Žoao Pedro (©Reuters)
Žoao Pedro (©Reuters)

De Zerbi nije znao ko je on, uskoro će svi znati za njega: Brajton ima gol mašinu za ostrvske bogataše

Vreme čitanja: 5min | pon. 08.01.24. | 11:00

Skauting služba kluba sa Ameksa poslednjih godina radi bez greške

Brajton je tokom prethodne dve godine lansirao nekoliko ozbiljnih imena za najveće ostrvske klubove. Najveći benefit klub sa juga Ostrva ostvario je od poslovanja sa londonskim gigantima. Totenhem je za Iva Bisumu dao bezmalo 30.000.000 evra, Arsenal je za Bena Vajta i Leandra Trosara platio skoro 85.000.000 evra, dok je Čelsi pred Brajtonove direktore bacao džakove para za tri potpisa. Robert Sančes je plaćen skoro 29.000.000, Mark Kukurelja preko 65.000.000, dok je vrhunac Brajtonovog poslovanja sa drugima prelazak Mojzesa Kaiseda na Stamford Bridž za 116.000.000 evra!

Samo od Čelsija tim sa Ameksa prihodovao je preko 210.000.000 evra. Ako saberemo iznose od deset najskupljih prodaja - svi su se dogodili u poslednje tri i po godine - dolazimo do impozantne sume od 402.000.000 evra! Ne treba zaboraviti da je Brajton Liverpulu prodao Aleksisa Makalistera za 42.000.000 evra, a bilo je i prodaja koje nisu toliko parale oči poput transfera Dena Burna u Njukasl za 15.000.000 ili Nila Mopeja u Everton za 12.000.000 evra...

Izabrane vesti

Brajton je brzo prešao put od proseka do kluba u čiji se izlog prvo gleda kada dođe vreme za otvaranje transfer pijace. Baš iz tog razloga ne čudi što je klub ovog leta bio nikad izdašniji i izdvojio čak 100.000.000 evra za pojačanja.

Ponovo se išlo već oprobanom metodologijom, pa je napravljen balans između iskustva i mladosti. Mahmud Daud i Džejms Milner su stigli bez obeštećenja, nova šansa pružena je okrnjenom biseru Barselone Ansuu Fatiju kroz jednogodišnju pozajmicu, a dok je u međuvremenu zaključeno nekoliko interesantnih poslova. Brazilski štoper Igor je Fiorentini plaćen preko 16.000.000 evra, 20-godišnji golman Anderlehta Bart Verbrugen je procenjen na 20.000.000 evra, Karlos Baleba je iz Lila doveden kao zamena za Mojzesa Kaiseda i plaćen je 27.000.000 evra, dok je za centarfora Žoaa Pedra Votfordu iskeširan klupski rekord od 34.200.000 evra!

Brazilac je bio dvostruki strelac u pobedi na gostovanju Stouku (4:2) čime je Brajton obezbedio četvrtu rundu FA kupa. Njemu su to bili 14. i 15. gol u sezoni i jasno je svakom da se klubu rekordni transfer uveliko isplaćuje. Pokazalo se još jednom na delu da Brajtonova skauting služba radi punom parom, jer uz dobar rad sa Robertom de Zerbijem u kasu bi uskoro mogla da se slije nova respektabilna suma novca. Na cenu će naravno uticati i to što je u novembru debitovao za Selesao i što se na njega gleda kao na budućnost brazilske reprezentacije, iako su sve oči sa pravom uprte u 17-godišnjeg Endrika.

Žoao Pedro je u engleski fudbal stigao kao tek punoletni momak tokom sezone 2019/20 i Votford je za njega iskeširao skoro 12.000.000 evra. Te godine odigrao je samo pet utakmica za prvi tim, ali već tada počeo je da gradi svoje ime na Ostrvu kroz dobre partije u Čempionšipu. Za tri i po godine u Votfordu postigao je 24 gola na 109 utakmica, iako se ne klasifikuje kao klasična "devetka" kojih je generalno sve manje u današnjem fudbalu. U Premijer ligi pokazao je samo naznake velikog talenta, dok je kroz dve sezone u Čempionšipu nakarikao 20 golova. Brajtonovi skauti su u njemu ipak videli potencijal za mnogo više od tima koji žonglira između dva ranga takmičenja, zbog čega je De Zerbi uskočio i aminovao najvredniji ulazni transfer u istoriji Galebova, svestan da su dobri napadači danas ipak skupa "roba".

"Volim Žoaa Pedra i znam njegov potencijal. Znam da može još da napreduje i postane važan igrač za nas. Zasluge za njegov dolazak pripadaju klubu. Skauting služba mi je prezentovala njegov portfolio i pre njegovog dolaska kod nas nisam znao za njega", priznao je Italijan na konferenciji za novinare posle trijumfa nad Stoukom u kojem je Brazilac bio protagonista.

Pedrova debitantska sezona u Brajtonu može da se razloži na sledeći način - među deset je najboljih strelaca Premijer lige sa sedam golova, sa još šest pogodaka predvodi listu golgetera u Ligi Evrope, da bi u subotu uveče dopisao još dve recke! Čak šest njegovih golova je direktno uticalo na pobedu, a samo jednom je mrežu tresao iz peterca. Trenutno je na istom broju golova kao Glen Marej za kompletnu takmičarsku 2018/19, što je poslednjih pet i kusur godina bio najbolji učinak jednog igrača u klubu!

Koliki uticaj ima na igru Brajtona dovoljno govori podatak da su ispred njega samo Erling Haland sa 19 i Mohamed Salah sa 18 golova u svim takmičenjima! Kako se poslednjih dana sve intenzivnije priča o posetama skauta Liverpula i Arsenala na Brajtonovim utakmicama, pitanje je samo vremena kada će stići izdašna ponuda...

"Nadam se da će Žoao ostati sa nama bar još jednu sezonu, ali posle svega mi se čini da će to biti jako teško. On je naš najbolji igrač na terenu. Igra fenomenalno, pritom svih 90 minuta pomaže odbrani kao da je štoper", priznao je nedavno De Zerbi.

Žoao Pedro je trenutno Brazilac u najboljoj formi. Jedini je postigao 15 golova u svim takmičenjima, ispred Rodriga sa 10, Gabrijela Žezusa sa sedam, te Savinja i Vinisijusa sa po šest pogodaka... Kako ima ugovor sa Brajtonom do juna 2028. godine, u klubu mogu samo da se opuste i čekaju pozive za pregovore, dok se iza kulisa već kuva transfer argentinskog bisera Valentina Barka koji je označen kao sledeća investicija sa velikim potencijalom.

De Zerbi vidi Pedra kao gotovo unikantnog napadača. Nedavno ga je uporedio kao nešto između Danija Velbeka i Aleksisa Sančesa, te okarakterisao kao "pravu 'lažnu' devetku". Pošto se savršeno uklopio u zahtevan sistem italijanskog trenera i pokazao da mu mnogo više leži stil igre kada njegov tim ima loptu u nogama, a ne sa dugim loptama i kontrama, vrlo je moguće da će sledeći transfer biti u jedan od klubova Velike šestorke...



tagovi

Žoao PedroZimski prelazni rok 2024Brajton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara