Hari Kejn i Pep Gvardiola (©Reuters)
Hari Kejn i Pep Gvardiola (©Reuters)

Četiri puta Sitiju se nije dalo: Hari Kejn oči u oči sa nesuđenim saigračima

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.02.22. | 13:25

Pre šest meseci za Građane sve je bilo tako crno. Ostali su bez bodova u Londonu i špica, a danas...

Leto nije donelo veliki transfer Harija Kejna na Etihad, spustio je Danijel Levi rampu na taj transfer i saga nije dobila srećan završetak. Mančester Siti ostao je bez klasične “devetke”, Hari Kejn ostao je da “trune” na novoizgrađenom svemirskom brodu Sparsa u srcu Londona koga, kao i prethodno Vajt Hart Lejn, trofeji zaobilaze u širokom luku.

Potrošio je Mančester Siti vreme i energiju uzalud, toliko željenog špica nije dobio, a da sve bud egore po Građane, na startu sezone Totenhem im je očitao lekciju. I to sve dok su se izaslanici tim sa Etihada natezali oko Kejnovog transfera sa teškim pregovaračem i škrticom Danijelom Levijem. Tada je prvi čovek Totenhema odneo sve – bodove i napadača za kojim je vapio Siti. Činilo se da bi baš ta mala pobeda, taj dobijeni rat Pevaca mogao da košta Mančester Siti osvajanja titule u Premijer ligi… Šest meseci kasnije sve je drugačije.

Izabrane vesti

Ipak, jedna stvar se nije promenila. Totenhem je već ispao iz trke za naslov prvaka, a kod Sitija se sve okrenulo za 180 stepeni. Četa Pepa Gvardiole demonstrirala je da može da kosi protivnike i bez klasične “devetke”, i novi duel sa londonskim timom (18.30) dočekuje kao lider Premijer lige. A, Totenhem, koga je u međuvremenu preuzeo Antonio Konte, ne da nije blizu vrha u elitnom rangu ostrvskog fudbala, nego se bori za izlazak na međunarodnu svenu.

U Mančster Sitiju su brinuli kako će se snaći bez razbijača i hoće li moći da iznesu trku i pobede konkurenciju – sva je prilika da hoće. Nije Siti ispao najveći gubitnik, kako se tada mislilo, nego Totenhem. Imao je ili i dalje ima nezadovoljnog igrača, prihod nije ostvario, a od prvog mesta udaljen je 27 bodova. Danas je lako biti pametan, ali tada… Prisetio se i Pep Gvardiola pred novi sudar sa Totenhemom dana kada su na Etihadu svi čekali da telefon zazvoni i javi se Danijel Levi sa magičnim rečima, koje, ipak, nisu stigle.

Četiri puta Siti je “napao” Harija Kejna i četiri puta je odbijen.

Sada ljudi mogu da kažu: ‘Hari nije došao i sve ide u dobrom smeru’. Ali, to tada nisam znao. Pokušali smo da ga dovedemo, ali je Totnhem bio jasan u nameri da ga ne pusti. Kada pokušate dva, tri ili četiri puta i ne prođe – gotovo je. Pogledali smo koga sve imamo na raspolaganju u timu i nismo bili sigurni kako će to sve ići. Izgubili smo od Totenhema, takođe i od Lestera u Komjuniti šildu. Nisam znao šta će se desiti u narednih nekoliko nedelja”, rekao je Pep Gvardiola uoči Totenhemovog dolaska na Etihad.

Transfer bomba nije prošla, ali španski strateg nije bio kivan na klupsko rukovodstvo zbog toga. Mnoge njegove kolege bi se durile...

Nikad za 11 ili 12 godina trenerskog posla nisam bio razočaran što klub ne može da dobije neku bitku na tržištu. Nikada zbog toga ovde nisam palio vatru. Kada vodimo neke pregovore oko transfera i ne dođe do dogvora, obavimo interni razgovor. Klub uvek radi, nikada ne staje. Ako pet igrača želi da ode, moramo biti spremni na to”.

Hari Kejn (©Reuters)Hari Kejn (©Reuters)

Voleo bi Pep Gvardiola da je dobio ono što je želeo, ali pošto nije, okrenuo se radu sa onima koje ima. I napravio je mašineriju koja melje ka zvanju šampiona Engleske. Utisak je da će Građane teško neko zaustaviti u Premijer ligi, veće je pitanje mogu li dosanjati san zvani osvajanje Lige šampiona. “petardom” u Lisabonu nagovestili su da bi ovo mogla biti ta sezona, ali ipak se čeka okršaj sa nekom alom u društvu najboljih, jer uz dužno poštovanje Sportingu, ne spada u crème della crème.

Možda bismo želeli da imamo pravu ‘devetku’, ali primorani smo da se prilagodimo igračima koj imamo, oko njih gradimo igru. Klub mi je dao igrače i uvek sam oduševljen onim što imam. Klub je iznad svih i znam da daju sve od sebe. Kad izgubimo – tužni smo. Ali, niko ne upire prstom i ne govori: ‘Vi ste krivi, krivi ste, krivi ste’. Mi to ne radimo. Ne osećam da o meni loše pričaju kada nam ne ide. Zato sam srećan ovde. U drugim klubovima kad gubiš, odmah nastaje problem. Borimo se, pokušavamo da budemo bolji, da naša igra bude bolja bez obzira ko igra. Nastavićemo da radimo na sebi”.

Istina, nema Mančester Siti golgetera koji garantuje 25+ golova u sezoni, ali ima ubojit napadački trio. Rahim Sterling, Rijad Marez i Bernardo Silva su zajedo premakarili brojku od 30 golova u aktulenoj sezoni. Sterling je spakovao 13 i ponovo je srećan na Etihadu, Marez je na 17, a Silva na koti od 10 golova.

Rahimovi golovi su posledica njegovog samopouzdanja. Veoma mi je drago što se vratio u najboljem izdanju. Golovi su uvek posledica samopouzdanja, a ono dolazi sa njegovim osmehom i raspoloženjem. Ne možete da igrate dobro ili se poboljšate, ako niste raspoloženi”.

Rijad Marez i Rahim Sterling (©Reuters)Rijad Marez i Rahim Sterling (©Reuters)

Napadač nije došao proteklog leta, ali hoće ovog. Siti je kaparisao Hulijana Alvareza i ostavio ga u River Plejtu, a kako igra, deluje da su Građani uboli džek-pot. Možda pomalo i žale što ga momentalno nisu povukli. Bilo kako bio, pokazali su da mogu i bez “ubice”, klasične “devetke”.

Hulijan je postigao tri gola u poslednjoj utakmici za River Plejt. Mogu samo da kažem da je Mančester Siti napravio neverovatan posao njegovim potpisivanjem, jer je on igrač koji se zaista dobro kreće, golovi koje postiže su u stilu Džejmija Vardija. Videćemo šta će se desiti u budućnosti”, zaključio je Pep Gvardiola.

Hari Kejn je prvi ovosezonski duel Mančester Sitija i Totenhema preskočio, sada će se naći oči u oči sa igračima i trenerom koji mu nisu suđeni.

PREMIJER LIGA – 26. KOLO

Subota

13.30: (1,80) Vest Hem (3,60) Njukasl (4,60)

16.00: (1,48) Arsenal (4,20) Brentford (7,25)

16.00: (1,70) Aston Vila (3,70) Votford (5,20)

16.00: (1,68) Brajton (3,60) Barnli (5,60)

16.00: (5,40) Kristal Palas (3,70) Čelsi (1,68)

16.00: (1,12) Liverpul (10,0) Norič (17,0)

16.00: (2,25) Sautempton (3,35) Everton (3,20)

18.30: (1,32) Mančester Siti (5,30) Totenhem (9,50)

Nedelja

15.00: (4,30) Lids (3,60) Mančester Junajted (1,85)

17.30: (2,30) Vulverhempton (3,20) Lester (3,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiTotenhemPep GvardiolaHari KejnRahim SterlingPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara