Detalj ispred San Sira (©reuters)
Detalj ispred San Sira (©reuters)

Buongiorno Italia: Sve duži red za Sergeja, Roma bi još jednog Srbina, šta će biti s Milanovim pozajmicama?

Vreme čitanja: 6min | pon. 28.03.22. | 13:24

Pregled današnje italijanske sportske štampe...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Fudbalski savez Italije i Roberto Mančini žele da preokrenu ukorenjeni narativ na Čizmi koji je najbolje opisao Đuzepe Tomazo di Lampeduza u svom "Gepardu": "Promenimo sve kako bi sve ostalo isto". Ovoga puta čelnici Kalča i Mančo ne žele da promene ništa kako bi sve bilo promenjeno. Za razliku od svojih prethodnika, Marčela Lipija, Čezara Prandelija, Đan Pjera Venture, koji su podneli ostavke posle debakla, predsednik Gabrijele Gravina i selektor Mančini, barem po pisanju italijanske štampe, imaju nameru da ostanu na svojim pozicijama i da otvore novi ciklus Azura.

Izabrane vesti

Od Mančinija se očekuje da napravi rez kao njegov prethodnik na klupi Azura Fulvio Bernardini, pre gotovo 50 godina, kada se zahvalio legendama kao što su Điđi Riva i Đani Rivera. U novoj Italiji koja se rađa ne bi trebalo da bude Kjelinija, Imobilea, Insinjea, Florencija, Žoržinja… Pozicija Bonučija i pored toga što ima 35 godina je otvorena jer među dešnjacima centralnim defanzivcima alternative su prilično varljive uključujući Đanluku Mančinija i Luiza Felipea.

Utorak, 20.45: (3,80) Turska (3,45) Italija (2,00)

Nova reprezentacija bi trebalo da nikne oko Marka Veratija i serije igrača između 20 i 25 godina: od Donarume i Bastonija u odbrani preko Barele, Tonalija, Lokatelija, Pelegrinija na sredini terena do Skamake, Zaniola i Kjeze u napadu.

Italija će, ako Skamaka ne napravi kvalitativni skok, imati velike probleme u špicu. Dovoljno je pogledati spisak italijanskih napadača da se shvati oseka centarfora koja pogađa Kalčo već duže vreme. Mančini je u prethodne četiri godine pozivao pod nacionalnu zastavu: Balotelija, Belotija, Kaputa, Imobilea, Kena, Lazanju, Okaku, Pavoletija, Pelegrija, Raspadorija, Skamaku, Kvaljarelu, Zazu, Žoaa Pedra. Mančo ili njegov naslednik može da se teši izborom krilnih napadača koji je prilično izdašniji od pomentuog za centarfore.

U FS Italije su 99,9 odsto uvereni da Mančini neće raskinuti ugovor koji ga veže za Azure do 2026. godine. Definitivan odgovor bi mogli da dobijemo danas na konferenciji za novinare pred meč sa Turskom. Osim signala iz okruženja Mančinija, optimizam budi činjenica da bivši as Sampdorije i Lacija pripada ljudima koji ne napuštaju brod usred oluje i ne voli da napušta radna mesta kao gubitnik.

Đorđo Kjelini je već stavio do znanja da bi želeo da se oprosti od reprezentacije na meču sa Argentinom u čast Maradone po završetku prvenstva. Pošto Italija neće nastupiti na Mundijalu Kjelini je zaintrigiran ponudama da završi karijeru u američkoj MLS.

Na Čira Imobilea se vrši medijski pritisak da se sam oprosti od reprezentativnog dresa. U ambijentu Lacija žele da ga sačuvaju što duže na visokom nivou i bez obaveze odazivanja na pozive reprezentacije klupska karijera Imobilea bi se produžila. Na drugoj strani, posle više od 50 utakmica Imobilea u dresu Azura na kojima je postigao tek 15 golova od kojih nijedan nije bio zaista bitan, mnogi smatraju da treba zatvoriti Čirovo poglavlje u A selekciji.

JUVE IZBACIO ŽMIGAVAC

Maks Alegri (©Reuters)Maks Alegri (©Reuters)

Juventus je u prethodnih 11 kola nadoknadio 11 bodova zaostatka u odnosu na Inter i nalazi se na korak od preticanja ljutog rivala na tabeli. Dugačkoj pozitivnoj seriji u šampionatu Maksa Alegrija, traje od novembra, nedostaje jedan važan detalj: pobeda protiv velikog tima koji se nalazi ili je bio u trci za Ligu šampiona. Bjankoneri u ovoj sezoni nisu uspeli da pobede ni Milan, ni Napoli, ni Inter, a ni Atalantu.

U novoj 2022. godini Bjankoneri su osvojili najviše bodova u Seriji A, dok Inter još uvek nije osetio slast pobede na gostujućim terenima u Italiji u novoj godini. Maks Alegri može da odahne jer će na raspolaganju imati sigurno Dušana Vlahovića i moći će da bira između Morate i Dibale koga da stavi u napad pored srpskog asa.

Dobre vesti su stigle i za Simonea Inzagija. Lautaro Martinez je negativan na Kovid-19 i već trenira u Apijano Đentileu, a lebdi i optimizam da će Stefaj De Fraj i Lautaro Martinez biti spremni za nedeljni okršaj.

Tutosport je danas objavio i listu od 25 igrača na koje je Juventus bacio oko u sledećem prelaznom roku. Naravno, neće doći svi u Kontinasu ali plan predviđa barem četiri pojačanja: centralnog defanzivca, beka, veznog i napadača. Najviše šansi da se na kraju nađu u redovima Stare dame imaju Rudiger, Emerson Palmijeri, Žoržinjo i Zaniolo.

Na spisku Juvea se nalaze i imena dovjice Srba: Nikole Milenkovića i Sergeja Milinkovića Savića.

MILANOVE POZAJMICE

Braim Dijaz (©Reuters)Braim Dijaz (©Reuters)

Milan ima nekoliko igrača u svojim redovima koji su na pozajmici i par fudbalera koji su pozajmljeni drugim klubovima na određeno vreme. Alesandro Florenci, Tjemue Bakajoko, Braim Dijaz i Žunior Mesijas se nalaze u različitim pozicijama. Paolo Maldini i Riki Masara žele da otkupe Florencija od Rome. Četiri i po miliona je već spremljeno. Oko Mesijasa postoje određene sumnje, da bi definitivno postao igrač Rosonera potrebno je platiti Krotoneu 5.400.000 evra. Bakajoko i Braim Dijaz imaju dvogodišnje pozajmice. Milan bi da se oslobodi Bakajoka, dok Dijaz uživa poverenje i podršku i stručnog štaba i uprave.

Na drugoj strani Milan će na raspolaganju sledećeg leta imati Jasina Adlija, Jensa Petara Haugea, Tomaza Pobegu i Matiju Kaldaru. Adli je u prethodnoj godini sazrevao u Bordou i nema sumnji da će dobiti šansu u Milanu, za Hauga je sve otvoreno. Hauge će postati automatski igrač Ajntrahta jer je njegov otkup vezan za opstanak tima iz Frankfurta u Bundesligi. Pobega bi mogao da bude važan džoker da se stigne do Bremera koji uživa veliko poštovanje Piolija i Maldinija. Kaldara igra veoma dobru sezonu u Veneciji i nekadašnji defanzivac Atalante bi mogao da bude od koristi Milanu imajući u vidu da će Romanjoli napustiti klub u junu.

JUVE, JUNAJTED I PSŽ U REDU ZA MILINKOVIĆA

Sergej Milinković Savić (©Reuters)Sergej Milinković Savić (©Reuters)

Ne postoje šanse da Sergej Milinković Savić produži ugovor sa Lacijom koji ističe 2024. godine. U prevodu, to znači da je sledeći prelazni rok poslednja ili pretposlednja šansa za Lacio da uzme veliki novac za srpskog asa i da ga reinvestira u rekonstrukciju tima.

Pred predsednikom Lotitom je velika dilema: da li da proda Milinkovića ovog leta ili da se kocka kladeći se na odličan Mundijal Sergeja koji bi sledećeg januara značajno podigao cenu?

Nepovoljna okolnost za gazdu Lacija je što riskira da za dve godine ostane bez evra obeštećenja. Milinkoviću, ako ostane i ovog leta u Laciju, neće ići u prilog da napusti klub sledeće godine jer će mu se kudikamo više isplatiti da najvažniji ugovor karijere, kada bude imao 29 godina, potpiše kao slobodan igrač. Toga su svesni u Formelu i zato, za razliku od prethodnih godina, imaju mnogo konstruktivniji pristup. Rimski klub je spreman da čuje sve ponude, naravno preferira one koje podrazumevaju samo novac bez kontrapartija.

Juventus, primera radi, želi da ubaci u pregovore oko transfera Milinkovića, mladog Rovelu, naravno uz određenu sumu za Lacio. Mančester Junajted i PSŽ ostaju najozbiljniji kandidati. Gazeta delo sport piše da su engleski i francuski klub obnovili interesovanje i kontakte sa Lacijom i da su najozbiljniji kandidati da angažuju najefikasnijeg igrača veznog reda u istoriji Lacija.

Inače, za Sarija su stigle loše vesti od Luiza Felipa. Italo-Brazilac se povredio na treningu reprezentacije i već se vratio u Rim. Koleno mu je oteklo i pod velikim znakom pitanja je za meč sa Sasuolom.

ROMA PONOVO JURI KOSTIĆA

Filip Kostić (©Reuters)Filip Kostić (©Reuters)

Filip Kostić je u vrhu liste želja Žozea Murinja za sledeću sezonu. Portugalac ima nameru da u sledećoj sezoni igra mnogo više preko krila i srpski reprezentativac je idealno rešenje. Cena igrača Ajntrahta iz Frankfurta ne bi trebalo da bude problem za Romu pogotovo ako obezbedi plasman u Ligu Evrope.

Inače u Trigoriji nikad mira. Tek što se smirila polemika oko izjava Šomurodova koji je demantovao, u međuvremenu, da želi da napusti Romu jer nema dovoljno prostora da igra, podigla se prašina oko supruge Žordana Veretua. Naime lepša polovina francuskog igrača nije želela da se odrekne rođendanske zabave i pored toga što je bila pozitivna na Kovid-19. Na žurci je bio, naravno, i Žordan i sada su u Trigoriji u pripravnom stanju jer bi veznjak mogao da bude zaražen i da zarazi svoje klupske drugove.


tagovi

Sergej Milinković SavićFilip KostićBraim DijazTjemue BakajokoMasimilijano AlegriJuventusInterMilanLacioRoma

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara