Karlos Alkaras (©AFP)
Karlos Alkaras (©AFP)

Siner nije odigrao za Đokovića: Alkaras izdržao pritisak u prvom setu, pa protutnjao do finala

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.03.23. | 01:58

Španac sve bliži tome da povrati prvo mesto na ATP listi

Za trofej u kalifornijskoj pustinji igraće Danil Medvedev i Karlos Alkaras! Nedugo pošto se Rus izborio sa Frensisom Tijafoom, supertalentovani Španac uspeo je da nadigra Janika Sinera u sudaru mladih nada svetskog tenisa i sa 7:6(4), 6:3 dobije meč koji je trajao nešto ispod dva sata.

Nije se ispunila želja pristalica Novaka Đokovića, da Siner zaustavi Alkarasa i spreči ga da nastavi put ka povratku na svetski tron. Da bi se to dogodilo, Španac će morati da dobije i Medvedeva u finalu koje se igra u nedelju ne pre ponoći, pa se može reći da momak iz Mursije juri "duplu pobedu", odnosno treću Masters titulu i prvo mesto na ATP listi sa kojeg ga je svrgnuo Novak Đoković pošto je osvojio Australijan Open.

Izabrane vesti

Poučeni iskustvom iz epskog meča u pet setova koji su odigrali prošle godine na US Openu, kada je Alkaras uspeo da zaustavi Sinera na meč lopti, očekivalo se da će sve prštati od kvalitetnog tenisa. I to je baš ono što je prvi set i pokazao! Duel igrača koji predstavljaju sadašnjost i budućnost svetskog tenisa opravdao je očekivanja. Duge razmene udaraca, intenzitet koji je na momente bio zastrašujuće visok, ali i uz greške koje su logična posledica ofanzivnog pristupa obojice. Na kraju je prevagu odneo - servis. Servis, na kojem je Alkaras bio ispred svog protivnika.

Španac je odlično (po)gađao danas kada je započinjao poen, "šetao" Sinera načinom na koji je slao lopte i to mu je pre svega pomoglo da u drugom setu uhvati ritam za koji Italijan nije imao rešenje. Kako igra Alkaras, gotovo da se i ne poznaje da je pre Indijan Velsa poslednji meč igrao pre četiri meseca protiv Holgera Runea u pariskom Bersiju. Nije blistao kao u nekim ranijim mečevima ove sedmice, ali je odigrao dovoljno dobro da ode do finala. Zabeležio je zasad najbolji rezultat u kalifornijskoj pustinji, a atraktivnost samog trofeja ogleda se u tome što bi definitivno ponovo mogao da preskoči Đokovića, koji zasad beži 140 bodova.

Što se prvog seta tiče, bilo je dosta neizvesnosti. Španac je prvi udario sa brejkom u petom gemu, kada je iskoristio drugu brejk šansu. Koristio je slabe udarce protivnika da mu vrati teške lopte i natera ga tako na grešku. Lopta u mrežicu dala je Alkarasu šansu da i prvi set završi pre taj-brejka. No, Siner je ostao hladne glave i brzo uzvratio istom merom. Drugi reket sveta srljao je iz greške u grešku, čime je potpuno vratio balans setu i produbio neizvesnost.

Pošto su obojica dobro čuvali svoj servis, Siner je napao iz petnih žila u 12. gemu i došao čak nadomak osvajanja seta, ali se Alkaras izvukao zahvaljujući tome što je izvukao dva paklena forhenda. Prethodno je 19-godišnji dečko iz Mursije promašio zicer situaciju na 40:30, kada je uhvatio Sinera na pogrešnoj nozi, ali to nije iskoristio. U taj-brejku Alkaras je pokazao mentalnu stabilnost i veći kvalitet, uzeo dva mini-brejka od kojih je Siner poništio jedan i na kraju na svoj servis uzeo prvi set.

Veliku ulogu u preokretu imao je Alkarasov trener Huan Karlos Ferero, koji je čvstom rukom vodio svog učenika ka setu, onda i pobedi. Neretko mu je dobacivao da ne sme da bude negativan, da ne sme da se nervira, već da izvuče ono najbolje iz situacije koja mu se pruža. To je Alkaras i uradio.

"Pobeda" u prvom setu dala je Alkarasu krila pošto je odmah podigao nivo i sa više pažnje ušao u nastavak. Dobio je uvodna tri gema, odnosno četiri od prvih pet, a kada je slomio Italijana na njegov prvi servis u drugom setu, bilo je jasno kuda ide susret. Malo je falilo Špancu da i šesti gem dobije i tako još brže završi posao, ali to sad nije ni važno koliko to da ga u nedelju očekuje duel sa Medvedevim koji igra u strašnoj formi tokom proteklih mesec dana.



tagovi

Karlos AlkarasJanik SinerATP Indijan VelsIndijan Vels

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara