(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Zaniolova mama optužuje Romu, Alegri protiv navijača Juvea

Vreme čitanja: 7min | pon. 13.02.23. | 13:28

Niko više ni ne sumnja da će Napoli prekinuti dominaciju klubova sa severa

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Mame Nikoloa Zaniola, Frančeska Kosta, preuzela je na sebe odgovornost da predstavi stranu medelje svog sina u turbolentnom razvodu sa Romom. Mama Frančeska je optužila klub da je Nikolo bio ostavljen na cedilu od kluba i da su Đalorosi želeli da ga prodaju junu zbog čega se on osetio isključenim iz projekta stvaranja nove Rome. Talentovani Italijan nije svario ni činjenicu da je Roma produžila ugovore pojedinim fudbalerima Rome, a njemu nije ni ponuđena opcija da nastavi karijeru u Trigoriji.

Izabrane vesti

Kosta je precizirala da njen sin nije izdajnik, da je za Romu igrao sa povređenim ramenom, da nikada nisu rekli jednu ružnu reč o navijačima Đalorosih, naprotiv osećaju zahvalnost prema tifozima Rome, a da su incidetni bili posledica pogrešnog informisanja.

Frančeska je demantovala i da je njen sin namerno pocepao dres Rome objasnivši da je Nikolo napravio gest svojstven velikom broju igrača da rastegnu dres kao izraz frustracije zbog slabije partije ili nepovoljnog rezultata. Sticajem okolnosti majica se pocepala: „Nikolo je samo ljubio dres Rome, a nije mu palo nikada na pamet da ga pocepa“.

U intervjuu za Korijere Kosta je naglasila da je njen sin bio spreman da poptpiše i za manju sumu novca ugovor sa Totenhemom i Milanom, ali da se Roma nije dogovorila sa tim klubovima. Takođe je demantovala da je Zaniolo odbio ponudu Bormuta koji mu je davao pet miliona evra po sezoni.

JUVE POBEĐUJE, ALI NE UBEĐUJE

Još jedna pobeda Juventusa bez primljenog gola (14 u ovoj sezoni) i još jedna polemika, štaviše, nekoliko polemika nakon meča Stare dame sa Fjorentinom.

U srpskom derbiju su kao pobednici izašli Vlahović i Kostić koji su imali nesreću da im VAR poništi gol za ofsajd koji se merio milimetrima, a ne centimetrima: asistencija Filipa i gol Dušana u stilu velikog golgetera. Na drugoj strani su centimetri sprečili Luku Jovića i Aleksu Terzića da spakuju gol za remi. Luka je bio zamalo neprecizan na savršen centaršut Alekse.

Srpski fudableri nisu bili na visini zadatka, očekivalo se više od njih. U italijanskim medijima su ocenjeni sa 5,5 i 6 od Kostića i Vlahovića do Milenkovića i Jovića. Paradoksalno najpozitivnije komentare je dobio Luka Jović koji je odigrao poslednjih tridesetak minuta (uključujući i sudijsku nadoknadu vremena)

Polemike se vode oko ofsajda zbog kojih su poništeni golovi Vlahovića i Kastrovilija. Ofsajd srpskog centarfora je bukvalno nevidljiv, samo visokotehnološki instrumenti su mogli da utvrde da je Vlahović za koji milimetar bio ispred Milenkovića. Ranijeri se, pre nego što je lopta stigli do Kastrovilija, našao nekoliko centimetara u ofsajdu zbog čega je poništen gol. Obe epizode su stigle kao naručene za raspravu koja se vodi oko reforme pravila ofsajda u režiji Arsena Vengera, po nalogu FIFA.

VlahovićVlahović

Druga rasprava je buknula između Maksa Alegrija i dela tifoza Juventusa koji su juče zviždali svojim ljubimcima jer su, za njihov ukus, igrali previše defanzivno u završnici meča. Juve je posle poništenog gola Vlahoviću bukvalno prestao da se interesuje za ofanzvivne akcije i posvetio se isključivo odbrani minimalnog vođstva.

Na kraju je Stara dama uspela da osvoji sva tri boda, ali je ostao utisak da Fjorentina ne bi ništa ukrala da je kojim slučajem iščupala remi. Alegriju se nije svidelo ponašanje tifoza i otvoreno ih je napao tvrdeći da dolaze sa predumišljajem na stadion da bi vređali i protestovali bez obzira na rezultat i igru Juventusa.

Alegri je podsetio da je njegov tim osvojio 44 boda na terenu i da oni koji pričaju da je ovo još jedan neuspešna sezona Juvea imaju „prepunjenu memoriju“ i ne mogu da prime nove informacije koje ih opovrgavaju.

Sastav Juventusa sa tri napadača Di Marija – Vlahović – Kjeza samo je delimično zadovoljio i nije sigurno da će biti ponovoljen eksperiment protiv Nanta, mada Alegri nije u potpunosti isključio tu mogućnost.

NEZAUSTAVLJIVI NAPOLI

Više niko ne sumnja da će posle 22 godine biti srušen dominio velikih klubova sa severa koji su osvajali sva prvenstva od 2001. godine do danas. Poslednji klub, pre Napolija, koji je uspeo da skine skudeto Juventusu, Interu ili Milanu, bila je Roma.

Indikativno je da niko nije bio blizu da pomrsi konce „velikoj trojci“ kao Lučano Spaleti, uz Klaudija Ranijerija, u prethodnih 20 godina, obojica na klupi Đalorosih. Ovoga puta toskanski stručnjak je napravio sve što je neophodno da mu se ne izmigolji još jednom titula prvaka Italije.

I pored pobeda koje niže u prvenstvu Spaleti drži visoku tenziju u svom timu i sa nastavkom Lige šampiona želi da iskoristi sinergiju dva najvažnija takmičenja da obezbedi što pre matematičku titulu prvaka u Seriji A i što duži hod u LŠ.

OsimenOsimen

Osimen i Kvarchelija su dostigli, zajedno, cenu od preko 200 miliona evra! Procenjuje se da Nigerijac na tržištu vredi između 120 i 140 miliona, evra dok je Gruzijac između 60 i 80 miliona.

Takođe, kvalitativna razlika u odnosu na prethodnu sezonu kada je Napoli takođe imao tim za osvajanje skudeta, je ta da svaki igrač koji uđe u igru pravi razliku: bez obzira da li je to Huan Žesus u odbrani, Elmas na sredini terena ili Raspadori, Simeone ili Lozano u napadu.

LACIO BURE BARUTA

Ključa atmosfera u Formelu, ne toliko na relaciji klub – igrači, već između predsednika kluba Klaudija Lotita, sportskog direktora Iglija Tarea i trenera Mauricija Sarija.

Lotito je držao na raportu ceo tim Lacija bez prisustva drugih funkcionera kluba i članova sturčnog štaba. Nisu letele teške reči, ali je gazda kluba stavio do znanja fudbalerima da su krediti potrošeni i da su zabranjeni prazni hodovi i pogrešni koraci do kraja sezone.

Nebeskoplavi se nalaze u velikoj krizi: samo osam bodova u poslednjih devet kola. Pritom, Alesio Romanjoli se povredio, a i Sergej Milinković-Savić nije u najboljem stanju, jer je dobio snažan udarac po stopalu na meču sa Atalantom.

Drugi problem rimskog kluba je Čiro Imobile. Kapiten Lacija nije postigao gol u šest kola zaredom, još nije u top formi što se i videlo protiv Boginje. Na mečevima sa Veronom i Atalantom Imobile je promašio nekoliko šansi koje su mogle da promene istoriju ove sezone. Da je u svojoj uobičejenoj formi on te prilike ne bi propustio.

Brojevi su neumoljivi: u prethodnih šest sezona Imobile je postizao više od trećine golova Lacija, tačnije 34 odsto, u ovom prvenstvu ne potpisuje ni svaki peti gol Nebeksoplavih budući da je procenat zakovan na 18 odsto.

MILAN VIDI TRAČAK NADE PROTIV TOTENHEMA

Pre osam dana sve je izgledalo drugačije: Milan u totalnoj depresiji posle poraza od Intera i najgore odigranog prvog poluvremena u derbijima u poslednjih deset godina, Totenhem galvanizovan trijumfom nad Mančeseter Sitijem. Činilo se da je ishod dvoboja u osmini finala Lige šampiona napisan unapred.

A onda se sve promenilo. Prvo je Totenhem ostao bez prvog golmana Ljorisa, zatim je stigao najteži poraz Antonija Kontea u njegovoj trenerskoj karijeri. Italijanski stručnjak nije pretrpeo poraz 4:1 još iz vremena kada je u svojoj debitantskoj sezoni vodio Areco u Seriji B. Da sve bude još dramatičnije Totenhem je ostao i bez Bentankura.

Na drugoj strani Milan je prekino post koji je trajao više od mesec dana i konačno je pobedio i što je još važnije nije primio gol protiv Torina. Razlog za optimizam su ulili povratak na raspolaganje Benasera i Tomorija, ali i Ibrahimovića čije prisustvo, samo po sebi, i bez odigranog minuta ima specifičnu težinu u svlačionici Milana. Dodatnu veru u podvig je raspalilo i predviđanje da bi Majk Menjan mogao da bude spreman za revanš meč u Londonu.

BenaserBenaser

Stefano Pioli ima nameru da potvrdi odbranu sa tri elementa i protiv Totenhema kao i Leaa od prvog minuta uprkos prilično bledoj partiji protiv Torina. Piolija posebno ohrabruje povratak u fizičku formu Tea Erandeza kao i činjenica da je Žiru ponovo zatresao mrežu.

Takođe, na San Siru se u petak videlo da su igrači Milana kompatkni i da su ih priče o svađama i previranjima u Milanelu ujedinila u želji da pokažu urbi et orbi da su ujedinjeni i voljni da poklone Rosonerima još jednu nezaboravnu sezonu, ovoga puta sa akcentom na Ligu šampiona.

ILIĆ PREUZIMA ULOGU REŽISERA U TORINU

Ivan Ilić je ostavio iza sebe povredu zgloba i sada se koncentriše na što brži povratak u vrhunsku formu. Trener Ivan Jurić želi da ubrza ritam rada kako bi Ivan što pre ušao u formu jer je tim Granata u problemu na sredini terena. Lukić je otišao u Fulam, Riči se povredio i Ilićev povratak je fundamentalno važan za nastavak sezone Torina i ambicije da se uključi u borbu za sedmo mesto.

Jurić je spremio poseban program rada za Ilića kako bi bio u top formi za derbi sa Juventusom za dve nedelje. Olakšavajuća okolnost je da Torina sledeći meč igra za sedam dana protiv Kremonezea tako da će Jurići i Ilić moći da rade na miru i temeljno.

Ilić je odigrao samo 28 minuta u dresu Torina od prelaska iz Verone i od njega se očekuje da bude dodatna vrednost Granata do kraja sezone. Jurić ima neograničeno poverenje u mladog Nišliju što se videlo i kroz javno izrečen stav da će Ivan postati top igrač ako ostane dobar momak ili „bambino“ kako ga je prozvao hrvatski stručnjak kada je stigao u Veronu preko Mančester Sitija.


tagovi

Serija ANapoliLučano SpaletiNikolo ZanioloRomaLacioSergej Milinković SavićTorinoJuventusDušan VlahovićFilip Kostić

Obaveštavaj me

Juventus
Roma
Lacio
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara