(@Reuters)
(@Reuters)

Brazilci ogorčeni zbog suđenja: Više nećemo igrati prijateljske utakmice bez VAR-a

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.03.24. | 09:44

FIFA će i zvanično biti obaveštena o tom zahtevu

Prijateljsku, ali pod navodnicima, utakmicu odigrali su u utorak uveče reprezentativci Španije i Brazila. Meč u Madridu doneo nam je goleadu (3:3), ali i ogromnu tenziju među igračima dve selekcije, poznate po svom temperamentu i kao ne baš druželjubive prema rivalu bilo da se radi o takmičarskoj ili pripremnoj utakmici. Bilo je rasprava, odgurivanja, oštrih startova, ali i spornih odluka sudije Antonija Nobrea iz Portugalije, koji je u značajnoj meri doprineo da se strasti rasplamsaju na terenu Santjago Bernabeua.

Čak tri penala dosuđena su sinoć, poslednji u dubokoj nadoknadi iz kog je Brazil izjednačio na 3:3, ali je taj bio i najmanje diskutabilan. Mnogo više povoda za polemiku daju odluke portugalskog sudije da svira kaznene udarce u 12. i 87. minutu, koje je Rodri pretvorio u pogotke za 1:0 i 3:2. U prvoj situaciji očigledno je da je mladi Lamin Jamal iscenirao prekršaj, a veliko je pitanje i da li je duel Beralda i Karvahala zaista bio prekšraj brazilskog štopera.

Izabrane vesti

Besan zbog svega što se događalo u Madridu, predsednik Fudbalskog saveza Brazila, Ednaldo Rodrigez, najavio je da će zvanično obavestiti FIFA da reprezentacija petostrukih svetskih prvaka više neće igrati prijateljske utakmice u kojima nema video-tehnologije kao ispomoć sudijama.

"CBF će obavestiti FIFA da je ne samo na zvaničnim utakmicama brazilskog tima, veća i u prijateljskim mečevima, obavezno korišćenje VAR. Fudbal je mnogo napredovao u Evropi i ovakve stvari su nedopustive u tako važnoj utakmici", smatra prvi čovek brazilskog fudbala.

Jasno je, ipak, da ne može Rodrigez sam da traži tako veliku odluku.

"Sve je do konfederacije, u ovom slučaju UEFA, koja mora da bude zahtevnija. VAR je uveden da bi se koristio. U Brazilu koristimo video-tehnologiju u A, B, C i D ligama, u ženskom fudbalu, u mlađim kategorijama... Brazil je zemlja koja najviše koristi VAR na svetu".

Sa selektorom se slažu i igrači. Savio koji nastupa u Đironi takođe se čudi zašto u duelu ovako jakih selekcija nije korišćen VAR.

"Čudno je, baš čudno. Ne znam da li sam ikada igrao utakmicu u kojoj nije bio VAR. A šta tek reći o penalima... Ne smem da pričam o tome", izjavio je 19-godišnjak koji je pre dolaska u Primeru igrao za Atletiko Mineiro i PSV, iako je zvanično igrač Troe koja ga je pre dve godine dovela iz Brazila za 6.500.000 evra.

I Fulamov Andreas Pereira smatra da su sudije pomogle Špancima.

"Da je korišćen VAR ni jedan od njihova dva penala ne bi bio dosuđen. U ovakvim utakmicama mora da bude video-tehnologija. Sudije su ionako navikle na to, tako da im je bez VAR-a teže da sude", smatra Pereira.


tagovi

BrazilFudbalska reprezentacija BrazilaUEFAVideo tehnologija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara