Rodžer Federer i Tomaš Berdih (©Reuters)
Rodžer Federer i Tomaš Berdih (©Reuters)

Berdih: Federer je ostavio jači trag od Đokovića u tenisu, Nadal nije ikona kao Švajcarac

Vreme čitanja: 2min | ned. 02.10.22. | 08:46

„To što je on uradio ne može biti nadjačano bilo kojim rezultatima“, dodaje Čeh

Rodžer Federer više neće aktivno igrati tenis, završio je karijeru na Lejver kupu porazom u dublu sa Rafaelom Nadalom. Penzionisao se švajcarski as, ali i dalje će biti „uključen“ u svaku debatu o najvećem svih vremena, bar dok Novak Đoković i Bik sa Majorke ne osvoje još koji grend slem i svedu trku udvoje.

Ipak, koliko god da podignu lestvicu i podignu najdragocenijih trofeja u „belom sportu“, jedan deo teniskog sveta će uvek tvrditi da je Rodžer Federer najveći. I da ta trka nema veze sa brojem pehara, nedeljama na prvom mestu i sličnim parametrima koji su najrelevantniji pokazatelj. Među njima je i Tomaš Berdih.

Izabrane vesti

Već tri godine se Čeh ne bavi tenisom, stavio je tačku na profesionalnu karijeru tokom koje je vodio velike bitke sa svim članovima velike trojke, bio redovan učesnik završnice grend slemova i na Vimbldonu igrao i finale 2010. godine, kada je na najstarijem turniru na svetu titulu osvojioi Rafael Nadal.

Ne pojavljuje se previše Tomaš Berdih u medijima, ali nakon odlaska Fedeksa u penziju imao je da kaže koju na GOAT temu, ali i mnoge druge. Konkretno vezane za Švajcarca.

"Naslućivao sam da je moguće da se povuče imajući u vidu njegove zdravstvene probleme i kroz šta je sve prolazio. Trebalo je samo da ispranira pravi trenutak. Mislim da je to bio savršen tajming", rekao je Tomaš Berdih za češki Idnes.

Čej nema dilemu ko je dao najveći doprinos tenisu.

"Oni koji žele da porede najveće asove kroz brojke uvek će naći različite argumente za razne igrače. Možda je broj grend slem titula najobjektivnija mera, ali opet imate sportiste koji su ostavili veliki trag. Mislim da će Federer imati jači trag od Đokovića. On je veća ikona i od Nadala. Možda baš zato što je započeo tu veliku eru. To što je uradio za tenis ne može biti nadjačano bilo kojim rezultatima", poručio je Čeh i istakao da su mnogi zbog Fedexa zavoleli tenis:

"Ima mnogo onih koji su počeli da prate tenis ili da ga igraju zahvaljujući njegovim veštinama na terenu. To ga čini superiornijim u odnosu na ostale. Mada razumem ako neko od navijača nađe nešto posebno i u Nadalu, Đokoviću ili u drugim igračima".

Govorio je Čeh i o tome kako se švajcarski as ponašao van terena kada nema kamera.

"Rodžer se ponašao veoma ljudski i prijatno. Ako biste ga sreli u svlačionici ili bilo gde van terena, ne biste verovali da je to on. Bilo je i momenata kada se ponašao kao dečak i kada je pravio gluposti", otkrio je Tomaš Berdih.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara