©Reuters
©Reuters

Barsa demonstrirala strašan napadački potencijal i "petardom" poželela dobrodošlicu Antverpenu u LŠ (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.09.23. | 23:02

Porto furionzom igrom u prvom poluvremenu upisao vrlo bitnu pobedu protiv Šahtjora...

Barselona prva, Porto, Šahtjor i Antverpena neka se poređaju kako im volja. Takav epilog u Grupi H prognozirali su svi oni koji su ispratili žreb za grupnu fazu Lige šampiona u Monaku poslednjeg dana avgusta. I ako se po jutru dan poznaje tako će i biti, jer katalonski klub je već u prvom kolu pokazao da kvalitetom odskače od ostalih rivala.

Od Antverpena bez ikakve sumnje, i to za nekoliko nivoa, što je uostalom pokazao na startu grupne faze na svom Montžujku. Nepunih šest decenija čekao je Antverpen na novo učešće u elitnom evropskom takmičenju, ali ga se neće po lepom sećati. Ekipa Ćavija Ernandeza napunila mu je mrežu do vrha - 5:0 (3:0)

Izabrane vesti

Sezona je još "mlada", ali prvi utisak je da katalonski klub ima strašan napadački potencijal. Mogao je to večeras da oseti na svojoj koži belgijski šampion. Bilo je trenutaka na startu sezone kada se činilo da Ćavi nema dovoljno opcija u ofanzivnoj liniji, međutim, sve se promenilo dolaskom Žoaa Feliksa. Omaleni Portugalac doneo je novu dimenziju napadu katalonskog tima i odlično se uklopio od samog starta. Prvi start za vikend protiv Betisa obeležio je premijernim golom u dresu Blaugrane, večeras postigao još dva i pride jedan namestio, trasiravši tako put prvaku Španije ka ubedljivoj pobedi.

Ono što će bez ikakve sumnje izmamiti osmeh na Ćavijevo lice jeste da Feliks nije jedini ofanzivac koji igra u odličnoj formi. Robert Levandovski je takođe pogodio, produživši niz mečeva u svim takmiečnjima na kojima je učestvovao kod postizanja gola na pet, a lični pečat sa dve asistencije ostavio je i Rafinja.

Da ih čeka duga noć fudbalerima Antverpena je nagovestio Feliks već u 11. minutu. Odlično se otvorio posle kratke kombinacije Ilkaja Gundogana i Roberta Levandovskog, dobio loptu na ivici šesnaesterca i lukavim udarcem pogodio bliži ugao. Već u 19. minutu bilo je 2:0. Ovog puta Feliks u ulozi asistenta. Sa identične pozicije odakle je prethodno pogodio, pozajmljeni fudbaler madridskog Atletika je poslao loptu na drugu stativu odakle ju je Levandovski ubacio u mrežu, postavši tako najstariji strelac Barse u Lige šampione. Tri minuta kasnije golman gostiju Žan Butez morao je treći put da vadi loptu iz mreže, s tim da ga je matirao njegov saigrač. Nenamerno razume se, jer lopta je posle centaršuta Rafinje pogodila Žena Bataja i prevarila francuskog čuvara mreže.

Do kraja poluvremena Barsa je podigla ručnu, ali ju je po povratku sa pauze još jednom spustila i dodala gas. Gavi se desetak minuta po početku drugog dela upisao u strelce na dodavanje Levandovskog, a sredinom nastavka Feliks je još jednim pogotkom pečatirao trijumf domaćeg tima na isti. Rafinja ga je pronašao na daljoj stativi, kao što je on Levandovskog sredinom prvog poluvremena.

U drugom meču grupe Porto je upisao važan trijumf na gostovanju Šahtjoru - 3:1 (3:1). U utakmici dva tima koji su na teren istrčali spuštenog garda izabranici Serža Konseisaa uspeli su rivalu da zadaju više udaraca i napravio krupan korak ka prolasku u nokaut fazu.

U ulozi boksera na neutralnom terenu u Hamburgu najbolje se snašao Brazilac Galeno, koji je učestvovao u postizanju sva tri gola portugalske ekipe. Prva dva je postigao, treći namestio Mehdiju Taremiju.

Galeno je prvi put pogodio već u osmom minutu kada je natrčao na odbitak i sa pet metara pogodio nebranjenu mrežu. Samo pet minuta bilo je potrebno ukrajinskom timu da uzvrati. Kelvin Kelsi je glavom odlično trznuo sa sedam metara. No, još brže nego što su se vratili u život, fudbaleri Šahtjora ponovo su kapitulirali. Opet je strelac, samo dva minuta po izjednačujućem golu, bio Galeno. Presekao je poprečnu loptu Ukrajinaca u poslednjoj liniji i surovo ih kaznio drugim golom na meču.

Savršenu partiju Brazilac je krunisao na isteku pola sata igre kada je posle prodora na levom boku kao na tacni poslužio Mehdija Taremija.

Iako su imali više od sat vremena na raspolaganju, izabranici Patrika van Levena nisu uspeli da ugroze trijumf Zmajeva.

GRUPA H

BARSELONA - ANTVERPEN 5:0

/Žoao Feliks 11, 66, Levandovski19, Bataj ag 22, Gavi 54/

Stadion: Olimpijski Luis Kompanis

Sudija: Radu Petresku (Rumunija)

Žuti kartoni: Gavi (Barselona)

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen - Kanselo (od 76. Roberto), Kunde, Kristensen, Balde- Gundogan, De Jong (od 58. Romeu), Gavi (od 58. Fermin Lopes) - Rafinja (od 68. Tores), Levandovski, Žoao Feliks (od 68. Jamal)

ANTVERPEN (4-2-3-1): Bute - Vijndal, Kulibali, Aldervejreld, Bataj (od 73. Kerk) - Vermeren, Keita - Balikviša (od 60. De Let) , Ekelenkamp (od 60. Jusuf) , Muja (od 83. Valensija) - Jansen (od 60. Ilenihena)

------------------------------------------

ŠAHTJOR - PORTO, 1:3

/Kelsi 13 - Galeno 8, 15, Taremi 29/

Stadion: Folksparkstadion

Sudija: Davide Masa (Italija)

Žuti kartoni: Stepanenko, Sikan (Šahtjor), Karmo, Žoao Mario (Porto)

ŠAHTJOR (4-1-4-1): Riznik - Konoplija (od 76.Gočoleišvili), Lemkin (od 65. Azarov), Rakicki, Miroši - Stepanenko (od 65. Bondarenko) - Zubkov, Nazarina, Sudakov, Sikan (od 81. Eginaldo) - Kelsi (od 65. Kaščuk)

PORTO (4-3-3): Dijogo Košta - Sanusi (od 46. Vendel), David Karmo, Pepe, Žoao Mario (Sančes od 73.) - Eustakio, Varela, Andre Franko (od 82. Boržes) - Galeno (od 90+1 Konseisao), Taremi, Haime (od 73.Niko Gonzales)



tagovi

Liga šampionaBarselonaPortoAntverpen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara