"Preporođeni Stjuart Dauning"
"Preporođeni Stjuart Dauning"

U Liverpulu više puta uhapšen nego što je namestio golova, a u Vest Hemu razbija (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.12.14. | 22:24

Stjuart Dauning učestvovao u više golova tokom protekle polusezone nego za sve vreme provedeno na Enfildu

Preporođeni Stjuart DauningDa je neko u martu 2013. godine rekao da Stjuarta Dauninga čeka novi fudbalski procvat, svi bi smatrali da nije normalan. U to vreme na Tviteru je bila u toku akcija "Pitaj Dauninga" (#askdowning), a umesto pitanja o fudbalu, pobesneli fanovi Liverpula i Engleske su mu gotovo pretili, šegačili se sa njim i terali ga što dalje od svog kluba. Za one koji se ne sećaju, tu smo da podsetimo na neke od tih tvitova.
"Da si fudbaler, na kojoj bi poziciji igrao? Da li znaš da je Tim Hauard bliži osvajanju zlatne kopačke od tebe? (te sezone je golman Evertona postigao onaj gol sa celog terena) Kakav je osećaj što si prošle sezone više puta uhapšen, nego što si namestio golova? Koja klupa u Premijer ligi je najudobnija?", glasili su Tvitovi besnih fanova nekada velikog Liverpula, tima koji je te sezone završio na sedmom mestu, i to samo zahvaljujući blistavom kraju sezone.

Njegova forma u to vreme ne da nije bila na zadovoljavajućem nivou, nego je ovaj, nekada veliki Midlzbrouov talenat, na terenu izgledao kao četrdesetdvogodišnji veteran pred kraj karijere, koji jedva čeka da okači kopačke o klin i da otvori tri paba u komšiluku.

Izabrane vesti

A te godine on je odigrao čak 29 utakmica u Premijer ligi, dok je na njima postigao svega tri gola. Namestio je pet, a to nije njegov najgori učinak u karijeri. U prvoj sezoni dok je branio boje Redsa došao je kao veliko pojačanje, a tada nije učestvovao niti u jednom pogotku svog tima. Ne kažemo da navijači tog kluba nisu bili u pravu i da su preterali sa kritikama, ali možda problem nije bio u njemu.
"Rodžers je bio jedini trener sa kojim sam ikada imao probleme. Bilo mi je teško zbog načina na koji on rešava stvari. Izlazio je u medije i naprosto me blatio, govoreći da se ne trudim. To je bilo vrlo jadno", isticao je Dauning u momentima tuge.

Ljubav i nije baš cvetalaMeđutim, ti momenti su sada prošlost, pošto je pod trenerskom palicom Sema Olardajsa ovaj fudbaler doživeo novu fudbalsku mladost. Naime, on je na 65 ligaških nastupa za Liverpul postigao tri gola i namestio pet, dok je na 16 mečeva za Vest Hem četiri puta matirao čuvare mreže, dok je u čak šest navrata bio asistent. 

Naravno, bilo je potrebno vreme kako bi i u Vest Hemu prošao period tranzicije, jer je prethodne sezone učestvovao u samo tri pogotka. "Big Sem" Olardajs ga je sačekao, istrpeo i to mu se umnogome isplatilo. Vest Hem je na četvrtom mestu na tabeli Premijer lige na malo manje od pola puta do kraja, pa su ambicije tog tima astronomski skočile u odnosu na očekivanja pre početka takmičenja.

Ovako je izgledao Dauningov period prilagođavanja u ekipi Vest Hema.

Da stvari za ovog tridesetogodišnjaka budu još bolje, ni na jednoj od utakmica na kojima je on učestvovao u pogocima njegov tim nije gubio (pet pobeda i tri poraza). Zamislite samo kako se osećao Rodžers kada je krajem septembra Dauning asistirao Morganu Amalfitanu u 88. minutu za potvrdu pobede nad njegovim bivšim klubom, posle koje se Liverpulova sezona toliko strmeknula da im Liga šampiona deluje kao neki daleki san, gotovo bajka.

Ovaj nekada veliki talenat nije jedini igrač koji je posle očajne liverpulske epizode procvetao u Vest Hemu, pošto je često povređivani Endi Kerol na sedam mečeva ove sezone postigao tri gola i jednom pomogao saigraču da savlada protivničkog golmana. No to je stara priča, pošto je visoki napadač poznat po svojoj ljubavi prema noćnom životu već jednom pokazao koliko mu prija selidba iz Livepula u London. Kada je bio pozajmljeni igrač Liverpula u Vest Hemu za jednu sezonu učestvovao je u više golova nego za sve tri provedene na Enfildu.

Gospodine Rodžers, zapitajte se!

(FOTO: Action images)


tagovi

Brendan RodžersEndi KerolEngleskaEvropaLiverpulPremijer ligaSem OlardajsStjuart Dauning

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara