Elijas Elefsen a Skipagotu, Miloš Kos, Nils Lihtlajn i Fransisko Kiko Kosta (©IHF, ©Starsport, ©AFP)
Elijas Elefsen a Skipagotu, Miloš Kos, Nils Lihtlajn i Fransisko Kiko Kosta (©IHF, ©Starsport, ©AFP)

Biseri o kojima se priča: Portugalski vunderkind, braća sa Farskih Ostrva, srpski bombarder...

Vreme čitanja: 8min | pon. 08.01.24. | 06:52

Igrači koji su još juniori ili im je prošle godine istekao status u mlađim kategorijama mogli bi da eksplodiraju na rukometnom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj kao što je to pre godinu dana na SP pošlo od ruke danskom bombarderu Simonu Pitliku. Zapamtite dobro Elijasa Elefsena a Skipagotua, Olija Mituna, Fransiska Kika Kostu, Miloša Kosa, Nilsa Lihtlajna, Mateja Mandića...

Prošle godine na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj na delu smo mogli da se uverimo u rađanje nove svetske rukometne zvezde, Danca Simona Pitlika koji je odigrao fantastično ceo turnir, naterao selektora svetskog šampiona Nikolaja Jakobsena da legendarnog Mikela Hansena prebaci s levog na srednjeg beka.

U sredu kreće Evropsko prvenstvo. U Nemačkoj biće pozornica za možda buduće zvezde svetskog rukometa. U toj grupi budućih asova su Portugalac Fransisko Kiko Kosta, fantastični Farani Elijas Elefsen a Skipagotu i Oli Mitun, MVP juniorskog Svetskog prvenstva u Berlinu, Nemac Nils Lihtlajn, najperspektivniji golman današnjice, Hrvat Matej Mandić, a mesto među biserima traži i srpski bombarder iz Kozarske Dubice, Miloš Kos, najboji levi bek juniorskog SP prethodnog leta u Grčkoj i Nemačkoj.

Izabrane vesti

Portugalcima se ne daju velike šanse na ovom Evropskom prvenstvu, oslabljeni su povredam nekih bitnih igrača, a sve oči u državi na Iberijskom poluostrvu biće upereni u desnog beka Fransiska Mota da Kostu kome je nadimak Kiko. Narednog meseca puni tek 19 godina, a momak rodom iz Porta koji igra u Sportingu iz Lisabona je u tefterima nabogatijih klubova na svetu, ali sa Lavovima ima višegodišnji ugovor pa portugalski vicešempion i dalje odoleva i ne želi da pusti levorukog bombardera.

Pre dve godine je bio najbolji stelac juniorskog EP u Portugaliji, kada je Srbija bila bronzana, a Stefan Dodić bio MVP šampionata. Pažnju na sebe je privukao pretprošle sezone, kada je rešetao Magdeberg u Ligi Evrope i umalo odveo zeleno-bele na finalni turnir u Lisabonu. Njegov otac je bio rukometaš, dok dve godine stariji rođeni brat mu je saigrač u zeleno-belom dresu Sportinga i reprezentaciji Portugalije.

U jednom intervjuu rekao je da mu je 21. februar 2021. godine bio najteži dan u životu kada je preminuo golman Alfredo Kintana. Ovog golmanu je pozlilo je na treningu Porta, a nažalost, preminuo je nekoliko dana kasnije. Francisko je tada imao samo 16 godina, a izgubio je velikog prijatelja. Do danas na društvenim mrežama koristi fotografiju Kintane, a na nadlaktici je istetovirao AK.

Reči golmana poreklom iz Kube koji je branio boje reprezentacije Portugalije nikada neće da zaboravi.

Jednom dana ćeš da budeš šampion”.

Kiko Kosta je na dobrom putu da ispuni Kintanine proročke reči. Nekadašnji nemački reprezentativac Jens Šengart za portal handball-world je komenentarisao jednog od najtalentovanijih svetskih rukometaša.

Izuzetno je jak, ima dobar pregled igre, tehnički je veoma dobar. Da bi napredovao mora fizički da ojača da bi mogao da pređe na viši nivo. Da biste igrali u ligi koja nije portugalska, potrebna vam je veća snaga, ali on i dalje ima sve vreme ovog sveta”, rekao je Šengart.

Sa 101 golova vodi na listi stelaca u Portugaliji i jedan je od najefikasnijih u Ligi Evrope.

On igra raznovrsno, eksplozivno i sa puno samopouzdanja”; kaže bivši reprezentativac Nemačke Ole Ramel koji igra za Benfiku.

U Nemačkoj ćemo prvi put u istoriji na velikom takmičenju da gledamo Farska Ostrva, malenu zemlju sa 53.000 stanovnika. To je iznenađenje samo za laike. Za rukometne stručnjake, to je reprezentacija budućnosti, koja bi već sada mogla da napravi dar-mar i iznenadi nekog, možda i dođe do prve pobede u istoriji na Evropskom prvenstvu.

Moćni Kil u svojim redovima ima Faranina koji je zamenio u divu sa Baltika velikog Norvežanina Sandera Sagosena. U pitanju je jedan od najkreativnijih rukometaša današnjice, moćan u igri jedan na jedan, lucidnih poteza, a tek mu je 21 godina. U pitanju je srednji bek Elijas Elefsen a Skipagotu. Visok je samo 185 centimetara, ali je tehnički-taktički već sad top klasa.

U snagu buduće zvezde svetskog rukometa uverili su se u juniori Srbije prošle godine u Berlinu u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Orlići Đorđa Teodorovića su uspeli da pobede tada favorizovane Farane, a Elefsen je i na tom meču pokazao kako je paklen igrač. Rođen je u Kopenhagenu, stasao je u švedskom Savehofu, radio sa trenerom Mikaelom Apelgrenom koji će od narednog leta da preuzme mađarskog velikana PIK Segeda. Već sada je uzdanica Kila, a ove sezone je davao spektakularne golove i imao čudesne asistencije za Zebre s Baltika u Ligi šampiona. Sa samo 19 godina je bio najbolji igrač šampionata Švedske u sezoni 2021/2022. Izabran je za najboljeg srednjeg beka juniorskog SP pre šest meseci, a sa 55 pogodaka je bio kralj strelaca.

Njegova majka Gun Elefsen je predsednica Rukometnog saveza Farskih Ostrva, ali sigurno ne igra zbog protekcije u reprezentaciji. Mlađi brat Roj Elefsen a Skipagotu je takođe rukometaš. Njegov rođak je još jedan supertalentovani klinac koji bi mogao da zablista u Nemačkoj. U pitanju je Oli Mitun.

Levi bek Farana ima samo 18 godina, tri godine je mlađi od rođaka, Elijasa Elefsena. Igra za Savehof i za njegov potpis se bore najbolji klubovi planete. Prethodnih meseci spekulisalo se da će u PIK Seged koji preuzima trener u sadašnjem klubu, Mikael Apelgren. Ni on nije “džin, samo 186 centimetara, ali brzinom i tehnikom pravi razliku. Bio je MVP kadetskom EP 2022. godine, a izabran je za najboljeg srednjeg beka kadetskog SP prošle godine. Bio je povređen pre ovog Evropskog prvenstva, ali pre nekoliko dana je odigrao prijateljski meč protiv Belgije, dao je tri gola, i pokazao da je spreman da zablista u debitantskom takmičenju za svoju zemlju.

Na oba velika kadetska šampionata, Evrope i sveta, bio je najbolji strelac sa 80, odnosno 87 golova. Za razliku od tri godine starijeg Elijasa Elefsena, rođen je na Farskim Ostrvima, u prestonici Torshavnu. Počeo je karijeru u švedskom HV 71, a već drugu sezonu je u Savehofu.

Saigrač srpskih reprezentativaca Dejana Milosavljeva i Mijajla Marsenića, Nils Lihtlajn, najzaslužniji je za svetsku krunu juniora Nemačke prošlog leta u Berlinu, kada je Srbija bila četvrta. Poraženi su Orlići od domaćina u polufunalu. Lihtlajn je levoruk, ali igra uglavnom na srednjem beku.

Islanđanin na klupu Pancera, trofejni stručnjak Alfred Gislason uvrstio ga je među 18 igrača za Svetsko prvenstvo. Pre dva meseca je debitovao za najbolju selekciju U EHF nedelji i mogao bi da bude otkrovanje šampionata. Prošle sezone je proglašen za MVP juniorskog SP, kada su mladi Nemci bili prvaci.

Momak iz Regensburga je u Fukseu od 2016. godine, a igrao je dve sezone na pozajmici u Postdamu. Pre dve godine je imao tešku operaciju ligamenta kolena koja ga je usporila u karijeri, ali se prethodne sezone vratio, a ove ima lepu minutažu u timu iz nemačke prestonice gde stasava pored fantastičnih Danaca na bekovskim pozicijama, Matijasa Gidsela i Lasea Andersona. Ima ugovor sa Lisicama do juna 2026. Posle povrede srednjeg beka Damijana Mihalčika iz Hanovera, Lihtlajn bi mogao da bude alternativa organizatoru napada Pancera Juriju Knoru.

Od balkanskih selekcija od mladih rukometaša koji bi mogli da zablistaju u Nemačkoj izdvajaju se saigrači iz Zagreba, nekada su branili boje Izviđača iz Ljubuškog, Srbin Miloš Kos i hrvatski golman Matej Mamić.

Momak iz Kozarske Dubice je prethodne dve sezone bio sjajan u juniorskoj selekciji Srbije. Letos je bio najbolji levi bek SP u Nemačkoj, a godinu dana ranije je sa Stefanom Dodićem bio najzaslužniji za istorijsku bronzanu medalju Srbije, prvu od samostalnosti naše zemlje u mlađim kategorijama.

Prošle sezone je Kos imao tešku povredu leđa, malo je igrao, a ove je zablistao u Ligi šampiona u dresu Zagreba. Ne libi se da preuzme odgovornost, iako ima samo 21 godinu. Njegovom pogotkom uz zvuk sirene Zagreb je osvojio veliki bod protiv danskog Olborga u Ligi šampiona, kada je “probušio” čuvenog Danca Niklasa Landina Jakobsena i oduševio sve u u prestonici Hrvatske. Ima jaku konkurenciju na levom beku, ali ga Toni Đerone, selektor Srbije, vidi kao jednog od nosilaca igre.

Matej Mandić je najtalentovaniji golman u Evropi. Eksplodirao je ove sezone u dresu Zagreba koji se bori za nokaut rundu u Ligi šampiona. Momak iz Ljubuškog, iz čuvene radionice talenata Izviđača, šampiona Bosne i Hercegovine, već sada je na meti najbogatjih klubova današnjice. Visok je čak 205 centimetara, a ima tek 21 godinu i vreme radi za njega.

Nažalost, na Evropskom prvenstvu nećemo da gledamo lucidnog Vranjanca Stefana Dodića, novog igrača Vojvodine, koji se oporavlja od povrede kolena i trebalo bi da bude adut Lala u nastavku sezone. Takođe, zbog povrede u Doboju prethodnog leta na startu TV turnira šampiona neće biti mladog Slovenca Domena Makuca. Petar Cikuša, bek srpskog porekla, koji igra za Španiju i debitovao je ove sezone za slavnu Barselonu, bio je na širem spisku Đordija Ribere od 20 imena, ali nije uspeo da se izbori među putnicima za Nemačku. Ipak, radi vreme za ovog vunderkinda koga je osim Srbije želela u svojim redovima i Hrvatska, ali je odlučio, kao i njegov brat, da brani boje Furije.

Naredne tri nedelje, rukomet će biti u modi. Svetla pozornice biće uprena u Mikela Hansena, Nikolu Karabatića, Diku Mema, Jima Gotfridsona, Matijasa Gidsela, Aleksa Duješabajeva, Niklasa Landina Jakobsena, Dejana Milosavljeva, Domagoja Duvnjaka, Luku Cindrića, ali bi i pomenuti kilinci mogli da iskoče u prvi plan.



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Miloš Kos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara