Danijel Galan (©AFP)
Danijel Galan (©AFP)

Potpuna ludnica na startu US Opena: Cicipasa izbacio kvalifikant iz Kolumbije!

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.08.22. | 04:47

Grk uzeo samo jedan gem u prva dva seta, na kraju spasao osam, ne i devetu meč loptu. Još jedan kvalifikant nadigrao je Tejlora Frica, njegova priča je tek čudna...

Ako je ispadanje Simone Halep najveće iznenađenje u ženskoj konkurenciji, šta onda reći za dešavanja prvog dana u muškoj konkurenciji US Opena?! Potpuna ludnica na poslednjem grend slemu sezone i dva ogromna iznenađenja priredili su kvalifikanti. Takmičenje u Njujorku šokantno su već na startu završili četvrti nosilac Stefanos Cicipas i deseti u nizu Tejlor Fric!

Šta se ovo dogodilo?! Teniski anonimusi Danijel Galan iz Kolumbije i Amerikanac Brendon Holt ostvarili su najbolje rezultate dosadašnjih karijera i potpuno je neverovatno šta su uspeli da urade u svojim prvim nastupima na US Openu u glavnom žrebu! Galan je 26-godišnji debitant koji je kupio simpatije publike u Njujorku brutalnim izdanjem u prva dva seta duela sa Cicipasom kome je u istom periodu dozvolio samo jedan gem!

Izabrane vesti

Susret je rešen u četiri seta, a Galanu je za najveći rezultat karijere trebalo manje od tri sata – 6:0, 6:1, 3:6, 7:5!

Potpuni debakl doživeo je Cicipas na US Openu. Dva seta prepustio je rivalu za 55 minuta, a Kolumbijac je bio u impresivnom nizu od jedanaest gemova! Pošto je slavio sa 6:0 u prvom setu, postao je tek jedan od trojice igrača koji su uspeli to da učine protiv Cicipasa u poslednjih pet godina. Prvi je Rafael Nadal, sledeći Novak Đoković i sada Danijel Galan.

Potpunu nevericu izazvao je Galan u Njujorku načinom na koji je sasekao igru favorizovanog rivala. Posle devet osvojenih gemova Galan je Cicipasu prepustio samo 12 poena, a Grk je već u tom momentu imao neverovatnih 20 neiznuđenih grešaka! Ni četvrti gem drugog seta Cicipas nije uspeo da dobije iako je imao četiri gem lopte, a posle 5:0 zatražio je medicinski tajm-aut, žaleći se na povredu desnog lakta. Uzeo je tablete protiv bolova, vratio se i konačno uzeo prvi gem. No, to je bila slaba uteha pošto je Kolumbijac rutinski uzeo i drugi set.

Sledeći deo meča apsolutno je pripao Cicipasu koji je izgledao daleko bolje na terenu, ali i dalje ni blizu svog prepoznatljivog nivoa. Uspeo je da prepolovi zaostatak, nastavio sa dobrim igrama i u četvrtom setu u kojem je imao 4:2, a onda se sve okrenulo naglavačke. Galan je nanizao tri gema, a onda na servis protivnika u desetom gemu ispustio čak pet meč lopti. Uspevao je nekako Cicipas da se održi na površini, bio nadomak brejka, ali je propustio dve dobre šanse da povede sa 6:5, da bi onda spasio sedmu i osmu meč loptu, ne i devetu! Nedovoljno poznati 94. igrač sveta napravio je čudo...

Njegov sledeći rival biće Australijanac Džordan Tompson koji je u potpunom preokretu iznenadio Lorenca Sonega, nadoknadio dva seta minusa i slavio posle tri sata i petnaest minuta - 2:6, 1:6, 6:2, 6:4, 6:4.

Još jedno senzacionalno izdanje priredio je 303. teniser sveta Brendon Holt! On je za nešto više od tri sata dobio 12. igrača planete i 10. nosioca na US Openu, najbolje rangiranog Amerikanca Tejlora Frica – 6(3):7, 7:6(1), 6:3, 6:4.

Holt, inače sin nekadašnje dvostruke šampionke na US Openu Trejsi Ostin, nikada do večeras nije dobio jedan meč na Turu. On je do glavnog žreba stigao tako što je prvo uzeo Čelendžer u Čikagu, kako bi se domogao kvalifikacija za US Open! On je profesionalac postao 2020. pošto je otpočela pandemija virusa korona. Prošle godine imao je mnogo problema sa šakom, zbog čega se mučio mesecima. Posle specijalističkih pregleda ustanovljeno je da ima osteoid osteoma, odnosno dodatnu kost koja raste na četvrtoj metakarpalnoj kosti, odnosno domalom prstu. Problem je rešio operativnim zahvatom zbog čega nije igrao u dobrom delu 2021. godine.

Njegov sledeći rival biće Pedro Kačin, koji je na jedvite jade savladao 347. na svetu, Slovenca Aljaža Bedenea sa 3:2 (6:4, 6:3, 5:7, 1:6, 7:6(6)). Kačin će u narednom susretu odmeriti snage sa Holtom.

Aleksandar Bublik je sa 3.0 (6:4, 6:4, 6:4) za sat i 46 minuta dobio Francuza Iga Gastona, dok je Bot Van de Zandšlup posle više od četiri sata uspeo da dobije kvalifikanta, Čeha Tomaša Mahača – 3:6, 7:6(3), 6:1, 3:6, 7:5. Osmi nosilac Feliks Ože Alijasim prepustio je set 186. na svetu, Švajcarcu Aleksandru Ritšardu i morao da igra preko tri sata za drugo kolo – 6:3, 6:4, 3:6, 6:3.


tagovi

US openStefanos CicipasDanijel GalanBrendon HoltTejlor Fric

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara