(©Reuters)
(©Reuters)

Alkaras: Novak je legenda, a ovo istorijska prilika za mene! Kao zid je, sve vraća i deluje nepobedivo

Vreme čitanja: 5min | sre. 07.06.23. | 01:01

“Đoković je jedan od najboljih igrača po udarcu loptice, stvarno je kompletan, radi sve stvari odlično i to me fascinira…”

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Tražili ste – gledajte! Dobićete spektakl. Karlos Alkaras se probio, nije to više dečak od koga se očekuje da zablista i opravda nazive čudo od deteta ili monstrum, jer u kontinuitetu potvrđuje da to jeste. Grend slem je osvojio, zauzeo prvo mesto na ATP rang-listi, a pobedi li Novaka Đokovića i uđe u finale Rolan Garosa biće jasno: on je taj, on je naslednik trilinga koji je maltretirao konkurenciju.

Izabrane vesti

Samo što je to lakše reći nego učiniti protiv Novaka Đokovića u tri seta. Šljaka jeste podloga Karlosa Alkarasa, na njoj po kretnjama i načinu na koji udara lopticu, sa dosta spina, neodoljivo podseti na mladog Rafaela Nadala. Ali, dobro zna Karlitos da su mečevi sa srpskim asom nešto potpuno drukčije od onoga što je do sada igrao na Rolan Garosu.

Četvrtfinalni duel sa Stefanosom Cicipasom polsužio mu je kao dobra priprema za ono što sledi…

"Protiv takvih igrača morate da zadržite fokus do samog kraja, ja sam ga izgubio u jednom momentu. Srećom, sve se završilo kako je trebalo. Moj nivo je sve bolji kako turnir odmiče. Igrao sam veoma dobro, jedan od mojih najboljih mečeva u karijeri", rekao je Karlos Alkaras na konferenciji posle trijumfa nad Stefanosom Cicipasom.

Plesao je Karlitos po terenu u četvrtfinalu, birao jednostavne udarce. Nije komplikovao i to je dalo rezultat.

"Sve što sam uradio na terenu delovalo je lako za ostale, možda čak i za mene u nekim momentima. Pokušao sam da radim proste stvari, kada to radim znači da se dobro osećam na terenu, kada udarim lopiticu da će sigurno ući", poručio je španski as i nastavio:

"Nisam toliko dobar u drugim stvarima, možda je to odgovor, da nisam dobar kada treba da napravim tužnu facu, to mi ne ide. Ne znam šta da vam odgovorim na to".

(©Reuters)(©Reuters)

Stefanos Cicipas je arhiviran, sad sledi duel koji su svi priželjkivali. Sudar mladog lava i najboljeg od najboljih iz stare garde.

"Rekao bih da su svi očekivali ovaj meč od momenta kada je žreb objavljen, kao i ja. Stvarno sam želeo da igram taj meč, posle prošlogodišnjeg meča u Madridu hteo sam da igram sa njim ponovo. Obojica smo na visokom nivou. Ako hoćeš da budeš najbolji, moraš da pobediš najbolje. Za mene je igranje protiv takve legende kao što je Novak istorijska prilika. Meč od prošle godine ne utiče na ovaj, bilo je to tada, naučili smo dosta toga od tada, biće sigurno drugačije u petak".

Iskustvo je na Novakovoj strani, ali nada se Alkaras da ono u polufinalu, ovoga puta, neće biti presudno.

"Izabraću moju mladost. Biće ovo njegovo 45. polufinale grend slema, meni tek drugo. Iskustvo je na njegovoj strani sigurno, ali o tome neću da razmišljam u ovom momentu".

Brzo je špansko čudo pobralo simpatije, gde god se pojavi tribine su pune. Svi žele da gledaju njegove mečeve…

"To je divan osećaj zaista, da znaš da siv žele da me gledaju. Stvarno uživam da igram tenis, želim da ljudi uživaju u tenisu, ne samo u mojim mečevima. Hoću da ljudima približim ovaj sport i za mene je to neveorvatno i srećan sam zbog toga".

Alkaras je prvi reket sveta, ali nije poleteo zbog toga, kao ni osvojenog US Opena u tinejdžerskim danima.

"Ne želim da kažem da sam najbolji, ali osećam da sam među najboljima kada govorim o nivou koji pokazujem. Svaki meč je drugačiji, osećam se komforno na terenu, teniski, mentalno, dobro se osećam, igram sjajan tenis i to mogu da kažem".

(©Reuters)(©Reuters)

Španac pomalo zazire od duela sa Novakom, iako igra fantastično.

"Po malo od svega, igram protiv Đokovića, jednog od najboljih u istoriji tenisa, igra 45. grend slem polufinale i mislim da vam to sve govori. Igra fantastičan tenis, vraća sve, kao zid je, probaću da zaboravim sve i da se fokusiram samo na tenis".

Donedavno je Karlos Alkaras gledao Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na televiziji, a sada ima priliku da igra protiv teniske ikone za finale Rolan Garosa.

"Iskreno, neverovatno mi je da igram polufinale protiv Novaka, gledao sam milion mečeva njegovih, titula koje je osvajao, pamtim mnoge mečeve Rafe i Novaka u polufinalima, finalima, sada sam ja tu protiv takvog igrača, za mene je to ostvarenje sna i nešto o čemu sam maštao. Razmišljao sam kada sam gledao njihove mečeve da bih mogao jednog dana ja tu da budem, snovi su se pretvorili u javu".

Svestan je španski vunderkind da je srpski as druga dimenzija u odnosu na ostatak ATP tura i da neće sve zavisiti isključivo od njega, ma koliko dobro igrao.

"Ljudi, to je Novak, on uvek ima neku brzinu više. Moram ja da izdržim i njegov ritam, on je veliki igrač, svi to znaju, jedan od najboljih u istoriji, igrao je milion mečeva. Svi smo videli da on ima neki nivo koji deluje nepobedivo. Ne mogu da kažem da će da padne zbog mog ritma ili tako nešto. Mislim da će biti neizvestan meč, probaću da diktiram tempo i da igram svoju igru, ali igram protiv Novaka, biće komplikovano igrati onako kako želim", poručio je Karlitos i dodao:

"Đoković je jedan od najboljih igrača po udarcu loptice, stvarno je kompletan, radi sve stvari odlično i to me fascinira. Kada igra dobro ili na nekom nivou koji deluje prosečno, taj nivo je takođe fantastičan. Došli smo do toga da igramo protiv igrača koji će da te kazne ako se opustiš nekoliko minuta. Ne smem da dozvolim da se takvo opuštanje dogodi i protiv Novaka kao što se dogodilo protiv Cicipasa u završnici meča".

(©Reuters)(©Reuters)

Alkaras nema dilemu ko je favorit…

"Uvek je Novak favorit, ne kažem to da bih skinuo pritisak, dok god on igra tenis, on je favorit, osvojio je tolike titule, igrao je protiv najboljih".

Poređenjem sa Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom nije želeo da se bavi.

"Nisam razmišljao o tome, rekao sam to i ranije, nisam došao ovde da se stavim između Novaka i Rafe, ne radim to zbog njih, nego zbog sebe, razmišljam samo o sebi, želim da osvojim grend slem i to je jedino što je za mene bitno", zaključio je Karlos Alkaras.


tagovi

Karlos AlkarasNovak ĐokovićRolan Garos 2023Rolan GarosATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara