Robert Levandovski (©Reuters)
Robert Levandovski (©Reuters)

Bajernu značajno olakšan zadatak u prestonici, Dortmundu baš ne ide pred praznim Vestfalenom

Vreme čitanja: 5min | sub. 12.12.20. | 13:58

Bikovi na krilima sjajnog rezultata u Ligi šampiona čekaju Verder, Gladbah se nada prekidu crne serije, hoće li se prekinuti niz nepobedivosti Farmaceuta i Hofenhajma? Promo kvota u Mozzartu na pobedu Bajerna protiv Uniona

Volfsburg je u petak pobedom nad Ajntrahtom iz Frankfurta otvorio 11. kolo Buneslige (2:1). Pred nama je nekoliko zanimljivih duela, a najveću pažnju privlači gostovanje minhenskog Bajerna u prestonici protiv Union Berlina (18.30).

Robert Levandovski se odmorio, nije ga bilo u timu u šestom kolu Lige šampiona protiv moskovske Lokomotive i spreman je da nastavi seriju pogodaka, već ih je upisao 12 ove sezone. Hansi Flik će verovatno odmoriti Alfonsa Dejvisa, Kanađanin se oporavio od povrede, pa se našao i u startnoj postavi protiv Moskovljana, ali jasno je i nemačkom stručnjaku da nije pametno forsirati ga i rizikovati novu pauzu, hitronogi levi bek se pokazao kao jako bitan šraf bavarske mašinerije. U veznom redu nedostaje opcija, pa će tandem u srcu tima činiti Gorecka i Mark Roka, Španac dobija sve više prilika i ovo će mu biti lepa prilika da učvrsti mesto u ekipi na neko vreme.

Izabrane vesti

Sa druge strane, Union Berlin najtežeg protivnika u nemačkoj dočekuje bez najboljeg igrača, Maks Kruse je van stroja zbog povrede i neće se vraćati u stroj do kraja kalendarske godine. Koliko je bivši igrač Verdera i Fenerbahčea bitan za sastav iz prestonice govori i činjenica da je učestvovao u polovini njihovih golova ove sezone (šest golova i pet asistencija). Odmeniće ga Šeraldo Beker, dok će povređenog vezistu Roberta Andriča zameniti Sebastijan Grisbek.

Promo kvota u Mozzartu na pobedu Bajerna u Berlinu protiv Uniona - čak 1,43. Probajte negde da nađete veću.

Bajern je poslednji put na kolenima bio 27. septembra (poraz od Hofenhajma, 1:4), savladali su sastav iz Berlina u oba navrata minule sezone, a pritom Union dočekuje aktuelnog prvaka Evrope i Nemačke bez najboljeg igrača i nakon poraza u gradskom derbiju od Herte. Jasno je zašto bi sve osim pobede Bavaraca predstavljalo veliko iznenađenje.

Borusija Dortmund u 11. kolu dočekuje ekipu Štutgarta (15.30), ponovo Lusijen Favr neće moći da računa na Erlinga Holanda i Tomu Menijea. Dobra vest je da se na gol vraća Roman Burki, dok bi ulogu u duelu sa Švabama mogao da ima i 16-godišnji Jusufa Mukoko, najmlađi igrač u istoriji Bundeslige, a odnedavno i Lige šampiona. Branta treba očekivati na poziciji najisturenijeg, dok bi najbliži u postavci mogao da mu bude kapiten Marko Rojs. Popularni Milioneri su doživeli pet poraza na sedam mečeva pred praznim tribinama Vestfalena, pre pandemije su pod vođstvom švajcarskog stručnjaka doživeli tek jedan poraz od kuće. Koliko će im Holand nedostajati (10 golova) govori i činjenica da je drugi najbolji strelac ekipe u tekućoj sezoni Mats Humels sa tri postignuta pogotka na 15 nastupa.

Sa druge strane, Štutgart ne zna za poraz na strani ove sezone (tri pobede i dva remija), samo Bajern (11) i Bajer Leverkuzen (14) su sakupili više bodova na gostovanjima. Trener Mataraco ne može da računa na suspendovanog Gonzala Kastra, dok je Kongoanac Silas Vamangituka postao najbolji strelac ekipe od povrede Nikolasa Gonzalesa sa pet postignith golova.

Dortmundu je pobeda kod kuće potrebna za samopouzdanje, ali Štutgart će se bez sumnje potruditi da im ozbiljno oteža posao.

Red Bul Lajpcig u 12. kolo ulazi osokoljen pobedom nad Mančester Junajtedom u šestom kolu Lige šampiona, kojom je obezbeđen i prolaz u nokaut fazu elitnog takmičenja. Sada dočekuju Verder Bremen (15.30) i nadaju se petom vezanom meču bez poraza u svim takmičenjima, svakako i drugoj vezanoj pobedi.

Dajo Upamekano je zbog suspenzije sa tribina posmatrao duel sa Junajtedom u Ligi šampiona, sada se vraća u startnih 11, dok u prvoj postavi treba očekivati i Jusufa Poulsena. Problem za Julijana Nagelsmana je povreda koju je na treningu doživeo Kristofer Nkunku i njegov nastup je pod znakom pitanja. Sa druge strane je Verder, koji od sedmog oktobra nije slavio i poraz u Lajpcigu bio bi im treći u nizu. Ekipa koja je prošle godine na jedvite jade izbegla eliminaciju iz elitnog ranga na teško gostovanje ide bez najboljih ofanzivaca, van stroja su Milot Rašica, Niklas Fulkrug i Dejvi Selke. Dobra vest za mladog trenera Konfeldta je povratak veznih igrača Kevina Monvalda i Žan-Manuel Mboma.

Red Bul Arena je neosvojiva tvrđava ove sezone, Lajpcig je jedini tim koji je ostvario maksimalan učinak kod kuće, teško da će se to promeniti i nakon 12. kola.

Jedan od interesantnijih duela tekućeg kola svakako se igra i na Baj Areni, sve bolji Bajer Leverkuzen dočekuje Hofenhajm (nedelja, 18.00). Farmeceuti su vezali devet mečeva bez poraza, slavili su na tri poslednja duela i zaista su u odličnoj formi i pored problema koje imaju sa povredama. Hofenhajm je sa druge strane takođe popravio formu, dobre igre iz Lige Evrope preneli su i na domaći šampionat, vezali su šest mečeva bez poraza, u Leverkuzen stižu nakon pobeda protiv Augsburga u minulom kolu Bundeslige (3:1) i ubedljivih 4:1 protiv Genta na evrosceni.

Piter Boš ne može da računa na Čarlsa Aranguiza i Svena Bendera, nastup Kerema Demirbaja je takođe pod znakom pitanja, dok je van stroja i najbolji strelac Lukas Alario (7). Lion Bejli je u paklenoj formi, što je potvrdio i sa dva gola protiv praške Slavije u Ligi Evrope. Sebastijan Henes je sa druge strane odmorio Rajana Sesenjona, Djadija Samasekua i najboljeg strelca Andreja Kramarića.

Hofenhajm je vezao četiri meča bez poraza u duelima sa Bajerom, pa je jasno da Aspirindžijama neće biti lako da dođu i do 10. vezanog meča bez poraza.

Borusija Menhengladbah je tokom sedmice doživela poraz od madridskog Reala u Ligi šampiona, ali su ipak slavili jer su zahvaljujući remiju bez golova između Šahtjora i Intera obezbedili plasman u nokaut fazu elitnog takmičenja. Sada u 12. kolu Bundeslige dočekuju berlinsku Hertu (15.30), pa se nadaju prekidu serije od tri meča bez trijumfa.

Trener Marko Roze se uzda u proverene napadačke snage, kapitena i najboljeg strelca Larsa Štindla (4), sve boljeg Markusa Tirama i Alesana Pleu, dobra vest je da će i Denis Zakarija najverovatnije biti spreman da zaigra od prvog minuta. Jonas Hofman i Rami Bensebaini su i dalje van stroja. Herta sa druge strane igra nešto bolje u poslednje vreme, osokoljeni pobedom u gradskom derbiju odlaze na Borusija Park. Kšištof Pjontek će se naći u špicu napada, dok će ekipi definitivno nedostajati suspendovani Markus Kunja.

Jasno, Gladbah je favorit, ali ne treba otpisati ni Hertu, očekuje nas još jedan zanimljiv duel.

BUNDESLIGA – 11. KOLO

Petak

Volfzburg – Ajntraht 2:1 (0:0)

/Veghorst 76, 88 - Dost 62p/

Subota

15.30: (1,60) Dortmund (4,00) Štutgart (5,60)

15.30: (1,92) Frajburg (3,50) Bilefeld (4,10)

15.30: (2,00) Menhengladbah (3,45) Herta (3,80)

15.30: (2,65) Majnc (3,25) Keln (2,70)

15.30: (1,40) RB Lajpcig (4,80) Verder (7,75)

18.30: (8,00) Union Berlin (5,30) Bajern (1,35)

Nedelja

15.30: (2,00) Augzburg (3,45) Šalke (3,80)

18.00: (1,88) Leverkuzen (3,70) Hofenhajm (4,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaHansi FlikJulijan NagelsmanLusijan FavrMaks KruzeErling HalandRobert Levandovski

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara