"Danas i brazilske časne sestre ne propuštaju prenose"
"Danas i brazilske časne sestre ne propuštaju prenose"

Početak modernog fudbala: Dan kad je “bubamara” stigla na TV ekrane… I umalo nestala

Vreme čitanja: 1min | čet. 10.09.15. | 13:41

Pre tačno 55 godina uživo je prenošena utakmica između Blekpula i Boltona. Nije prošlo dobro

Danas i brazilske časne sestre ne propuštaju prenose

Bilo je to nešto sasvim revolucionarno - 10. septembra 1960. godine britanski Aj-Ti-Vi je ljudima ponudio jedinstvenu priliku da iz topline kućnog doma prvi put u istoriji sveta odgledaju fudbalsku utakmicu u direktnom prenosu. Tog 10. septembra 1960. godine Blekpul i Bolton su na TV ekranima označili početak novog doba. Početak modernog fudbala u kojem će klubovi od prodaje TV prava zgrtati milione.

Izabrane vesti

Ali nije sve izgledalo tako. Blekpul i Bolton nisu slučajno izabrani. Sedam godina ranije igrali su finale FA kupa. Ali do 1960. su već bili klubovi u slobodnom padu. Utakmica je bila više nego nezanimljiva. Bolton je slavio sa 1:0, ali nije se imalo videti šta od fudbala. Legendarni Stenli Metjuz je bio povređen i nije igrao.

Delom sigurno i zbog toga gledanost je bila potpuno razočaravujaća.

Glas o tome da eksperiment nije uspeo brzo se proširio Ostrvom. Sledeće nedelje pred kamerama je trebalo da zaigraju Arsenal i Njukasl, ali su Tobdžije uskratile gostoprimstvo TV ekipama. One tamo Totenhem nije dozvolio da se prenosi njegova utakmica sa Aston Vilom.

Štaviše, na sledeći prenos se čekalo punih 25 godina - 2. oktobra 1983. gledaoci su mogli da u direktnom prenosu prate tok meča Totenhema i Notingem Foresta. Iz današnje perspektive jasno je koliko je to dobar deo posao.

(FOTO: Action Images)


tagovi

televizijaPremijer ligaEvropaEngleskaBlekpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara