“Dan mrmota” u Glazgovu, Antverpen sa malom zalihom ide za Atinu na susret sa istorijom

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.08.23. | 22:57

Rendžers i PSV godinu dana kasnije na istom mestu, u istom takmičenju, do istog rezultata – 2:2

Čuveni američki film “Dan mrmota”, nekada se redovno, po nekoliko puta godišnje, davao na domaćim televizijama. A, u njemu glavnom junaku se jedan te isti dan beskonačno ponavlja. Takvu sliku u glavi imali su večeras navijači Rendžersa i PSV Ajndhovena na tribinama “Ajbroksa”.

Možda se nekom i otelo kao Boru Stjepanoviću u “Ko to tamo peva”: “Sve sam ja ovo video, ove golove, ovaj rezultat, ove ljude”. Jer su su Rendžers i PSV Ajndhoven sreli na istom mestu, u istom takmičenju, godinu dana kasnije i odigrali – istu utakmicu. Odnosno, sa istim rezultatom – 2:2.

Izabrane vesti

Sad, neko bi pomislio da je posle ovih 90 minuta holandski tim bliži plasmanu u Ligi šampiona. Većina je tako mislila i pre godinu dana, ali… Tada su Policajci pobedom od 1:0 usred Ajndhovena izborili mesto u evropskoj eliti. I još jedan razlog za strepnju navijača crveno-belih: nikada u istoriji, a četiri puta su igrali, PSV nije na svom stadionu pobedio Rendžersa!

A, opet, ni fanovi škotskog giganta nisu presrećni otišli sa stadiona. Dva puta su njihovi ljubimci dolazili do prednosti, oba gola je namesti Siril Desers, nekadašnji špic Fajenorda koji je pogađao mrežu Partizana u Ligi konferencije (golovi ovde i ovde), a jurila ga potom Crvena zvezda da ga dovede. Ipak, PSV je pokazao karakter, dva puta se vraćao iz minusa i sada čeka revanš kod kuće sa samopouzdanjem. I strepnjom zbog istorije (golovi ovde i ovde).

AEK je imao gadan raspored, da samo tri dana posle emotivno i fizički napornog revanša sa zagrebačkim Dinamom, u kojem je do poslednje sekunde jurio rezultat, mora da gostuje u Antverpenu. Grke je dočekala fantastična atmosfera koju su domaći navijači držali od prvog do poslednjeg minuta i davali vetar u leđa svom timu i na kraju ga izgurali do minimalne pobede – 1:0.

Prosto, ovaj belgijski sastav nikada nije igrao u Ligi šampiona, a samo jednom, 1959. godine u Kupu šampiona i to je odmah ispao od Real Madrida. Zato je ovo istorijska šansa, ukazala se sad, pa ko zna kada će ponovo.

Plasman u Ligu šampiona bi došao u neku ruku i kruna rada Antverpena u poslednjih nekoliko sezona, otkako je Mark Overmars došao iz Ajaksa i postavio stvari kako treba, pre nego što se povukao zbog zdravstvenih problema.

Almeida sa klupe AEK-a je malo promenio početni sastav od utakmice sa Dinamom, šansu u startnih 11 je dobio Mijat Gaćinović, koji je protiv Zagrepčana bio jedan od režisera preokreta kada je ušao s klupe.

Za Antverpen je bilo dobrih 45 minuta, pošto je poveo golom Jansena u 16. minutu. Imali su Belgijanci kontrolu nad utakmicom, bili su odmorniji, svežiji, igrali na svom terenu… Ali, sve je dobilo drugu boju kada je Bataj dobio direktan crveni karton na startu drugog dela zbog starta na Gaćinoviću. Od tog momenta, sa igračem više, AEK je preuzeo inicijativu i pomerio domaćina na njegovu polovinu terena.

Potpuno je AEK dominirao terenom do kraja, odnos u šutevima na gol, posedu lopte bio je apsolutno na strani Grka, ali sve to bilo je jalovo. Atinjani gotovo da nisu stvorili stoodstotnu šansu, čak je najbolju imao Antverpen preko Kulibalija pet minuta pre kraja.

Čekaće AEK potpuno drugačija situacija u revanšu u odnosu na dvomeč sa Dinamom. Tada se Grci nisu snašli u situaciji da čuvaju prednost iz Zagreba, a da istovremeno napadaju pred svojim navijačima, pa se izrodila drama. Sada neće imati kud, moraće u napad od prvog minuta.

Gledajući rezultat, najbliži plasmanu u LŠ kada su večerašnji mečevi u pitanju je FK Kopenhagen, koji iz Poljske nosi prednost pred revanš sa Rakovom – 1:0.

Srećno su Danci došli do pobede, lopta je posle centaršuta zakačila po nozi Rakovitana i prevarila srpskog golmana Kovačevića (gol ovde). Posle toga su Poljaci krenuli na sve ili ništa, bili su bliži izjednačenju nego gosti drugom golu, ali mreža Kopenhagena se nije tresla.

LIGA ŠAMPIONA, PLEJ-OF - PRVI MEČEVI

Utorak

Antverpen - AEK 1:0 (1:0)

/Jansen 16/

Rakov - Kopenhagen 0:1 (0:1)

/Rakovitan ag 9/

Rendžers - PSV 2:2 (1:0)

/Sima 45, Matondo 76 - Sangare 61, De Jong 80/

Sreda

21.00: (1,70) Braga (3,50) Panatinaikos (5,50)

21.00: (2,45) Makabi Haifa (3,40) Jang Bojs (2,85)

21.00: (2,75) Molde (3,35) Galatasaraj (2,55)

***kvote su podložne promenama

 


tagovi

AEKAntverpenGlazgov RendžersKopenhagenRakovPSV AjndhovenLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara