Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Da li su menadžeri rak rana modernog fudbala?

Vreme čitanja: 8min | čet. 18.11.21. | 13:38

Mino Rajola na udaru italijanske štampe

 (Od dopisnika MOZZART Sporta)

Mino Rajola i njegove kolege su u centru pažnje ovih dana. Italo-holandski menadžer je završio u vrtlogu medijskog ciklona po nekoliko osnova: objavio je neku vrstu rata protiv FIFA i njenog predsendika Đanija Infantina; deo uticajnih medija ga je optužio za krizu u kojoj se našao Điđo Donaruma; napustio ga je Federiko Bernardeski, igrač Juvea je izabrao svog imenjaka Pastorela da se brine o njegovoj karijeri; Milan ne želi više da razgovara sa njim da bi na kraju Rajola zagolicao maštu navijača Juvea izjavom o Polu Pogbi.

Izabrane vesti

Rajola je na sastanku Udruženja italijanskih fudbalskih menadžera, čiji je počasni predsednik, opalio žestoko po krovnoj fudabalskoj organizaciji optužujući je da nikada ništa pametno nije čuo od FIFA, da FIFA donosi sramne odluke i da niko ko je inteligentan ne može da radi za Infantina.

Šta je tako snažno iziritiralo moćnog fudbalskog mešetara? Odgovor je jednostavan, najava da bi FIFA uz pomoć EU mogla da uvede ograničenja za provizije koju uzimaju menadžeri od transfera fudbalera kao i novac koji dobijaju za posredovanje u prodaji igrača.

U 2019. godini od prodaje igrača koja je okrenula sedam milijardi evra u celom svetu, mendžerima je pripalo čak 700.000.000 To već dovoljno objašnjava zašto su se moćni fudbalski agenti uzjogunili i pripremili za rat sa FIFA.

I dok Rajola napada Infantina i FIFA, uticajni mediji u Italiji okrivljuju italo-holandskog menadžera za veliku krizu u koju je zapao Điđo Donaruma. Najbolji igrač Evropskog prvenstva je u samo par meseci završio na klupi PSŽ-a, izgubio je samopouzdanje koje je imao u Milanu i to se osetilo i na reprezentativnim utakmicama.

Sa naknadnom pameću, imajući u vidu platu koju je Milan nudio Donarumi i ono što je dobio od PSŽ, kao i tretman koji je je imao u lombardijskoj prestonici i Parizu, jasno je da je od celog posla profitirao samo Rajola. Điđo je priznao tokom boravka u reprezentaciji da mu veoma smeta i da ga dekoncentriše konkurencija sa Kejlorom Navasom u PSŽ-u.

Mino Rajola (©AFP)Mino Rajola (©AFP)

Rajola nastavlja da vrti ploču da će se Donaruma nametnuti kao prvi golman PSŽ-a, ali realnost u svlačionici instant tima šeika Nasera al Kelaifija je sasvim drugačija. Navas je i u očima trenera Maurisija Poketina i saigrača prvi golman PSŽ-a.

Sve to je otvorilo diskusiju na temu koliko menadžeri jureći halapljivo milione evra, kao da nemaju stotine miliona na računima u poreskim rajevima širom planete, ugrožavaju karijere svojih klijenata. Fudbal jeste veliki biznis, ali ostaje sport, i novac ne može da popuni sve rupe, kako u glavi tako i u karijeri.

Andrej Ševčenko ove nedelje debituje na klupi protiv Žozea Murinja i pitanje je da li bi danas ponovio grešku kao 2006. godine kada je kao jedan od najboljih igrača sveta otišao u Čelsi i bukvalno nestao sa glavne fudbalske pozornice. Umesto da završi trijumfalno karijeru, Ševčenko je napunio bankovne račune i zamenio zeleni tepih Stamford Bridža i drugih premijerligaških stadiona, terenima za golf po Britaniji.

ITALIJANI PLANIRAJU DA ISKORISTE KOMPARATIVNU PREDNOST ZA PLEJ-OF

Učešće na Svetskom prvenstvu je toliko važno za FS Italije i sve komponente fudbalskog sveta južno od Alpa da je još jedan izostanak sa Mundijala viđen kao totalna nacionalna katastrofa. Italijanske kolege su izračunale da bi direktan gubitak samo za FS Italije iznosio blizu 100.000.000 evra, dok bi indirektno fudbalska industrija izgubila nekoliko stotina miliona evra.

Zbog prethodno pomenutog, predsednik FS Italije Gabrijele Gravina i predsednike Zajednice prvoligaša Paolo dal Pino posle početnog skeptičnog stava o promeni rasporeda utakmica, promenili su ploču i sada rade na pronalaženju rešenja kako da odlože kolo u Seriji A predviđeno za 20. mart.

Italijani su shvatili da oni jedini imaju komparativnu prednost u odnosu na ostale takmace u borbi za plasman na Mundijal kroz plej-of. Budući da svi igrači Italije igraju u Seriji A, sa izuzetkom Donarume koji je golman, Žoržinja, Marka Veratija i Emersona, jasno je da bi Azuri bili u prednosti nad svim ostalim selekcijama čiji najbolji fudbaleri nose dresove timova u inostranim šampionatima. Odnosno, selektor Roberto Mančini bi mogao da dobije od sedam do deset dana da pripremi mečeve u plej-ofu, u zavisnosti da li će timovi Serije A igrati mečeve evropskih kup takmičenja od 15. do 17 . marta.

LACIO BEZ IMOBILEA, JUVE ČEKA DIBALU

Oprez je na kraju pobedio. Čiro Imobile, Mauricio Sari i medicinsko osoblje su saglasni da kapiten Lacija ne treba da igra protiv Juventusa. Drugim rečima, rizik je preveliki. Bolje je propustiti utakmicu sa Juventusom nego staviti na kocku sve mečeve do kraja godine, počev od duela sa Napolijem na “Maradoni”.

Imobile će u svakom slačaju biti akter subotnjeg popodneva na Olimpijskom stadionu, pošto će ga klub nagaraditi za oboreni rekord Silvija Piole. Današnji navijači Lacija su privilegovani jer mogu da bodre sa tribina najefikasnijeg strelca u istoriji kluba sa 161 golom.

Pored Imobilea, Mauricio Sari neće moći da računa na Adama Marušića, a i Patrik je pod znakom pitanja jer je juče imao stomačne probleme. Dobre vesti su da se Lacari vraća u igrački pogon, a da povreda Pedra, zarađena na jučerašnjem treningu, nije toliko strašna da ne bi mogao da istrči na teren u subotu veče.

U svakom slučaju,čak i da Pedro ne bude u stanju da igra, Vedat Murići će ostati na klupi. Sarijeva druga alternativa za Imobilea je Felipe Anderson u ulozi lažne devetke, dok bi na bokovima igrali Zakanji i mladi Raul Moro.

U Torinu su u iščekivanju rezultata pregleda Paula Dibale. Argentinac, kao i Imobile, ima problema sa listom zbog koga je preskočio nastupe u nacionalnoj selekciji. Odsustvo Dibale bi bio veliki problem za Masimilijana Alegrija jer je Hoja bio jedini igrač koji je unosio fantaziju i nepredvidivost igri Juventusa. U tim Bjankonera se vraća i Mojze Kin koji će biti validna alternativa za Alvara Moratu, dok su i dalje van stroja Đorđo Kjelini, Federiko Bernardeski i Matija de Šiljo.

Maks Alegri je ispucao sve kredite i više nema pravo na grešku. U Kontinasi ne žele ni da pomisle da bi već u subotu veče mogli da se nađu na sedam bodova udaljenosti od Atalante na četvrtom mestu koja igra u subotu popodne protiv Specije u Bergamu.

MURINJO IZABRAO ZANIOLA DA ZAMENI PELEGRINIJA

Nova žrtva Murinjove čistke u timu Đalorosih je Henrih Mhitarjan. Jermen je proveo ceo meč na klupi protiv Venecije i po svoj prilici, uprkos sve izvesnijem odsustvu Lorenca Pelegrinija zbog povrede, bivši igrač Mančester Junajteda i Arsenala će ponovo grejati mesto među rezervama na Marasiju. Odnosi između igrača i portugalskog trenera su zahledneli do te mere da bi već u januaru Mhitarjan mogao da završi na transfer listi.

Nikolo Zaniolo je predodređen da igra u ulozi ofanzivnog pleja protiv Đenove jer Murinjo ima nameru da nastavi sa primenom formacijske postavke 3-4-1-2 koju je lansirao protiv Venecije.

Ta Murinjova odluka izaziva dosta polemika jer je Roma krcata ofanzivnim krilima koji se u pomenutoj formaciji nalaze kao ribe na suvom. Praktično jedini koji može da pokrije ceo bok i da bude upotrebljiv je Stefan El Šaravi. Postavlja se pitanje i gde će Murinjo smestiti Zaniola kada se Pelegrini oporavi. Da li će završiti na klupi kao alternativa za Pelegrinija, ili će biti transformisan u drugog špica, budući da Šomurodov ima sve neophodne karakteristike za idealnog partnera Tamija Abrahama u špicu.

Oči navijača Rome biće uprte i u Ruija Patrisija. Portugalski čuvar mreže je, dosada, bio najbolje i najisplativije pojačanje Rome prethodnog leta. U ovoj sezoni je već šest puta sačuvao mrežu svog tima, ali se mnogi pitaju kakva će biti rekacija Patrisija posle teškog udarca protiv Srbije u kvalifikacijama za Mundijal. Čuver mreže Rome je prilično doprineo porazu svoje selekcije jer ni udarac Aleksandra Mitrovića, a pogotovo Dušana Tadića nisu bili neodbranjivi.

DRONGOVSKI VRATIO MALI OSMEH FJORENTINI

U seriji nepovoljnih vesti za Ljubičaste u prethodnim danima stigla je i jedna pozitivna: Bartolomej Drongovski se vraća na gol posle mesec i po dana pauze zbog povrede.

Trener Fjorentine Vinčenco Italijano mora da promeni tendenciju koja je veoma negativna u sudarima sa velikim timovima u Seriji A. Toskanski klub je u šest prethodnih okršaja zabeležio pet poraza i samo jednu pobedu, protiv Atalante u Bergamu. Meč protiv Milana, uprkos odsustvu centralnih bekova startera u timu (Milenković, Kvarta i Nastasić), velika je šansa za Fjorentinu da potvrdi ambicije u ovoj sezoni.

Ljubičasti kubure sa odbranom, ali zato na sredini terena i u špicu napada imjau kvalitet da pariraju Rosonerima.

Stefano Pioli ima nekoliko slatkih muka. Prva se odnosi na špic napada gde treba da odluči da li da igra na kartu Žirua ili Ibrahimovića, mada ne treba isključiti i veliko iznenađenje Ante Rebić od prvog minuta u ulozio klasičnog centarfora. Hrvatski internacionalac je proveo cele dve nedelje u Milanelu sa Piolijem i ubedio je trenera da je u top formi za okršaj sa Fjorentinom tako da se veruje da će on sigurno igrati, ali se ne zna u kojoj ulozi.

BROZOVIĆ OTVORIO VRATA ZA PRODUŽENJE UGOVORA

Vratio se optimizam u “Apijano Đentileu” da bi sapunica oko produžetka ugovora Marcela Brozovića mogla da se završi sa srećnim krajem. Priča se da bi u sledeće dve nedelje mogli da budu ispeglani poslednji detalji oko ugovora koji bi trebalo da obezbedi Brozoviću platu od 5.500.000 evra. U svakom slučaju to je granica koju Inter neće prelaziti. Generalni direktor Bepe Marota je stavio do znanja Brozovićevom ocu da Nerazuri neće učestvovati na licitacijama i da se može pregovarati u okvirima koje je postavio italijanski klub. Inter je dao i rok od početka decembra za zaključivanje pregovora o produžetku ugovora. Ako ne bude pronađeno zeleno svetlo, klub će se već od januara baciti u potragu za adekvatnom zamenom za Brozovića.

Paralelno, Marota i Pjero Auzilio se kreću u pravcu prodaje Stefana De Fraja sledećeg leta pošto bi njegov transfer doneo totalnu tzv. plusvalencu jer je došao iz Lacija bez evra obeštećenja. Potpuno drugačija priča je sa Milanom Škrinjarom koga Nerazuri žele da zadrže. Za Slovaka je pripremljen ugovor sličan onom koji je potpisan sa Nikolom Barelom. Dakle, odmah plata od 4.500.000 sa perspektivom povećanja iz godine u godinu. Pregovori bi trebalo da se zaključe početkom 2022. godine.


tagovi

Buongiorno ItaliaMino Rajola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara