Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Neprevaziđeni kralj Melburna: Novak zakucavao, igrao kriket, „dubio“ na glavi...

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.01.24. | 14:36

Srpski teniser oduševio publiku na Rod Lejver areni tokom humanitarnog spektakla „Veče s Novakom i prijateljima“, pokazujući umeće u košarci, gimnastici, atletici i ponajmanje u kriketu...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Novak Đoković je večeras još jednom dokazao da je neprevaziđeni kralj Melburna. Ne samo zbog deset osvojen titula na Australijan Openu, već i zato što je najveći zabavljač među teniserima. Na humanitarnom spektaklu „Veče s Novakom i prijateljima“, prvi reket sveta je pokazao kakav je šoumen: igrao je u singlu, u mešovitom dublu, onda je radio špagu i stoj na rukama, pa zakucavao sa bivšim NBA asom, da bi se na kraju oprobao i u kriketu i kao sprinter.

Izabrane vesti

A, na teren je inače izašao uz zvuke srpske tradicionalne muzike. I kasnije zaigrao kolo sa članovima jednog od srpskih ansambla iz Melburna.

Sportska egzibicija pred krcatim tribinama Rod Lejver arene upriličena je u okviru uvodne nedelje Australijan Opena, a sav prihod je namenjen u humanitarne svrhe, da se siromašnoj deci omogući da treniraju tenis i budu deo velike sportske zajednice.

Iskreno, i sada posle toliko godina u profesionalnom tenisu, moram da se uštinem svaki put kad izađem na Rod Lejver arenu. Svaki povratak na ovaj teren je veoma specijalan za mene, naročito ovaj danas. Ne uzimam ovo veče zdravo za gotovo, za mene je ovo zaista posebno veče“, poručio je Novak publici.

Pored sportske svestranosti, Đoković je pokazao i koliko je duhovit, naročito dok je igrao u dublu sa Arinom Sabalenkom protiv grčkog para Stefanos Cicipas Marija Sakari. Prilikom jednog njegovog servisa, Beloruskinja je počela da vrcka, pa Novak nije mogao da se koncetriše da zamahne reketom.

Fokusiraj se Novače, fokusiraj se“, ponavljao je Đoković dok se sa tribina prolamao gromoglasan smeh.

Odigrao je srpski teniser i jedan egzibicioni set protiv Stefanosa Cicipasa. Naravno da rezultat u ovom „rimeču“ prošlogodišnjeg finala nije bio u prvom planu, ali čisto da se zabeleži da je Novak dobio sa 6:4.

Pravi šou počeo je kada su na teren izašli vrhunski australijski sportisti – najbolji igrač kriketa Stiv Smit, gimnastičarka Džordža Gudvin, sprinter Piter Bol – kao i američki košarkaš, bivši igrač Finiks Sansa i Bruklin Netsa Alan Vilijams.

Đoković je s Gudvinovom radio špage, pa čak i stoj na rukama (istina uz pomoć laktova, glave i Vilijamsa koji ga je pridržavao), a onda je pokazao zavidno košarkaško umeće: prvo je bez koske pogađao s distance, a onda je iz trećeg puta uspeo da zakuca loptu u koš na asistenciju Vilijamsa.

Nije Novak propustio da pomene svoj rodni grad Beograd i da australijskoj publici kaže da najviše voli da gleda košarkaški večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana.

Koliko-toliko uspeha imao je u sprintu, ali tek kada je uleteo u pucanj i tako stekao tri koraka prednosti u odnosu na australijskog sprintera Bola. Međutim, kad je došlo do kriketa, tu se propasno „obrukao“. Ne samo da nije uspeo da udari lopte koje mu je bacao Stiv Smit, već je promašio i kada je „bouler“ bio sin legendarnog australijskog igrača kriketa Šejna Vorna, koji je iznenada preminuo prošle godine. Na kraju je Đoković morao da uzme reket i tek tada je uspešno udario kriket loptu i dobio salve aplauza oduševljene publike.

Oprobao se i kao teniski trener, najpre sparingujući, a zatim i servirajući svojim gostima. Osim spretnog kriketaša Stiva Smita, ostali su bili potpuno beznadežni slulajevi čak i za takvog znalca kao što je Đoković.

Pored toga što je doprineo prikupljanju stotina hiljada dolara za humanitarnu Fondaciju Australijan Opena, Đoković je večeras poslao najbolju sliku australijskoj javnosti, koja mu nekada baš i nije većinski naklonjena. Sudeći prema društvenim mrežama, izgleda da je uspeo da stekne daleko više simpatija, ali naklonost medija baš i nije.

Osim Kanala 9 koji je prenosio egzibiciju, samo je državni servis SBS u svom dnevniku izvestio o događaju, dok se ostale TV stanice sa nacionalnom frekvencijom baš i nisu pretrgle da pokažu svom auditorijumu koliko dobro je zapravo bilo na Rod Lejver areni.

Slično je i sa informativnim portalima i sajtovima ovdašnjih novina - tek poneko je izvestio o uspešnoj humanitarnoj večeri u Melburnu.

Kako bilo, na Đokoviću je da ih sve u naredne dve sedmice natera da pišu i pričaju o njemu. Pohod na 11. titulu na Australijan Openu počeće duelom protiv kvalifikanta, a potencijalni rivali su mu i Endi Mari, Ben Šelton, Stefanos Cicipas i Janik Siner, koji ga je nedavno pobedio na finalnom turniru Dejvis kupa. Sa Karlosom Alkarazom ne može da se sastane pre finala.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Novak ĐokovićAustralian Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara