Aleksander Zverev (Reuters)
Aleksander Zverev (Reuters)

Spektakularan tenis! Zverev kao ozbiljna zverka - izbacio Alkarasa, čeka Novaka ili Nadala u polufinalu

Vreme čitanja: 4min | uto. 31.05.22. | 19:58

Posle tri sata i 20 minuta borbe, Nemac prvi put u karijeri iz 12. pokušaja pobedio top 10 igrača na grend slem turniru

Kada su saznali da je njihov četvrtfinalni meč prvi na programu, Aleksanderu Zverevu i Karlosu Alkarasu bilo jasno da to ne sme biti prosečan teniski meč, već spektakularna uvertira za najveći klasik u istoriji belog sporta. U skladu sa tim, udarcima koji su ličini na traženje potvrde ko može jače i preciznije, zagrejali su šljaku na terenu Filip Šatrije za Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, priredivši publici, daleko naklonjenijoj Špancu, troipočasovnu bespoštednu borbu. Ipak, sagoreo je mladi španski lav u ogromnom broju grešaka, a ulje je dolivao Zverev, spektakularnim potezima. Nemac je tako prvi put u karijeri na gred slem turnirima pobedi igrača iz top 10 - 3:1 (6:4, 6:4, 4:6, 7:6).

Igrao je Zverev kao ozbiljna teniska zverka i pomerio lične granice izbacivši sa Rolan Garosa momka kojeg su kladionice uoči turnira kvotama proglasile kao drugog favorita za trofej, većeg čak i od Rafaela Nadala. Pobedio je Saša 19-godišnje čudo od deteta koje je od starta sezone osvojilo četiri turnira (dva mastersa) i koje je do večeras negovalo seriju od 14 pobeda u kojoj su, na istom turniru pali upravo Novak i Rafa.

Izabrane vesti

Onoga što su krajem trećeg, a naročito u završnici četvrtog seta u bulonjskoj šumi izvodili Zverev i Alkaras, ne bi se postedili ni teniski divovi koji će se boriti za megdan Nemcu. Ali lako je posle vođstva Zvereva od 2:0 u setovima, Alkaras mogao da restartuje meč na početak - da je iskoristio set loptu na 6:5 u taj-brejku četvrtog, ispostavilo se odlučujućeg seta.

Publika u gradu svetlosti gledala je verovatno najbolji teniski meč od starta godine (onaj Nadalov i Alkarasov iz polufinala Indijan Velsa bi mogao da konkuriše). U jednom odlučujućem taj-brejku delovalo je da ljuti rivali ne umeju ništa drugo do toga da poene okončaju vinerima.

Razliku u prva dva seta gorostas iz Hamburga uspevao je da napravi sa po jednim brejkom, dok ga je servis besprekorno služio. Za to vreme, Alkaras je u skladu sa godinama, neiskustvom i direktnim, napadačkim tenisom koji forsira, pravio ogroman broj neiznuđenih grešaka - po 16 u oba seta. Ali kao kada je u drugom kolu spasavao meč lopte protiv Ramos Vinjolasa, tako je i večeras momak iz Mursije pokazao da ga krasi ozbiljan karakter. Nije se libio da svom silinom raspali po loptici ni u trenucima kada bi greška značila brejk lopte za rivala. Tako je bilo u devetom gemu trećeg seta koji je okrenuo od 15:30, da bi u narednom drop šotovima koje u ovom trenutku izvodi najbolje na svetu izmaltretirao Zvereva i prepolovio zaostatak.

Sigurno je Alkaras izgledao i do završnice četvrtog seta, ali je i Sašin tenis bio prava konstanta. Više puta je tokom meča iz defanzive jednim udarcem menjao ritam poena i dolazio u poziciju da ga do kraja on diktira i osvaja. Napao je Nemac servis tinejdžera u devetom gemu četvrtog seta, brejkom poveo 5:4 i servirao za drugo uzastupno polufinale Rolan Garosa u karijeri. Ali ekspresno je uzvratio Alkaras i za samo par minuta sa dva vezana gema naterao Zvereva da servira za ostanak u setu.

Dokopao se treći reket sveta taj-brejka, a tada je spektakularni tenis probio barijeru i postao - atomski. U čitavom 13. gemu nijedan od tenisera nije se odlepio na više od dva poena prednosti, pljuštali su vineri, nestvarni pasing šotovi, neverovatne odbrane... Spasao je Alkaras jednu meč loptu na servis rivala, ali na drugu kada je on servirao, nije imao odgovor.

I kada sve stavimo na papir i sumiramo, razloge tek četvrtog Alkarasovog poraza u 36. meču u 2022. godini trebalo bi tražiti upravo u 56 grešaka koje je napravio za tri i po sata na centralnom terenu. Iako je pogađao neke vanserijske neodbranjive forhende, vinera je bilo deset manje nego grešaka, a svega sedam vide u odnosu na Zvereva. Ali to ne bio problem da Nemac nije imao samo 34 greške na 39 neodbranjivih udaraca.

Na prvi pogled, Saša je eliminisao na papiru najveću minu za Novaka ili Nadala, ali kome god bude pripala borba teniskih svetova, mora da bude svestan da sa igrom koju je danas demonstrirao, Zverev neće biti ništa lakši protivnik.


tagovi

Aleksander ZverevKarlos Alkaras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara