Italijanski giganti ciljaju tron, Srbi vode glavnu reč

Vreme čitanja: 2min | sub. 01.12.18. | 10:25

U polufinalnim mečevima odbojkaškog klupskog Svetskog prvenstva u Poljskoj Lube Dragana Stankovića i Trentino Uroša Kovačevića i Srećka Lisinca favoriti u duelima sa poljskom Asekom, odnosno ruskim Fakelom

Nema više moćnog Zenita. Ekipa iz Kazanja, koja je četvorostruki uzastopni šampion Evrope, predala je svetsku krunu posle poraza od Fakela i Lubea u dramatičnim mečevima koji su rešeni posle pet setova. Kada nema ruskog džina, favoriti za svetski odbojkaški tron su italijanski giganti Lube Ćivitanova i Trentino, koji su u grupi imali sve tri pobede, s tim da je ekipa iz Trenta imala maksimalnih devet bodova, za razliku od vicešampiona Evrope koji je imao bod manje.

Posle Ploka i Ržešova, završnica klupskog SP igra će se u Čestohovi. U prvom meču dana italijanski i evropski vicešampion je veliki favorit protiv poljske Aseko Rešovije. Ekipa iz Ržešova je iznenadila u grupi favorizovani brazilski Kruzeiro. Zanimljivo, Aseko je očajan u poljskom šampionatu gde je pretposlednji sa samo jednom pobedom u devet kola. Za Lube igra nekadašnji kapiten Srbije Dragan Stanković. On je najbolji bloker tima na klupskom SP sa osam poena, koliko ima i Robertlendi Simon.

Izabrane vesti

Najbolji poenter tima iz Ćivitanove u protekla tri meča je Jolandi Leal sa 42, samo jedan više od bugarskog korektora Cvetana Sokolova. Kod Aseka najviše poena postigao je Francuz Tibo Rosar – 30. Svim pet međusobnih susreta dobio je Lube, a u poslednja dva prošle godine u Ligi šampiona poljski tim nije osvojio ni set. Nikada poljski tim nije osvojio svetsku titulu.

U drugom polufinalu, Fakel – Trentino, očekuje se više vatre. Ekipa iz Novog Urengoja je napravila podvig na startu kada je pobedila Zenit iz Kazanja posle pet setova. Takođe, rezultatom 3:2 je tim iz ledenog Sibira dobio poljskog šampiona Belhatov i plasirao se među četiri najbolje ekipe sveta. Fakel predvode dvojica primača servisa Rusije, evropskog šampiona i osvajača premijerne Lige nacije, Dmitri Volkov i Jegor Kljuka, a tu je i odlični Belorus Artur Udris. Najbolji poenter u Poljskoj je Kljuka sa 52, Udris je sakupio 49, a Volkov 47 poena.

Trentino je imao sve tri pobede, a izgubio je samo set u prvoj fazi u Ploku. Najviše poena postigao je srpski primač servisa Uroš Kovačević - 38, a odličan je i njegov zemljak, srednji bloker Srećko Lisinac, letošnje pojačanje tima iz poljskog šampiona Belhatova. Trentino je čak četiri puta bio šampion sveta, a poslednji put 2012. godine u Dohi. Ujedno, to je i poslednja titula nekog italijanskog tima. Velika snaga tima je i jedan od najboljih libera sveta, Francuz Ženja Grebenikov, pojačanje iz Lubea. Fakel i Trentino nikada se nisu sastajali. Italijanski tim je bliži pobedi.

KLUPSKO SP (POLJSKA)

POLUFINALE

Subota

17.30 (1,07) Lube – Aseko Rešovija (6,80)
20.30: (2,55) Fakel Novi Urengoj - Trentino (1,45)

Foto: Reuters


tagovi

Dragan StankovićUroš KovačevićSrećko Lisinac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara