će da bude prava najava skoro tri nedelje poslastice za rukometne sladokusce. Evropsko prvenstvo je jače od planetarnog šampionata. Jedino od neevropskih selekcija iz svetskog Top 10 fali Egipat. Na prste jedne ruke mogu da se nabroje autsajderi koji nemaju šta da traže u Nemačkoj.

Još važeći rekord po posećenosti rukometne utakmice postavljen je takođe na jednom nemačkom fudbalskom stadionu, i to u Frankfurtu 6. septembra 2014. godine kada je 44.189 navijača pratilo utakmicu Bundeslige Rajn Nekar Leven - Hamburg u sklopu Dana rukometa u gradu u državi Hesen.

U ovom milenijumu nekoliko utakmica je igrano na stadionu. Prethodni rekord Nemačke bio je 2004. godine, kada je 30.925 posetilaca videlo utakmicu Bundeslige između Lemgo i Kila na Šalke areni u Gelzenkirhenu. U međuvremenu, rekord je postavljen u Danskoj, gde je 2011. u Kopenhagenu 36.651 gledalaca uživo sa Parken stadiona posmatralo finale prvenstva između Kopenhagena i Silkeborga.

Ovi rekordi odnose se samo na dvoranski rukomet, jer su se pre toga u velikom rukometu igrane utakmice pred skoro 100.000 gledalaca. Primera radi, čak 93.000 je gledalo meč između Savezne Republike Nemačke i DDR Nemačke 1959. ili preko 100.000 navijača bilo je na finalu Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine.

Olimpijske igre su postavile i impresivan svetski rekord iz 1996. godine, kada je 35.000 gledalaca bilo na muškom finalu između Hrvatske i Španije u Džordžija domu u Atlanti.

Sada će Diseldorf da ispiše novu stranicu u istoriji rukometa.

Verujem da ćemo imati sjajan događaj“, rekao je predsednik EHF-a Mihael Viderer.

Prošle godine finale Svetskog prvenstva u Stokholmu odigrano je pred 20.000 navijača na stadionu Tele 2 areni. Kapacitet je morao da bude smanjen, ali je bio pravi spektakl kada je Danska po treći put uzastopno bila prvak planete. Pobedila je Francusku u borbi za zlato.

Za Viderera, ovakvi projekti su budućnost ovog sporta.

Pokušavamo da postavimo standarde. Ovakvi projekti su upravo ono što želimo, da popularišemo rukomet“, rekao je prvi čovek EHF-a.

Selektor Nemačke, Islanđanin Alfred Gislason već je gostovao na fudbalskoj areni 2022. godine i dobio uvid u veličinu stadiona. On je stao na krov arene i odatle ubacio rukometnu loptu u arenu.

Mislim da se svi radujemo, jedva čekamo da počne. Znamo kakvu dinamiku ovakav turnir može da stvori u Nemačkoj“, rekao je trofejni stručnjak koji je više od 10 godina predvodio s klupe moćni Kil, a sada pokušava da Pancere vrati u evropski i svetski krem.



tagovi

Rukometni EURO 2024ep u rukometuEHF EURO 2024EHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara