Rodžer Federer (©Skysports&L'Ekip)
Rodžer Federer (©Skysports&L'Ekip)

Dar teniskih bogova

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.09.22. | 12:38

Skaj sports vidi Rodžera Federera kao najveći poklon sa nebesa, dok na naslovnici L'Ekipa piše: "Bože, čuvaj kralja"

Igra mu se graničila sa umetnošću, sa pisanjem istorije “belog sporta” krenuo je u doba Pita Samprasa, a završio u vreme Alkarasovog uspona. Više od dve decenije na vrhu, 24 godine prođoše kao 24 sata, i tek sada, kada je gotovo, teniski svet vidi šta je imao. I šta gubi povlačenjem Rodžera Federera

Ostao je bez čoveka koji je reformisao tenis, preoblikovao ga i načinio igrom kavu danas poznajemo. Dao mu je novu dimenziju, uzdigao ga na viši nivo. Otuda i naslovnice najuglednijih evropskih medija sa natpisima: “Bože, čuvaj kralja”; “Dar teniskih bogova”; “Oproštaj teniskog umetnika”... 

Izabrane vesti

Poseban talenat, unikat. Takav stil igre više nikada neće biti viđen. Rodžer Federer bio je poezija u pokretu, odisao je baletskom gracioznošću i elegancijom, to ga je pretvorilo u tenisku ikonu, a broj pobeda, titula na ATP turu ili grend slem trofeji. A, ni oni mu ne manjkaju, ima ih na izvoz. 

Jedna velika era je završena. U dve nedelje razmaka “beli sport” ostao je bez Serene Vilijams i Rodžera Federera, švajcarskog grumena zlata, ponosnog na neverovatnu karijeru. Kada kroz koji dan na Lejver kupu odigra poslednji meč, kada se na jednom mestu nađe velika četvorka i bude izloženo 66 grend slem trofeja, videće jasnije kakav status ima - status božanstva. 

„Smatram sebe jednim od najsrećnijih ljudi na planeti. Dat mi je poseban talenat da igram tenis, i to sam radio na nivou koji nikada nisam zamišljao, mnogo duže nego što sam ikada mislio da je moguće“.



 

I da nije bilo problematičnog kolena, dve operacije u 2020. godini koje su vodile ka novoj, nakupilo bi se još dostignuća. Uživali bi teniski zaljubljenici možda još malo u munjama koje je slao iz forhenda, besprekornim servisima i drop-šotovima dovedenim do savršenstva. 

Rodžer Federer je sinonim za tenis. Genijalan, dugovečan, briljantan i efikasan. To ga odvaja od drugih, od najvećih rivala. 

“Federer je tenis. Nadal i Đoković su izvanredni, ali to nije isto”, rekao je Rišar Gaske, koji je poznat po gracioznom bekhendu.

Zaostavština Gospodina tenisa je nemerljiva, ne ocrtava se u brojkama, niti bilo čemu drugom što se može izmeriti. I zato spada u red najvećih. Rodžeru Federerovo mesto je u panteonu pored Pelea, Maradone, Majkla Džordana, Mohameda Alija, Karla Luisa, Juseina Bolta...



tagovi

Rodžer FedererATPgrend slem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara