Igrači Dortmunda (©Reuters)
Igrači Dortmunda (©Reuters)

Autobahn ka tituli: Može li Dortmund da iskoristi Bajernov poklon?

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.05.23. | 14:14

Borusija posle gostovanja Augzburgu ima priliku da kolo pre kraja Bundeslige stigne na čelo tabele

Borusija ima autoput ka tituli. Šokantan poraz Bajerna kod kuće od RB Lajpciga pružio je ogromnu šansu Dortmundu, kojem je potrebna pobeda u Augzburgu da bi se dokopao čela tabele pred ciljnom ravninom.

"Večiti" nemački prvak u subotu je verovatno ostvario ključni poraz, koji će Milioneri pokušati da iskoriste u svoju korist u nedelju popodne. Pobeda u Bavarskoj nad Augzburgom vodi Borusiju na vrh tabele pred poslednje kolo narednog vikenda. To je šansa koju je BVB dočekao, i ne sme da je propusti.

Izabrane vesti

Dortmund je bio na vrhu nakon početka 2023. bez poraza na 10 utakmica, uključujući devet pobeda, ali je lagano poražen u Minhenu u 26. kolu. Međutim, usledio je povratak na pobednički kolosek protiv trećeplasiranog Uniona, i izgledalo je da su Milioneri na istom nivou po broju bodova sa Bajernom, sve dok nisu ispustili dva gola viška u dramatičnom susretu sa davljenikom Štutgartom.

U trci za titulu Dortmund je tada iskoristio poraz Bajerna u Majncu u 29. rundi i još jednom stigao do vrha - jedan bod više od rivala - uz trijumf nad Ajntratom od 4:0. Međutim, propustili su puleni Edina Terzića priliku da produže vođstvo pošto ih je Bohum zaustavio na otvaranju 30. kola. Dortmund je u 31. rundi savladao Volfzburg sa 6:0 i potom Menhengladbah sa 5:2 i ostao samo bod iza lidera Bajerna, a sada može da povrati mesto na čelu u pretposlednjem kolu.

17.30: (7,75) Augzburg (4,80) Borusija Dortmund (1,40)

Dortmund je uzeo situaciju pod svoju kontrolu. Ako pobedi u oba duela, danas u Bavarskoj i na kraju kod kuće sa Majncom, desetogodišnja nadmoć minhenskog giganta biće gotova. Augzburg je tim koji se bori za svaki poen do kraja, podsetio je strateg Dortmunda Edin Terzić na istrajnost svog protivnika.

"Već smo tri puta vodili protiv Augzburga kod kuće i uvek smo morali da se plašimo do kraja", upozorio je Terzić momke na bilo kakvo potcenjivanje.

S druge strane, BVB trenutno ima formu koja bi barem trebalo da izgradi dobre temelje za mogući uspeh. Udobno su Milioneri pobedili u poslednja dva nastupa, postigavši zbirno 11 pogodaka protiv Volfzburga i imenjaka iz Menhengladbaha. S druge strane, rezultati Augzburga protiv najboljih timova iz Bundeslige moraju bar da privuku veliku pažnju gostiju.

Domaći tim je ove godine uspeo da na kolena baci berlinski Union, Leverkuzen i Bajern. Bio je blizu skalpa Lajpciga, ali je poklekao u završnici tokom koje je izgubio prednost od tri gola. Tri od četiri pomenuta tima trenutno su među najbolja četiri, a Bajer je na šestom mestu.

"Upravo su to mečevi u kojima su veoma uspešni ove sezone. Uvek pokušavaju da uvuku protivnika u borbu. Na stadionu i na klupi vlada takva atmosfera koja može da razbudi ekipu. Moramo da budemo spremni za to".

I još jedna neupadljiva opasnost koju Fugeršteter predstavlja za tim iz Severne Rajne-Vestfalije. Trener Enriko Masen odlično poznaje svog rivala, pošto je trenirao rezerve Dortmunda pre dolaska u Augzburg, tako da ima mnogo informacija o dešavanjima kluba u sa Vestfalena.

"Redovno smo razmenjivali mišljenja. Često sam gledao njegove treninge. Zaista smo mnogo pričali o fudbalu. Veoma poštujem Enrikea", poručio je Terzić.

BUNDESLIGA - 33. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

Frajburg - Volfzburg 2:0 (0:0)

/Ginter 71, Petersen 76/

Subota

Herta - Bohum 1:1 (0:0)

/Trusar 63 - Šloterbek 94/

Hofenhajm - Union Berlin 4:2 (2:1)

/Bebu 22, Kramarić 36p, 90, Dabur 99 - Deki 45, Lajduni 95/

Šalke - Ajntraht Frankfurt 2:2 (1:1)

/Terode 1, Polter 85 - Kamada 21, Tuta 59/

Verder - Keln 1:1 (0:1)

/Šmit 73 - Tigs 36/

Bajern Minhen - RB Lajpcig 1:3 (1:0)

/Gnabri 25 - Lajmer 65, Nkunku 76p, Soboslaj 86p/

Nedelja

15.30: (3,00) Majnc (3,50) Štutgart (2,45)

17.30: (7,75) Augzburg (4,80) Borusija Dortmund (1,40)

19.30: (1,33) Bajer Leverkuzen (5,50) Borusija Menhengladbah (8,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBorusijaBorusija DortmundBajern Minhen

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara