Novak Đoković servira (Reuters)
Novak Đoković servira (Reuters)

Taj-brejkovi iz paklene kuhinje šefa Đokovića

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.06.23. | 08:22

I as servisi kao prilog... I jedan i drugi faktor mogli bi da budu od krucijalnog značaja za polufinale i nadamo se finale Rolan Garosa

Sećanje ne seže do poslednjeg meča, pre onog jučerašnjeg protiv Karena Hačaova, u kojem Novak Đoković za dva seta nije došao niti do jedne brejk šanse. Kako je sam opisao - dva najgora seta od starta turnira. Pozitivno u svemu tome jeste što je drugi od pomenuta dva perioda igre srpski teniser uspeo da dobije uprkos nivou daleko od prepoznatljivog.

Tajna se krije u taj-brejkovima. Kako turnir odmiče, a dva meča (nadamo se) preostala su do kraja za Đokovića, mečevi bi trebalo da budu sve teži i teži, a nekako sledstveno tome, raste verovatnoća i da setove odlučuju taj-brejkovi. A na ovogodišnjem Rolan Garosu, najveći specijaliteti u 13. gemovima dolaze iz paklene kuhinje šefa Đokovića.

Izabrane vesti

Pet ih je odigrao i svaki je dobio!

Krenulo je u prvom kolu i trećem setu protiv Aleksandra Kovačevića koji se nepotrebno odužio. Novaku je pala koncentracija, Amerikanac srpskih korena uspeo je da dogura do taj-brejka, da bi Đoković od njega napravio glinenog goluba savladavši sa 7:1. Ni Marton Fučovič se nije mnogo bolje proveo u drugoj rundi. Bio je u egalu, možda čak i za nijansu bolji od Novaka u prvom setu, a onda gledao kako ga Srbin sa 7:2 rastavlja na proster činioce u taj-brejku. Najneizvesnije je bilo protiv Alehandra Davidoviča Fokine. U prvom od dva taj-brejka koje su odigrali Đoković je zaostajao 1:3, da bi osvojio šest od narednih sedam poena. Potom je vodio 4:1, dozvolio Špancu da preokrene i povede sa 5:4, ali ga je ipak slomio serijom od tri vezana poena.

Švjontek (1,10) - Gof (5,80)

Ali od svega navedenog, jedan podatak je impresivniji. Odigrao je Đoković 47 taj-brejk poena na pariskoj šljaci ove godine i nije napravio niti jednu neiznuđenu grešku. Dakle, kada dođe taj-brejk, gubitak fokusa nije opcija. Zato je Novakova pećnica u gorućim trenucima setova uvek podešena na idealnu vatru.

"Tamo je format drugačiji, svaki poen je važan i svaki poen može da odluči u kom smeru će taj-brejk ići. To je neka vrsta mentaliteta, fokusiran sam samo na sledeći poen. Moram da razmišljam samo o onome što želim da radim, u zavisnosti od rivala naravno. Odigrao sam savršeno, 7:0, svaki poen je bio savršeno izgrađen. Ponekad deluje, ponekad ne. Imam dobar skor u taj-brejkovima. Moji protivnici to znaju, znam i ja, mentalno mi to pomaže. Kada dođe do taj-brejka, znam da imam tu prednost."

Žaber (1,40) - Hadad Maja (2,70)

Već su po društvenim mrežama počele da se šire pošalice i poređenja sa situacijom kada dvojica drugara igraju Fifu ili Pes na Soni Plejstejšnu. Đoković je tokom seta onaj zavaljen u fotelju, koji opušteno drži džojstik i igra sa "pola snage". A kada dođe taj-brejk, ili kada figurativno primi gol i shvati da je vrag odneo šalu, iz polu ležećeg položaja ispravlja kičmu i ramena, te počinje da dominira.

Kada je poslednji put izgubio taj-brejk na grend slemu? U drugom kolu ovogodišnjeg Australijan Opena iznenadio ga je autsajder Enco Kuako izjednačivši na 1:1 u setovima. Od tada osam vezanih dobijenih taj-brejkova. U nastavku sezone jedan dobijen taj-brejk protiv Grigora Dimitrova, zatim dva protiv Stefanosa Cicipasa u finalu. Sada je u seriji od osam tijumfalnih 13. gemova.

"Igrao sam savršen taj-brejk, on je malo pao, iskoristio sam trenutak i napravio brejk. Normalno je da se to dešava, kada vodiš dva seta, a onda sam ja imao nekoliko savršenih minuta i sve se preokrenulo", još jedan Novakov osvrt na ključni momenat meča sa Hačanovim.

Jasno je zbog čega bi momenat apsolutne Novakove koncentracije u taj-brejkovima mogao da bude izrazito važan u polufinalu protiv mašine kakva je Karlos Alkaras. Ali uz glavno jelo, biće važno da Novak u završnici drugog grend slema sezone servira i priloge, odnosno varivo. Mogli bi to da budu neodbranjivi servisi, odnosno as udarci. Jednim takvim stavio je tačku na jučerašnji meč, a odservirao ih je ukupno 11. Samo jednom u čitavoj karijeri u glavnom žrebu Rolan Garosa, a ona broji 106 mečeva, ispalio je više asova nego juče. Učinio je to 2008. godine protiv Pol Anri Matjea (14). I čitavu deceniju i kusur od tada, servis mu je bio verovatno najproblematičniji udarac, ali kao što reče Tim Henman, napredak njegovog servisa u poslednjih pet godina jeste najveći napredak jednog udarca u istoriji tenisa.


tagovi

Novak ĐokovićRolan GarosRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara