Nadal (©Reuters)
Nadal (©Reuters)

Španija gleda pad idola: Saudijske pare srušile sliku o mladoženji cele nacije

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.01.24. | 09:44

Gore mediji i društvene mreže zbog Nadalove promocije Arabije

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Madrida)

Paralelno sa početkom Australijan opena, Rafa Nadal, čiju su nameru da odigra ovaj grend slem osujetile povrede, najavio je da će biti novi ambasador Saudijskog teniskog saveza. Objavu su na društvenim mrežama propratile reči: „Gde god pogledate, u Saudijskoj Arabiji možete videti razvoj i progres, i veoma sam srećan što ću biti deo toga,“ i dodao: „pored igranja tenisa želim da pomognem razvoju ovog sporta u celom svetu, a u Saudijskoj Arabiji postoji veliki potencijal“. Uz to, iz Rijada navode da Rafa planira da tamo osnuje i novu akademiju pod svojim imenom.

Izabrane vesti

Finansijski detalji sporazuma nisu izašli u javnost, ali mogu se pretpostaviti. Podaci sa kraja 2023. pokazuju da je preko 6.000.000.000 dolara državnog novca uloženo u sport. Fudbal, Formula 1, golf, reli, boks, a sada i tenis.

U Španiji se još nisu ohladile strasti od poslednjeg Superkupa koji kao i svake godine podseća kako se prodao Fudbalski savez, a u bliskoj memoriji je i golfer Jon Ram koji se pridružio saudijskoj LIV u zamenu za najpozamašniji iznos ikad plaćen u sportu: 500.000.000 evra. Ipak, korupcija u fudbalu nije ništa novo, a golf nije disciplina koja budi strasti. Ali Rafa Nadal… Savršeni sportista, idol mladih, toliko puta dizan u zvezde ne samo kao teniser, nego i kao primer vrednosti. Mediji, sportisti i društvene mreže ovih dana gore u neverici i negodovanju.

U rubrici mišljenja prestižnog El Paisa, Lus Sanćes Meljado sažima opšte nezadovoljstvo: „Nadal je bio mladoženja cele Španije, sin kojeg bi svaka majka poželela, idealan zet, otac, primer ljudskog bića. Heroj sposoban da padne i ustane hiljadu puta i da se bori za svaku loptu“. Članak je završila pitanjem šta mu je trebalo da joj razbije iluzije.

Nešto oštrija je bila Anheles Kabaljero na Kadeni Ser, govoreći o nasmešenom Nadalu okruženom dečacima – i ponekom devojčicom, da se ne bi šta posumnjalo - kako „naivno“ iznosi ubeđenje da su sport i zdrav život rešenje za sve. Svi oni razočarani, kaže, veruju da je izdao svoje principe, mada su možda njegove principe više podrazumevali nego što su ih zaista znali. I završava navodom da, kada čuje priču o razvoju i progresu u Saudijskoj Arabiji, umesto „Vamos Rafa“, ima želju da kaže „Ne s*ri Rafa“.

Obični narod na društvenim mrežama, kao i uvek, slabo razume što neko već ima milione prodaje reputaciju za još koji milion. Hipokrizija sportskih i ne samo sportskih čelnika smeta, prihvatanje novca od onih čije su vrednosti navodno nedopustive izaziva burne reakcije svih onih koji decenijama slušaju politički korektne govore. A pad idola se ne oprašta.

Pisac i novinar Antonio Papel je izneo mišljenje koje je imalo veliki odjek na Tviteru ovih dana – postavlja se pitanje moralne legitimnosti, kada vrhunski sportisti, koji uživaju divljenje i u stanju su da zavedu mase, počnu da zastupaju autoritarne, i s vremena na vreme krvave režime. Ne možemo a da se ne setimo kampanje španskih medija od pre dve godina, kada je tumačeno kako u zemlji bez čvrste političke i društvene strukture, kao što je Srbija, Novak Đoković ima dovoljan uticaj da povuče mase u „paleolit“ koji predstavlja antivakserska filozofija. Pitamo se da li se i dalje osećaju pozvanim da bace prvi kamen.

PIŠE: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Rafael NadalTenis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara